Φεστιβάλ Ζωής

OKANAΦεστιβάλ Ζωής στη Νέα Παραλία, στη Θεσσαλονίκη, διοργανώνει ο ΟΚΑΝΑ, σε μια μεγάλη προσπάθεια να ανατραπούν στερεότυπα, προκαταλήψεις, φοβικές στάσεις και συμπεριφορές κοινωνικού στιγματισμού και να στηριχθεί παράλληλα στην πράξη η εφαρμογή μιας ολιστικής προσέγγισης για την καταπολέμηση των εξαρτήσεων.
Το Φεστιβάλ Ζωής διοργανώνεται την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου, στη Νέα Παραλία (άγαλμα Κων/νου Καραμανλή), διεκδικώντας μια ανοιχτή κοινωνία με ενημερωμένους και ευαισθητοποιημένους πολίτες.
Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα, ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, Ευάγγελος Καφετζόπουλος, νευρολόγος – ψυχίατρος, παρουσιάζοντας το έργο του Οργανισμού και την Καμπάνια Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης, με κεντρικό μήνυμα «Εθισμένοι στη ζωή», σημείωσε «η συμμετοχή όλων των φορέων που δραστηριοποιούνται στο χώρο αντιμετώπισης των εξαρτήσεων στην πόλη της Θεσσαλονίκης, στο Φεστιβάλ του ΟΚΑΝΑ, μας γεμίζει χαρά και αισιοδοξία για το μέλλον. Οι φωνές μας, οι φωνές σας μαζί με αυτές των καλλιτεχνών που πλαισιώνουν το Φεστιβάλ, ας γίνουν δίαυλοι μετάδοσης μηνυμάτων Δημιουργίας – Δύναμης – Ελευθερίας – Χαράς».
«Πρόληψη – θεραπεία – επανένταξη»
Ο κ. Καφετζόπουλος, αφού παρουσίασε το έργο που προσφέρουν οι υπηρεσίες και οι άνθρωποι του ΟΚΑΝΑ, πάντα πάνω στο τρίπτυχο «πρόληψη – θεραπεία -επανένταξη», αναφέρθηκε ειδικά στην πόλη της Θεσσαλονίκης.
Συγκεκριμένα, μίλησε για τις ενέργειες που κάνει ο Οργανισμός για την ενίσχυση των υπηρεσιών μείωσης της βλάβης στην πόλη, με την άμεση δημιουργία Μονάδας Αμεσης Βοήθειας & Υποστήριξης (πρωτοβάθμια περίθαλψη και ιατρικές υπηρεσίες σε χρήστες ψυχοδραστικών ουσιών) και με αιχμή του δόρατος την ενίσχυση του προγράμματος «δουλειάς στο δρόμο» (streetwork), ενέργειες που θα συμβάλουν στην προστασία της υγείας τόσο των ίδιων των χρηστών όσο και της δημόσιας υγείας.
Από την πλευρά του, ο Κωνσταντίνος Γαζγαλίδης, Νευρολόγος-Ψυχίατρος, Συντονιστής Μονάδων & Υπηρεσιών ΟΚΑΝΑ Βορείου Ελλάδας, τόνισε ότι «η Θεσσαλονίκη εξελίχθηκε σε πόλη-πρότυπο -για τα ελληνικά δεδομένα – προσφοράς υπηρεσιών πρόληψης και θεραπείας, με τα τέσσερα διακεκριμένα Κέντρα Πρόληψης του πολεοδομικού συγκροτήματος και με τις πλουραλιστικές και ποιοτικές θεραπευτικές υπηρεσίες που παρέχονται, χωρίς λίστες αναμονής, σε όσους εξαρτημένους επιλέγουν τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ, του ΨΝΘ, του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας και του ΟΚΑΝΑ.
12 μονάδες
Ο ΟΚΑΝΑ, με τις 12 μονάδες που διαθέτει και λειτουργούν στο χώρο όλων των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, υποδέχεται περίπου 2.200 χρήστες οπιούχων καθημερινά, με στόχο τη μείωση της χρήσης παρανόμων ουσιών, τη βελτίωση της υγείας και των κοινωνικών τους σχέσεων, τη μείωση της εγκληματικότητας και την απεξάρτηση, όντας ο μαζικότερος φορέας θεραπείας στην πόλη.
Ο κ. Γαζγαλίδης, αναφερόμενος στη μείωση της βλάβης επεσήμανε ότι «ο ΟΚΑΝΑ ως διαχρονικός εισηγητής της αναγκαιότητας τέτοιων δράσεων, ανταποκρίνεται στην υποχρέωσή του στην πόλη με τις σχετικές εξαγγελίες του προέδρου, κ. Καφετζόπουλου».
Να σημειωθεί ότι τη συνέντευξη Τύπου τίμησε με την παρουσία της και απηύθυνε χαιρετισμό η Καλυψώ Γούλα, αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης του δήμου Θεσσαλονίκης ενώ το «παρών» έδωσαν και καλλιτέχνες, οι οποίοι προσκάλεσαν το κοινό της Θεσσαλονίκης να συμμετάσχει στη μεγάλη γιορτή.
Το Φεστιβάλ διοργανώνεται στο πλαίσιο της Πράξης «Καμπάνια Ενημέρωσης για τις εξαρτήσεις» (ΕΣΠΑ 2007-2013).

You may also like...