Το φεστιβάλ κινηματογράφου θεσσαλονίκης διεξάγεται από το 1960 στην Θεσσαλονίκη στις αίθουσες Ολύμπιον, Παύλος Ζάννας, Τζον Κασαβέτης, Σταύρος Τορνές, Φρίντα Λιάππα, Τώνια Μαρκετάκη τον νοέμβριο κάθε έτους και έχει δεκαήμερη διάρκεια.
Το φεστιβάλ κινηματογράφου θεσσαλονίκης είναι εποπτευόμενος φορέας του υπουργείου πολιτισμού. Η νομική του μορφή είναι «νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου», και έχει συσταθεί με το άρθρο 4ο του ν. 2557/1987 (φεκ 271 α’). σήμερα διέπεται από τις διατάξεις των άρθρων 21-33 και 49 του ν. 3905/2010 (φεκ 219). το διοικητικό συμβούλιο του φεστιβάλ (τριετής θητεία, αρχόμενη από αύγουστο 2011):
1. Γιάννης Μπουτάρης, δήμαρχος Θεσσαλονίκης, πρόεδρος 2. Γιάννης Σμαραγδής, σκηνοθέτης, αντιπρόεδρος 3. Βικτωρία Γεωργουβέλα, σύμβουλος πολιτιστικής διαχείρισης, μέλος 4. Φίλιος Στάγκος, δημοσιογράφος, μέλος 5. Νίκος Παναγιωτόπουλος, σεναριογράφος, μέλος 6. Σπύρος Πέγκας, αντιδήμαρχος πολιτισμού, παιδείας και τουρισμού του δήμου θεσσαλονίκης, ως εκπρόσωπος αυτού, μέλος 7. Γιωργανδρέας Ζάννος, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ελληνικής ραδιοφωνίας τηλεόρασης α.ε., ως εκπρόσωπος αυτής. τέως μέλος, καθώς η θητεία του στην ερτ ολοκληρώθηκε στις 30/06/2012. Ο Δημήτρης Εϊπίδης διορίστηκε διευθυντής του φεστιβάλ κινηματογράφου θεσσαλονίκης στις 19/10/2010 βάσει του νόμου 2557/1997 με τετραετή θητεία. οι μεταβατικές διατάξεις (άρθρο 49) του νέου ισχύοντος κινηματογραφικού νόμου 3905/2010 ορίζουν ότι τις αρμοδιότητες του γενικού διευθυντή ασκεί ο διευθυντής (που έχει διοριστεί με τον προηγούμενο νόμο).
Το διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου θεσσαλονίκης είναι το κορυφαίο και αρχαιότερο φεστιβάλ κινηματογράφου της νοτιοανατολικής ευρώπης, το βήμα παρουσίασης της ετήσιας ελληνικής παραγωγής. ξεκίνησε το 1960 ως εβδομάδα ελληνικού κινηματογράφου και από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 είναι διεθνές. Έκτοτε το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, διαρκώς εξελισσόμενο, διεκδικεί και επιτυγχάνει μια ολοένα και αυξανόμενη διεθνή εμβέλεια, παρουσιάζοντας τις πλέον πρωτοποριακές ανεξάρτητες παραγωγές από ολόκληρο τον κόσμο και αναπτύσσοντας δραστηριότητα για τους επαγγελματίες του διεθνούς κινηματογραφικού χώρου. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ξεπερνώντας το πλαίσιο που όριζε επί δεκαετίες η διοργάνωση της μιας κεντρικής του εκδήλωσης τον Νοέμβριο, έχει καταστεί ένας οργανισμός με διαρκώς αυξανόμενη ακτίνα δράσεων πολιτισμού σε όλη τη διάρκεια του έτους. Το φεστιβάλ, που πραγματοποιείται κάθε νοέμβριο, περιλαμβάνει το διαγωνιστικό τμήμα ταινιών που φιλοξενεί τις πρώτες και δεύτερες ταινίες νέων δημιουργών απ’ όλο τον κόσμο, το πανόραμα των ελληνικών ταινιών, το τμήμα «ανοιχτοί ορίζοντες» που παρουσιάζει συγκομιδή από τις πιο πρωτοποριακές και ανεξάρτητες φωνές του παγκόσμιου κινηματογράφου, το τμήμα «ματιές στα βαλκάνια» που παρουσιάζει το πολύμορφο κινηματογραφικό τοπίο της βαλκανικής παραγωγής, ρετροσπεκτίβες και αφιερώματα σε σημαντικά ονόματα της 7ης τέχνης.
