Φεστιβάλ Θεάτρου “Αντίβαρο”

Ένα θεατρικό φεστιβάλ «αντίβαρο» στην κρίση 20 ΜΑΡΤΙΟΥ ΜΕ 12 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ
Το κενό της θεατρικής ζωής στην περιφέρεια έρχεται να καλύψει η ομάδα «Αντίβαρο» η οποία ανεβάζει την παράσταση της «Ελευθερία στη Βρέμη» του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ στη μετάφραση της Σωτηρίας Ματζίρη και ταυτόχρονα διοργανώνει ένα φεστιβάλ με τη συμμετοχή θεατρικών σχημάτων από την Αθήνα
Οι θεατρόφιλοι που ζουν μακριά από την Αθήνα θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν παραστάσεις από γνωστά επαγγελματικά σχήματα, επιτυχημένες, και μάλιστα σε ένα χώρο στον οποίο δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε θέατρο. Το Κέντρο Κρητικής Λαϊκής Τέχνης, το οποίο θα διαμορφωθεί κατάλληλα για την περίοδο των παραστάσεων.
Με τη φιλοδοξία το παράτολμο επιχείρημα να γίνει θεσμός ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και κατεβαίνουν στο Ρέθυμνο για παραστάσεις το Θέατρο του Νέου Κόσμου, το Θέατρο επί Κολωνώ, ο Νίκος Αλεξίου, η Χριστίνα Μαξούρη.
«Το Αντίβαρο, αν και έχει έδρα το Ρέθυμνο, βασίζεται σε έναν πυρήνα επαγγελματιών του θεάτρου, που αισθάνεται την ανάγκη να κοινωνήσει στο θεατρικό γίγνεσθαι της Αθήνας, να πάρει μέρος στις ζυμώσεις του, να συνομιλήσει μαζί του» λέει η πρόεδρός του Βιβή Χατζηκωτούλα. Απόφοιτος της Δραματικής Σχολής Αθηνών, παίζει τον εξαιρετικά απαιτητικό πρωταγωνιστικό ρόλο της Γκέσε στην Ελευθερία στη Βρέμη του Ρ. Β. Φασμπίντερ, την ίδια ώρα που συντονίζει μια εξίσου απαιτητική οργανωτική προσπάθεια για να είναι όλα άψογα την Κυριακή 20 Μαρτίου που ξεκινά το Φεστιβάλ με τα Δανεικά Παπούτσια της Χριστίνας Μαξούρη.
Ένα ακόμη μεγάλο στοίχημα που έχει να κερδίσει η ομάδα είναι η έλλειψη θεατρικών χώρων στο Ρέθυμνο. «Αποφασίσαμε να μετατρέψουμε σε θέατρο το χώρο που μας παραχωρήθηκε για πρόβες, με μια τεχνική παρέμβαση που σχεδιάσαμε και υλοποιούμε μόνοι μας. Είναι παράτολμο, αλλά πιστεύουμε ότι θα πετύχει», υπογραμμίζει ο Γιάννης Χατζηβασιλείου που εμφανίζεται σε δυο διαμετρικά αντίθετους ρόλους στο έργο του Φασμπίντερ. «Η ατμόσφαιρα που θέλαμε για τη δική μας παράσταση, ταιριάζει, πιστεύουμε, με την ατμόσφαιρα των παραστάσεων που φιλοξενούμε» σημειώνει ο σκηνοθέτης του Αντίβαρου Μανώλης Σειραγάκης.
Μάλιστα σε ό,τι αφορά την τεχνική παρέμβαση στο Κέντρο Κρητικής Λαϊκής Τέχνης ο κ. Σειραγάκης εξηγεί ότι η βάση, η σκηνή δηλαδή, θα είναι στο πάτωμα και θα στηθούν υπερυψωμένες εξέδρες για τους θεατές. «Η λογική που επικρατεί είναι ότι ο θεατής πρέπει να βρίσκεται ψηλότερα για να βλέπει και να ακούει καλύτερα, όπως στο αρχαίο θέατρο. Το μοντέλο της υπερυψωμένης σκηνής με τους θεατές από κάτω έχει ξεπεραστεί. Πρόκειται για φορητή κατασκευή και στόχος είναι να μπορεί να μεταφερθεί σε οποιοδήποτε χώρο που δεν έχει ένα έτοιμο θέατρο», σημείωσε.
