Φεστιβάλ κλασικής μουσικής Casa Dei Mezzo

13450098_1583165798649504_435730786907784021_nTo φεστιβάλ κλασικής μουσικής Casa Dei Mezzo (www.casdeimezzo-festival.com ) , που οργανώνεται από μια Αστική μη κερδοσκοπική Εταιρεία( ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΟΥΣΙΚΗΣ CASA DEI MEZZO ,Διοργάνωση Χορωδιών – Συναυλιών , Μακρύς Γιαλός,ΔΟΥ Σητείας , ΑΦΜ 998791428 ) γίνεται εδώ και εννιά χρόνια κάθε Ιούνιο στον Μακρύ Γιαλό – Λασιθίου – Κρήτης και την γύρω περιοχή. Από πέρυσι τον Απρίλιο ο φορέας του φεστιβάλ έχει ενταχθεί στην Πύλη Πολιτιστικών Φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού , με αριθμό μητρώου 1589, και τελεί υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟ.
Ιθύνων νους και πρόεδρος του φεστιβάλ είναι ο κ. Gunnar Stromsholm ένας Νορβηγός που είναι ξενοδόχος στην περιοχή . Έχοντας μεγάλη εμπειρία από φεστιβάλ και πολύ καλές επαφές στον κόσμο της κλασικής μουσικής (ήταν οργανωτικό μέλος του φεστιβάλ μουσικής δωματίου του Risor Νορβηγίας) προσελκύει κάθε χρόνο διεθνούς φήμης σολίστες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Το φεστιβάλ είναι ένα μοναδικό πολιτισμικό γεγονός για την Κρήτη που έχει στόχους να κάνει την κλασική μουσική πλατυτέρα γνωστή στην περιοχή, να φέρει μουσικούς διαφόρων εθνικοτήτων σε επαφή ,να αναδείξει μουσικά ταλέντα, να συνδράμει στον σχηματισμό νέων μουσικών σχημάτων(ντουέτο ,τρίο …), να οργανώσει εργαστήρια όπερας και μέσω όλων αυτών την προώθηση του τουρισμού στο Νότιο Ανατολικό Λασίθι που τόσο τον χρειάζεται. Περιλαμβάνει δε κάθε χρόνο πέρα από την κλασική , Κρητική και Ελληνική μουσική .
Γνωστοί τοπικοί καλλιτέχνες και χορευτικά συγκροτήματα εντάσσονται στις εκδηλώσεις και έχουν την ευκαιρία να προβάλουν την μουσική μας αλλά και την περιοχή διεθνώς. Επιγραμματικά αναφέρουμε ότι ο μουσικός διευθυντής του φεστιβάλ είναι ο κ. John Lidal (www.lidalnorth.com )ο οποίος είναι καθηγητής πιάνου και φωνής στο ωδείο του Manhattan και στην Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης .Τις προηγούμενες χρονιές εμφανίστηκαν καλλιτέχνες από Νορβηγία, Σουηδία , Αγγλία , Γερμανία , Γαλλία ,Ιταλία , FYROM , Αυστραλία ,Ιαπωνία και ΗΠΑ. Από ελληνικής πλευράς έχουν εμφανιστεί μεταξύ άλλων στο Casa Dei Mezzo οι Στέλιος Πετράκης , Φοίβος Μαυράκης , Ross Dαly , Τζένη Ντριβάλα ,Φίλιππος Μοδινός ,Φιλαρέτη Κομνηνού(σε απαγγελία) ,Κώστας Μακρυγγαννάκης ,Χρόνης Κουτσουμπίδης , Φοίβος Μαυράκης ,Μαριάννα Παπαδάκη , Ελένη Παπασπύρου , Χρυσούλα Γεωργάκη , Μαρία Κολέτου ,Ζωή Ζενιώδη και ο Βαγγέλης Βαρδάκης.
Άξιο αναφοράς είναι ότι το φεστιβάλ έχει ένα συμφωνικό πιάνο Bessendorfer Grand Imperial που ανήκε στον γνωστό τενόρο Luciano Pavarotti και είναι ένα από τα κορυφαία μοντέλα στον κόσμο .Τώρα βρίσκεται στο σπίτι του κ. Stromsholm , χρησιμοποιείται στα κονσέρτα, και είναι ένας δυνατός πόλος έλξης σολίστ παγκοσμίου φήμης.
Τα οκτώ προηγούμενα χρόνια το φεστιβάλ έχει προσελκύσει επισκέπτες από το εξωτερικό και την Ελλάδα .O Κόσμος έρχεται για την μουσική αλλά παράλληλα γνωρίζει και το Λασίθι, απολαμβάνει τις υπέροχες παραλίες την κουζίνα και την φιλοξενία των κατοίκων του .
