Φεστιβάλ Ηλιούπολης

nousiasΠρομηθέας Δεσμώτης του Αισχύλου στο Φεστιβάλ Ηλιούπολης
Τρίτη, 4 Αυγούστου 2015 11:23Προμηθέας Δεσμώτης του Αισχύλου στο Φεστιβάλ Ηλιούπολης
Το Φεστιβάλ Ηλιούπολης φιλοξενεί την παράσταση Προμηθέας Δεσμώτης, σε σκηνοθεσία Κώστα Φιλίππογλου, τη Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015.
Μοναχικός αντάρτης ο Προμηθέας, αντιστέκεται στον Δία χαρίζοντας τη φωτιά στους ανθρώπους. Η τιμωρία είναι αμείλικτη. Ο απείθαρχος Τιτάνας υπομένει μαρτύρια καθηλωμένος σ’ έναν ερημικό βράχο, ώσπου καταποντίζεται, μαζί με τις Ωκεανίδες, από τον κεραυνό του Δία. Τραγωδία με φιλοσοφικό και πολιτικό υπόβαθρο, το ποιητικό αριστούργημα του Αισχύλου μιλά, ανάμεσα σε άλλα, για την ελεύθερη βούληση και την αμφισβήτηση της εξουσίας.
Το μεγαλειώδες με τον Προμηθέα είναι πως αυτό που έκανε, να δώσει στον Άνθρωπο την φωτιά, δεν μπορεί να εξηγηθεί. Γιατί ένας θεός να δώσει στους ανθρώπους τον εαυτό τους; Γιατί να τους καταστήσει κύριους της Ιστορίας τους, διδάσκοντάς τους πώς να δαμάζουν την φύση και τον εαυτό τους;
Γιατί να θέσει σε κίνδυνο την παντοδυναμία του; Αυτό το μυστήριο είναι η καρδιά της τραγωδίας Προμηθέας Δεσμώτης.
Σε τι μπορεί να βασιστεί η αμφισβήτηση της εξουσίας; Στον «Θεό», στον «Λόγο», στον «ρου της Ιστορίας»… Ο Προμηθέας απαντά: Στην ελεύθερη βούληση, χωρίς τακτικούς ελιγμούς, χωρίς «στρατηγικούς» περιορισμούς. Η αμφισβήτηση της εξουσίας είναι πάντα, ένα ρήγμα, ένα άλμα, ένα δημιουργικό ξέσπασμα, «απαλλαγμένο από τα μιάσματα της φιλοδοξίας, του φθόνου, της εκδίκησης και της αναρρίχησης στην εξουσία».
Ο Προμηθέας είναι η πρώτη φωνή στην ανθρώπινη Ιστορία που δηλώνει ευθαρσώς: Είμαι ρεαλιστής, γιατί ζητώ το αδύνατο. Και το ζητώ, χωρίς άλλον λόγο από τον εαυτό μου.
Προμηθέας και Άνθρωπος αντάξιος του Ανθρώπου, είναι το ίδιο.
Ο ταλαντούχος Κώστας Φιλίππογλου, μετά τον ευρηματικό Φιλοκτήτη, σκηνοθετεί τον Προμηθέα Δεσμώτη του Αισχύλου στη νέα μετάφραση του ποιητή Γιώργου Μπλάνα.
Τον Προμηθέα ερμηνεύει ο Τάσος Νούσιας ένας από τους σημαντικότερους ηθοποιούς της γενιάς του, πλαισιωμένος από ένα αξιόλογο και σημαντικό καστ τον Γεράσιμο Γεννατά στον διπλό ρόλο του Ηφαίστου και του Ωκεανού, την Marlene Kaminsky στον ρόλο τις Ιώς, τον Δημήτρη Κουρούμπαλη στον διπλό ρόλο του Κράτους-Βίας και του Ερμή και την Κατερίνα Λούρα ως κορυφαία του χορού.
Την ομάδα συμπληρώνουν έξι εξαιρετικές κλασσικές χορεύτριες οι ‘Ιριδα Μάρδα, Δέσποινα Λαγουδάκη, Χριστίνα Μπίτου, Νατάσσα Σαραντοπούλου, Πηνελόπη Morout και Βιβή Μπουτάτη.
Την κίνηση έχει αναλάβει η σπουδαία Φρόσω Κορρού, την μουσική οι μαγικοί Lost Bodies, τα σκηνικά-κοστούμια υπογράφει ο Kenny Maclellan και τους φωτισμούς ο Νίκος Βλασσόπουλος.
Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Κώστας Φιλίππογλου
Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας
Επιμέλεια Κίνησης: Φρόσω Κορρού
Μουσική: Lost Bodies
Βοηθός σκηνοθέτη: Εριφύλη Στεφανίδου
Φωτιστής: Νίκος Βλασσόπουλος
Σκηνογράφος: Kenny Maclellan
Διανομή:
Τάσος Νούσιας, Γεράσιμος Γεννατάς, Marlene Kaminski, Δημήτρης Κουρούμπαλης, Κατερίνα Λούρα & εξαμελής χορός
Παραγωγή: Μαροσούλης Δ. Θεόδωρος

You may also like...