Φεστιβάλ “Ηραία – Πυθαγόρεια”

iraia pithagoreiaΑπό 17 έως 20 Αυγούστου θα διεξαχθεί φέτος στο Πυθαγόρειο της Σάμου το Φεστιβάλ “Ηραία – Πυθαγόρεια”. Το φεστιβάλ που γίνεται κάθε χρόνο έχει ως επίκεντρο την αναπαράσταση της αρχαίας εορτής των Ηραίων. Βρίσκεται δε υπό την αιγίδα της Εθνικής Επιτροπής της UNESCO και του συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών.
Το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων είναι το εξής:
Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015, Αρχαίο Θέατρο Πυθαγορείου.
“Πες το με ένα μύθο”, τραγούδια εμπνευσμένα από αρχαίους μύθους. Τραγούδι: Δήμητρα Τσιανίκα, Πιάνο: Παναγιώτης Γώγος με τη συμμετοχή της παιδικής χορωδίας του Πολιτιστικού Συλλόγου Πυθαγορείου Σάμου “Λυκούργος”.
Τρίτη 18 Αυγούστου 2015, Αρχαίο Θέατρο Πυθαγορείου.
“Μίκης Θεοδωράκης ο οικουμενικός” Ρεσιτάλ Σόνιας Θεοδωρίδου
Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015, Όχθες Ίμβρασσου ποταμού, Ηραίον Σάμου.
“Γιορτή των Ηραίων: Τα Ηραία στο Ηραίον”. Αναπαράσταση της αρχαίας γιορτής των Ηραίων στις όχθες του Ίμβρασσου ποταμού με θεατρικά, χορευτικά και μουσικά δρώμενα.
Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015, Από την είσοδο του Αρχαίου Ναού Ήρας μέχρι και το Λιμάνι του Πυθαγορείου.
“Γιορτή των Ηραίων: Αγώνας Δρόμου γυναικών και μεγάλη Πομπή των Ηραίων”
Στοιχεία από τη σελίδα του φεστιβάλ:
Το φεστιβάλ Ηραία – Πυθαγόρεια είναι το μόνο φεστιβάλ στην Ελλάδα που αντλεί τη βασική του διαδρομή από την φιλοσοφική και την επιστημονική σκέψη της Ιωνίας όπως αυτή παραδόθηκε από τα άξια πνευματικά της τέκνα (Πυθαγόρας, Θαλής, Αναξίμανδρος, Αναξιμένης, Αρίσταρχος, Μέλισσος κ.α.). Ταυτόχρονα είναι ένας θεσμός που αναφέρεται στο πολιτιστικό γίγνεσθαι του νησιού, του τόπου, αλλά και εν γένει του διεθνούς ορίζοντα. Βασικός στόχος του φεστιβάλ είναι να δημιουργήσει και να κρατήσει ένα ανοιχτό διάλογο σκέψης με ότι πιο σημαντικό συμβαίνει, ή ανακαλύπτεται γύρω από τις συμπαντικές αξίες ή εν γένει τη φιλοσοφική σκέψη σε όλο τον κόσμο.
Ήδη στα λίγα χρόνια της λειτουργίας του, έχει καταφέρει να στρέψει τα «φώτα» των επιστημόνων, των καλλιτεχνών, των φιλοσόφων και πολλών ενδιαφερόμενων για τον πολιτισμό πολιτών πάνω του, καθώς έχουν διοργανωθεί σημαντικά συνέδρια παγκόσμιας εμβέλειας, με τη συμμετοχή πνευματικών ανθρώπων από πολλά μέρη της γης. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η Σάμος είναι ο τόπος στον οποίο κάθε χρόνο συγκεντρώνονται τα νέα ρεύματα της σκέψης στη φιλοσοφία, στα μαθηματικά, την αστρονομία και την φυσική από τη μια, αλλά και ένας τόπος όπου η ποίηση διαλέγεται με τις μουσικές του κόσμου, καθώς στο φεστιβάλ πραγματοποιούνται σημαντικά καλλιτεχνικά γεγονότα.
Τα πιο σύγχρονα επιτεύγματα της τεχνολογίας δημιουργούν γέφυρες με τις πιο μακρινές φωτεινές πτυχές της ιστορικής μας κληρονομιάς. Δημιουργούμε ένα αρμονικό πολυπολιτισμικό προφίλ που προτείνει τις οικουμενικές αξίες της Ελλάδας, που είναι και πανανθρώπινες. Η Σάμος βρίσκεται έτσι στο επίκεντρο των πιο σύγχρονων ενδιαφερόντων του πολιτισμένου κόσμου και το φεστιβάλ αναφέρεται με τον καλύτερο τρόπο στα μεγαλύτερα διεθνή site και τα Μ.Μ.Ε.
Το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, εκτιμώντας το περιεχόμενο του φεστιβάλ «Ηραία – Πυθαγόρεια», με εγκύκλιό του, όρισε να προβάλλεται δωρεάν το τηλεοπτικό spot από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα.
Το φεστιβάλ συγκεντρώνει κάθε χρόνο δεκάδες εθελοντές, πολλούς φίλους αλλά και ένα αρκετά μεγάλο κοινό που το παρακολουθεί. Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι υπάρχουν ειδικές ομάδες επισκεπτών (θεματικός τουρισμός), που έρχονται στο νησί για τις εκδηλώσεις.

You may also like...