Ήδη υπάρχει ένας σημαντικός πυρήνας από λάτρεις του φεστιβάλ που ξαναγυρίζουν κάθε χρόνο στο Λασίθι τον οποίο με την αρωγή σας ελπίζουμε να τον μετατρέψουμε σε τουριστικό κύμα.
Οι Δήμοι της Ιεράπετρας , Σητείας και η 13η Βυζαντινή Εφορία Αρχαιοτήτων συνδράμουν το φεστιβάλ. Κάθε χρόνο συμμετέχουν με την διάθεση χώρων (Λιμανάκι Μακρύ Γιαλού, Ενετική βίλα στην Ετιά ) και με υλική υποστήριξη.
Από το 2010 η Νορβηγική Πρεσβεία της Αθήνας και η Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου στηρίζουν το Μουσικό Φεστιβάλ Casa Dei Mezzo σαν χορηγοί και συνδιοργανωτές όπως επίσης από φέτος και το Νορβηγικό Ινστιτούτο της Αθήνας.
Παράλληλα το φεστιβάλ μας ξεκίνησε συνεργασία με το φεστιβάλ Ηρακλείου συνοργανώνοντας ένα κονσέρτο για πιάνο τσέλο και βιολί στην Βασιλική του Αγ. Μάρκου από το Τrio Dei Mezzo στις 22 Μαρτίου 2010 που κατέπληξε το κοινό και την ίδια χρονιά έγινε το πρώτο εργαστήρι όπερας από 3-13 Ιουλίου. Ο κ. John Lidal με ένα επιτελείο διεθνώς αναγνωρισμένων καθηγητών του ωδείου Manhattan έκαναν μαθήματα φωνής και σκηνικής παρουσίας σε 20 σολίστες όπερας από διάφορες χώρες ,που θα επαναληφθεί και τον Ιούλιο του 2012 φέρνοντας όλο και περισσότερο κόσμο στην περιοχή.
Η πορεία του φεστιβάλ καλύφθηκε από τα Μ.Μ.Ε στην Ελλάδα (Ελευθεροτυπία , Σκάϊ , Κάπα της Καθημερινής ,Έθνος ,ΕΤ3 ) στην Ευρώπη (Sunday Times και Νορβηγικές Εφημερίδες )
Φέτος το φεστιβάλ θα συμπεριλαμβάνει συνολικά 10 κονσέρτα . θα ανοίξει με τους μαθητές του τοπικού ωδείου και κονσέρτο κλασσικής μουσικής από το Trio dei Mezzo την Πέμπτη 21 Ιουνίου το βράδυ στο λιμανάκι του Μακρύ Γιαλού και θα ολοκληρωθεί με άριες από γνωστές όπερες ξένων και Ελλήνων συνθετών το βράδυ της Τρίτης 26 Ιουνίου. Θεματικά φέτος θα περιλαμβάνονται έργα των : Beethoven , Bach ,Wagner , Brahms, Poulenc , Bizet ,Bernstein , Kalman , Puccini ,Γιάννη Ψαθά , Ασπασίας Νασοπούλου και άλλων .Αξίζει να σημειωθεί ότι στο φεστιβάλ θα παρουσιαστoύν σε παγκόσμια πρεμιέρα 3 έργα γνωστών συνθετών : του Αμερικανού συνθέτη Thomas Sleeper από την Ζωή Ζενιώδη στο πιάνο ,του Ελληνικής καταγωγής ΝεοZηλανδού Γιάννη Ψαθά (έγραψε μουσική για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004) από τους Σολίστες Μουσικής Δωματίου της Νέας Ζηλανδίας ,και της Ασπασίας Νασοπούλου από τον Trygve Bronske στο πιάνο .
Από το εξωτερικό θα μας επισκευθούν οι Tarrek Al Subbaκ πιάνο( Ισπανία ) , Isa Katherina Gericke σοπράνο ( Νορβηγία ) , Hege Hoisaeter Μέτζο ( Νορβηγία ), John Lidal πιάνο ( ΗΠΑ ) ,Marko Pop Ristov βιολί ( Fyrom ), Beata Soderberg τσέλο ( Σουηδία ) , Hubert Wild βαρύτονος ( Γερμανία ) οι Σολίστες Μουσικής Δωματίου της Νέας Ζηλανδίας , Eimear McGeown φλάουτο (Ιρλανδία) , Christian Damsgaard τενόρος (Δανία) και άλλοι .
Επιπλέον μετά από πολύχρονες επαφές με την ΕΡΑ πετύχαμε την μετάδοση κονσέρτων του φεστιβάλ ( από το πρόγραμμα του 2010 και 2011) μέσω της ΕΒU (Ευρωπαϊκής Ραδιοφωνικής Ένωσης ).Πιστεύουμε ότι το 2013 , στην δεκαετία του φεστιβάλ , κονσέρτο θα ‘βγει’ ζωντανά από τον Μακρύ Γιαλό σ’ όλη την Ευρώπη .

Για το Φεστιβάλ
CASA DEI MEZZO

Ο Πρόεδρος
G.Stromsholm

Διευθυντές
ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΝΑΒΑΚΗΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΚΑΛΑΚΗΣ

 

 

You may also like...