Το Φεστιβάλ ξεκινά στις 20 Μαρτίου με τα Δανεικά Παπούτσια της Χριστίνας Μαξούρη, ακολουθεί ο Κόλχαας του Χάινριχ φον Κλάιστ που ερμηνεύει ο Νίκος Αλεξίου (2 Απριλίου), η Αθηνά Χατζηεσμέρ ετών 17 που ζωντανεύει η Ηλιάνα Μαυρομάτη (5 Απριλίου) και τέλος η βραβευμένη Σταματία το γένος Αργυροπούλου που παίζει για δεύτερη χρονιά φέτος η Ελένη Ουζουνίδου (12 Απριλίου). Επίκεντρο του φεστιβάλ παραμένει ωστόσο η παράσταση της διοργανώτριας ομάδας, η Ελευθερία στη Βρέμη που θα παιχτεί στις 25, 26 και 27 Μαρτίου. Όλες οι παραστάσεις στοχεύουν σε ένα θέατρο που συνδυάζει τη μυσταγωγία και τον στοχασμό, και που μπορούν πράγματι ν’ αποτελέσουν ένα ανακουφιστικό αντίβαρο στους δύσκολους να παρηγορηθεί κανείς καιρούς μας.
ΔΑΝΕΙΚΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ
Η Χριστίνα Μαξούρη με τα ‘Δανεικά της Παπούτσια’ ανοίγει το Φεστιβάλ. Πρόκειται για μια χειροποίητη μουσική παράσταση που φτιάχτηκε, ακολουθώντας κυρίως συναισθηματικούς συνειρμούς και διαμορφώνεται ανάλογα με το ένστικτο, τον χώρο, την χώρα και τους καλεσμένους. Η Χριστίνα Μαξούρη «δανείζεται» παλιές και νέες μελωδίες (Βαμβακάρη, Τσιτσάνη, Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Λοϊζο ) και τις ερμηνεύει a cappella, πλάι σε κείμενα των Χατζιδάκι, Λειβαδίτη, Νικολακοπούλου κ.ά., με σκοπό την κατάργηση της απόστασης μεταξύ κοινού κι ερμηνευτή.
Όταν οι συνθήκες προσφέρονται, αποκτούν συνοδοιπόρους από τον ευρύτερο χώρο της μουσικής και κάπως έτσι, συμμετέχοντες των ‘Δανεικών Παπουτσιών’ έχουν υπάρξει μέχρι στιγμής, η ραδιοφωνική παραγωγός Όλγα Λασκαράτου, οι τραγουδοποιοί: Φοίβος Δεληβοριάς, Νίκος Ξυδάκης, Απόστολος Ρίζος, Ματούλα Ζαμάνη, Μαρία Παπαγεωργίου και Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης και οι μουσικοί: Ηλέκτρα Μηλιάδου, Πάνος Λαμπρόπουλος, Παύλος Σπυρόπουλος, Παύλος Μελάς, Σπύρος Μπολοβίνης και Γιάννης Ανδριανάκης.
Την περίοδο 2015-’16 παρουσιάστηκαν για τρεις μήνες συνολικά στην Αθήνα, αποκτώντας την πιο ολοκληρωμένη μέχρι σήμερα μορφή τους, με τους Φώτη Σιώτα στο βιολί και τη βιόλα και τη Σοφία Ευκλείδου στο τσέλο.
Η μουσική αυτή παράσταση κατόρθωσε να γίνει sold out και να πάρει τις καλύτερες κριτικές.
Η εναρκτήρια παράσταση του φεστιβάλ αντίβαρο θα ξεκινήσει στις 21:00 και τα εισιτήρια κοστίζουν 8 και 10 ευρώ.
Τηλέφωνο προπώλησης εισιτηρίων: 6980149371

You may also like...