Το αναπτυξιακό κομμάτι του φεστιβάλ, η αγορά συγκεντρώνει ένα διεθνές δίκτυο επαγγελματιών και προσφέρει τον χώρο και τις συνθήκες για συναντήσεις, συζητήσεις και επαγγελματικές συμφωνίες σε μια φιλόξενη και επαγγελματική ατμόσφαιρα.
Διεθνες πρόγραμμα
Στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα θα συμμετάσχουν 14-16 πρώτες ή δεύτερες ταινίες μυθοπλασίας σκηνοθετών απ’ όλο τον κόσμο που θα διεκδικήσουν το χρυσό, τον αργυρό και τον χάλκινο αλέξανδρο, καθώς και πέντε ακόμη βραβεία που θα απονείμει πενταμελής διεθνής κριτική επιτροπή.
ελληνικες ταινιες 2012
Το 53ο φεστιβάλ κινηματογράφου θεσσαλονίκης θα φιλοξενήσει την πρόσφατη ελληνική παραγωγή στις επιμέρους ενότητές του (διεθνές διαγωνιστικό, ελληνικές ταινίες 2012, ελληνικές συμπαραγωγές, ειδικές προβολές, αγορά). Επιπλέον, θα εντάξει στα market screenings για επαγγελματίες και δημοσιογράφους, ταινίες που έχουν ήδη πραγματοποιήσει πρώτη δημόσια προβολή, δίνοντας έτσι στους δημιουργούς τους την ευκαιρία να βρεθούν στη θεσσαλονίκη, να προωθήσουν το έργο τους και να αξιοποιήσουν όλα τα εργαλεία και τις δυνατότητες των αναπτυξιακών δράσεων της αγοράς.
Αφιερωματα σε σημαντικους ελληνες και ξενους δημιουργους
Το 53ο φκθ θα πραγματοποιήσει πλήρη αφιερώματα αλλά και spotlights στο έργο σημαντικών ελλήνων και ξένων δημιουργών του κινηματογράφου.
Ανοιχτοι οριζοντες
Στο 53ο φκθ οι ανοιχτοί ορίζοντες, το τμήμα του φεστιβάλ που είναι αφιερωμένο στον ανεξάρτητο κινηματογράφο, θα παρουσιάσει ορισμένες από τις πιο ανήσυχες φωνές του σύγχρονου κινηματογραφικού στερεώματος.
Ματιες στα βαλκανια
Το τμήμα ματιές στα βαλκάνια θα προτείνει και φέτος τις σημαντικότερες βαλκανικές ταινίες πρόσφατης παραγωγής, καθώς και δημιουργούς με ταυτότητα βαλκανική και γλώσσα διεθνή, οι οποίοι αρθρώνουν έναν κινηματογραφικό λόγο, θεματικά και υφολογικά τολμηρό..
αγορα / market
Η αγορά του 53ου φκθ, και ειδικότερα το crossroads – φόρουμ συμπαραγωγών, το οποίο υποστηρίζει την παραγωγή ταινιών μεγάλου μήκους που συνδέονται με την κεντρική και νοτιοανατολική ευρώπη, τη μεσόγειο και τη μέση ανατολή στην ανεύρεση συνεργατών για την χρηματοδότηση και ολοκλήρωση της ταινίας τους, θα διοργανωθεί και φέτος.
Ο κύκλος της αγοράς του 53ου φκθ, περιλαμβάνει:
• τo 8ο crossroads – φόρουμ συμπαραγωγών (6-10 νοεμβρίου 2012), με επικεφαλής την marie-pierre macia.
• τα works in progress (9 νοεμβρίου 2012) που φιλοξενούν προβολές οι οποίες αφορούν αποκλειστικά στους ειδικούς καλεσμένους της αγοράς.
