Φεστιβάλ επιστημών και τεχνολογίας για τους μαθητές της Βούλας

diagonismos-robot-604x345Στην πρωτοπορία των νέων αντικειμένων διδασκαλίας βρίσκεται και πάλι το 4ο Δημοτικό Σχολείο Βούλας, που μαζί με τα υπόλοιπα δημοτικά της πόλης, (1ο, 2ο και 3ο) διοργανώνουν «Φεστιβάλ» με πρωτότυπα εργαστήρια που θα εισάγουν τους μαθητές στον φανταστικό νέο κόσμο των επιστημών και των σύγχρονων τεχνολογικών εφαρμογών.
Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 14 Φεβρουαρίου 2016, από τις 10:00 έως τις 13:00 στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Βούλας.
Οι μαθητές όλων των Δημοτικών Σχολείων της Δημοτικής Ενότητας Βούλας με τους γονείς τους θα συμμετάσχουν στα εργαστήρια Φυσικής, Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας, Μηχανικής, Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, Προγραμματισμού και Μαθηματικών.
Σκοπός του Φεστιβάλ είναι να φέρει γονείς και μαθητές σε γνωριμία με την εκπαίδευση τύπου S.T.E.M. (Science, Technology, Engineering, Mathematics). Ο όρος S.T.E.M. είναι το αρκτικόλεξο, το οποίο χρησιμοποιείται για τα πεδία που αναφέρονται στις Φυσικές Επιστήμες, την Τεχνολογία, την Επιστήμη των Μηχανικών και τα Μαθηματικά.
Το S.T.E.M. είναι μια προσέγγιση στην Εκπαίδευση που σχεδιάζεται ώστε στη διδασκαλία των Μαθηματικών και των Φυσικών Επιστημών, που είναι ζωτικής σημασίας για μια βασική κατανόηση του σύμπαντος, να εισαχθούν οι Τεχνολογίες και η Επιστήμη των Μηχανικών, που αποτελούν για τον άνθρωπο τα μέσα αλληλεπίδρασης με το σύμπαν.
Συγκεκριμένα θα διοργανωθούν στο σχολείο τα ακόλουθα εργαστήρια:
1. Εργαστήριο Φυσικής:
Ο κ. Ανδρακάκος, Φυσικός , Διευθυντής του Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων ΠΡΟΤΥΠΟ ΑΘΗΝΩΝ, θα εκτελέσει πειράματα Φυσικής και Χημείας που θα μεταμορφώσουν παιδιά και γονείς σε τρελούς επιστήμονες.
2. Εργαστήριο Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας:
Ο κ. Νούλας, Φυσικός, Διευθυντής του Γυμνασίου, και ο κ. Μυρτσιώτης, Δάσκαλος, Διευθυντής του Δημοτικού των Εκπαιδευτηρίων ΠΑΛΛΑΔΙΟ, οργανώνουν μια διδασκαλία με τη χρήση i-Pad, παρουσιάζοντας ένα εντυπωσιακό τρόπο προσέγγισης των Φυσικών Επιστημών (και όχι μόνο…)
3. Εργαστήριο Προγραμματισμού:
Ο κ. Οικονόμου, υπεύθυνος Συστημάτων Πληροφορικής στα Εκπαιδευτήρια ΔΟΥΚΑΣ και ο κ. Μπαγιαρτάκης, game designer της ALLCANCODE, θα φέρουν μαθητές και γονείς σε επαφή με τον Προγραμματισμό μέσω του βραβευμένου παιχνιδιού εκμάθησης προγραμματισμού Run Marco.
4. Εργαστήριο Ρομποτικής:
Ο κ. Τριανταφυλλίδης, Δάσκαλος στο 2ο Δ.Σ.Καλυβίων, θα δημιουργήσει μηχανικές κατασκευές LEGO WeDo, επιλύοντας όμως ταυτόχρονα πραγματικά προβλήματα από το φυσικό κόσμο που τα περιβάλλει .
5. Εργαστήριο Μηχανικής:
Ο κ. Σκέλλας, Δάσκαλος στο 4ο Δ.Σ.Βούλας, ακολουθώντας τα βήματα που αποτελούν τον κύκλο σχεδίασης ενός μηχανικού θα προσπαθήσει «να βοηθήσει ένα άνθρωπο να φύγει από το σπίτι του με το νέο του όχημα» .
6. Εργαστήριο Μαθηματικών:
Από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία, ο κ. Συμεώνογλου και ο κ. Τριανταφύλλου, Μαθηματικοί, θα γνωρίσουν σε μαθητές και γονείς τον κόσμο των Μαθηματικών από την παιγνιώδη πλευρά τους.
Στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Σχολείου θα γίνει Έκθεση Προγραμμάτων Τρισδιάστατης (3D) Αναπαράστασης Αρχαιολογικών Χώρων μέσω tablet από την Εταιρεία ΝΕΑΠΟΛΙΣ. Συγκεκριμένα θα παρουσιαστούν οι εφαρμογές:
ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, η οποία δίνει την δυνατότητα στα παιδιά να ταξιδέψουν στην Ακρόπολη του Περικλή και μέσα από το tablet να επισκεφτούν τον βράχο της Ακρόπολης, να ξεναγηθούν στα περίλαμπρα κτίσματα του Παρθενώνα, του Ερέχθειου, των Προπυλαίων, της Αθηνάς Νίκης κλπ. Όλα τα μνημεία αναπαρίστανται ψηφιακά, τρισδιάστατα, πλήρως και με χρώματα όπως ήταν την κλασική εποχή, εξωτερικά και εσωτερικά.
OLYMPIA 3D, η οποία είναι μια τρισδιάστατη Αναπαράσταση της Αρχαίας Ολυμπίας βασισμένη σε Αρχαιολογικές και Ιστορικές πηγές.
KNOSSOS 3D, η οποία είναι μια τρισδιάστατη Αναπαράσταση της Κνωσού βασισμένη σε Αρχαιολογικές και Ιστορικές πηγές
Τέλος μέσω Virtual Reality (VR) γυαλιών θα μπορέσουν οι επισκέπτες να μεταφερθούν στο βράχο της Ακρόπολης.
Το Φεστιβάλ διοργανώνεται με τη συνεργασία των:
Πανεπιστήμιο Πατρών, Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών, Εκπαιδευτήρια ΠΑΛΛΑΔΙΟ, Εκπαιδευτήρια ΠΡΟΤΥΠΟ ΑΘΗΝΩΝ, Εκπαιδευτήρια ΔΟΥΚΑΣ, Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία, ΝΕΑΠΟΛΙΣ Νέα Τεχνολογία και Πολιτισμός.

You may also like...