• την ψηφιακή βιβλιοθήκη film market (3–10 νοεμβρίου 2012): με περισσότερους από 250 διεθνείς τίτλους ταινιών, οι οποίες στο πλαίσιο της αγοράς θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με επαγγελματίες του χώρου, καθώς και με δημοσιογράφους από την ελλάδα και το Εξωτερικό
Παραλληλες εκδηλωσεις
Εκτός από τις προβολές των ταινιών, οι παράλληλες εκδηλώσεις – εκθέσεις, ανοιχτές συζητήσεις, workshops – θα πλαισιώσουν την 53η διοργάνωση προσδίδοντάς της μια ξεχωριστή «χροιά», ενώ παράλληλα διευρύνουν την δυνατότητα ανταλλαγής ιδεών και απόψεων γύρω από την τέχνη του κινηματογράφου. οι παράλληλες εκδηλώσεις του 53ου φκθ θα περιλαμβάνουν:
– εκθεσεις
– ανοιχτες συζητησεις – workshops
νεανικη οθονη στο πλαίσιο του προγράμματος για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με τίτλο «νεανική οθόνη»,
Το 53ο φεστιβάλ κινηματογράφου θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το ινστιτούτο γκαίτε θεσσαλονίκης, θα παρουσιάσει τη δημοφιλή σειρά ταινιών μικρού μήκους για παιδιά.
περιφερειακες εκδηλωσεις
Το 53ο φεστιβάλ κινηματογράφου θεσσαλονίκης θα ταξιδέψει στην υπόλοιπη ελλάδα μέσα από τις περιφερειακές εκδηλώσεις, φέρνοντας το κοινό σε επαφή με πρωτοπόρους δημιουργούς και ταινίες, μέσα από επιλογή μέρους του προγράμματος του φεστιβάλ.
Οι εκδηλώσεις απευθύνονται σε κοινό από 6-80 ετών και έχουν μεγάλη απήχηση με 100.000 θεατές ανά διοργάνωση, και συμμετοχή από 400 εθελοντες.
Ο φορέας μας λόγω του αντικειμένου του συνεργάζεται με άλλους φορείς και διοργανώνει εκδηλώσεις μέσα από τις οποίες προάγεται η πολιτιστική πολυμορφία. είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις και προοπτικές.
Με δεδομένα την ένταξη του φεστιβάλ στην ατζέντα της διεθνούς κινηματογραφικής βιομηχανίας, καθώς και τη θετική ανταπόκριση του ελληνικού και κυρίως του διεθνούς τύπου, το φεστιβάλ κινηματογράφου θεσσαλονίκης μπορεί να προχωρήσει με προσεκτικά, αλλά σταθερά βήματα στην κατάκτηση νέων στόχων, οι οποίοι υπάγονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο στρατηγικής για την ισχυροποίηση του καλλιτεχνικού του στίγματος, της θέσης του στο διεθνή χάρτη των φεστιβάλ και, κατ’ επέκταση, της πολιτιστικής εικόνας της ελλάδας στο εξωτερικό.
Το φεστιβάλ μέσα από τις δράσεις τις οποίες θα σχεδιάσει, αποσκοπεί:
• στον επαναπροσδιορισμό της καλλιτεχνικής του ταυτότητας και την ισχυροποίηση του καλλιτεχνικού του στίγματος, τα οποία τα τελευταία χρόνια έχουν αποδυναμωθεί.
• στον επαναπροσδιορισμό και την αναδιοργάνωση των αναπτυξιακών του δράσεων.
• στη συνοχή και σύνθεση του καλλιτεχνικού του προγράμματος με τις αναπτυξιακές του δράσεις, ώστε να επιτευχθούν καλύτερα και πιο συγκεκριμένα αποτελέσματα.
• στην ενίσχυση της συμμετοχής της τοπικής αυτοδιοίκησης στη διοργάνωση του φεστιβάλ.
• στον επαναπροσδιορισμό και την ενίσχυση της συνεργασίας με τους άλλους φορείς του οπτικοακουστικού τομέα στην ελλάδα για την προώθηση της ελληνικής ταινίας στο εξωτερικό.
• στην ανάδειξη της θεσσαλονίκης ως κυρίαρχου πολιτιστικού προορισμού, με όχημα την προσέλκυση του ενδιαφέροντος έγκυρων και ισχυρών μέσων ενημέρωσης στο φεστιβάλ και στην ελλάδα.
• στη διατήρηση του πνεύματος της οικονομίας.
• στην εξεύρεση και αξιοποίηση επιπρόσθετων οικονομικών πόρων από την ελλάδα και το εξωτερικό.
Το φεστιβάλ κινηματογράφου θεσσαλονίκης ανήκει σε δίκτυα διεθνών φεστιβάλ, μετα οποία συνεργάζεται σε σταθερή βάση (φεστιβάλ βερολίνου, τορόντο, ρέικιαβικ κ.ά.)
Περισσότερες πληροφορίες:
Ελένη Ράμμου
Διον. Αρεοπαγίτου 7, 11742 Αθήνα, 210-8706000, rammou@filmfestival.gr