Φεστιβάλ Ελληνικού ντοκιμαντέρ στην Τεχνόπολη

FESTIIVAL DOCUMENTARYΤριήμερο φεστιβάλ στον πολιτισμικό χώρο του Δήμου Αθηναίων
Μια από τις ταινίες που θα προβληθούν στο αφιέρωμα είναι το «100 Ώρες το Μάη» των Δήμου Θέου και Φώτου Λαμπρινού.
Αφιέρωμα στο ελληνικό ντοκιμαντέρ με τίτλο «Με τα μάτια ανοιχτά» θα πραγματοποιηθεί στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων την Τετάρτη 22, την Πέμπτη 23 και την Παρασκευή 24 Απριλίου. Για τρεις ημέρες, από τις πέντε το απόγευμα ως τα μεσάνυχτα, το κοινό της Αθήνας θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει ελληνικά ντοκιμαντέρ πρόσφατης παραγωγής, αλλά και παλαιότερα που έχουν σηματοδοτήσει την πορεία του σύγχρονου ντοκιμαντέρ στην Ελλάδα. Επίσης, θα προβληθούν ταινίες που διακρίθηκαν στο φετινό 17ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.
Την πρώτη ημέρα του αφιερώματος θα προβληθούν ντοκιμαντέρ για ιστορικά γεγονότα, όπως το «Καλάβρυτα» του Ηλία Γιαννακάκη, που έχει ως θέμα την εκτέλεση του ανδρικού πληθυσμού στην πόλη τον Δεκέμβριο του 1943 και το «100 Ώρες το Μάη» των Δήμου Θέου και Φώτου Λαμπρινού, που ασχολείται με την δολοφονία του βουλευτή της Αριστεράς Γρηγόρη Λαμπράκη. Με αληθινές ιστορίες καταπιάνονται τα «Ο Ηρακλής, ο Αχελώος και η Γιαγιά μου» του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου και «Θέμις» του Μάρκου Γκαστίν ενώ το ιδιαίτερο «Άκουσα τον Θεό να κλαίει» της Ελπίδας Σκούφαλου έχει ως άξονα τρεις τελετές με κεντρικό πυρήνα το θρήνο.
Την δεύτερη μέρα παρουσιάζονται τα έθιμα του μακεδονικού γάμου στο «Μακεδονικός Γάμος» του Τάκη Κανελλόπουλου, η γέννηση του φλαμένκο στο «Νέοι Καστιλιάννοι» του Ροβήρου Μανθούλη, οι ιστορίες μιας Ελληνίδας της Αιγύπτου, στο «Κατινούλα» της Μύρνας Τσάπα και δύο βοσκών στο ντοκιμαντέρ «Στο Λύκο» των Χριστίνα Κωτσοσπύρου και Aran Hughes. Η ημέρα κλείνει με το βραβευμένο «Ολυμπία» του Σταύρου Ψυλλάκη και την «Πρώτη Ύλη» του Χρήστου Καρατσαπέλη που έχουν ως θέμα μια έγκυο γυναίκα με καρκίνο και επτά συλλέκτες scrap αντίστοιχα.
Την τρίτη και τελευταία μέρα του αφιερώματος, θα προβληθούν το επίσης βραβευμένο «Παράδοξη Πατρίδα» του Νίκου Ασλανίδη, το «Αθήναι» της Εύας Στεφανή που περιγράφει κάποια βράδια στο σταθμό Λαρίσης, οι ιστορίες ενός τυφλού στο «Ο Τυφλός Ψαράς» των Στρατή Βογιατζή και Θέκλας Μαλάμου και τριών μανάδων που μαγειρεύουν για τα παιδιά τους στο εξωτερικό στο “Food for Love” της Μαριάννας Οικονόμου. Τέλος, ένα ντοκιμαντέρ για την κρίση, το «Agora-Από την Δημοκρατία στις Αγορές» του Γιώργου Αυγερόπουλου και μια αναφορά στην ιδιαίτερη σχέση δύο μεσήλικων ομοφυλόφιλων φίλων στο «Λάμπουν στο σκοτάδι» του Παναγιώτη Ευαγγελίδη.
Το αφιέρωμα στο ελληνικό ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει τρεις ζώνες προβολών την ημέρα ενώ θα γίνουν παράλληλες δραστηριότητες, όπως συζητήσεις, έκθεση φωτογραφίας και ένα εργαστήρι ντοκιμαντέρ. Τίτλος του εργαστήρι ντοκιμαντέρ «Από την Ιδέα στην Οθόνη». Διοργανώνεται από την Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ την Παρασκευή 24 Απριλίου 2015, από τις εννιά το πρωί έως τις πέντε το απόγευμα στο Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων – INNOVATHENS.
Το εργαστήρι απευθύνεται σε φοιτητές, νέους δημιουργούς ντοκιμαντέρ και σπουδαστές κινηματογραφικών σχολών. Με την καθοδήγηση έμπειρων και διακεκριμένων δημιουργών ντοκιμαντέρ, οι συμμετέχοντες θα μάθουν τι είναι το ντοκιμαντέρ, πώς να γράψουν, να πραγματοποιήσουν και να χρηματοδοτήσουν το ντοκιμαντέρ τους. Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Οι συμμετέχοντες πρέπει να έχουν στείλει μέχρι και τις 22 Απριλίου 2015 ένα σχέδιο ντοκιμαντέρ τουλάχιστον μιας σελίδας μαζί με τη δήλωση συμμετοχής τους, ενώ πρέπει να παρακολουθήσουν ολόκληρο το εργαστήρι. Δηλώσεις συμμετοχής στην ηλεκτρονική διεύθυνση greekdocumentaryassociation@gmail.com (όνομα, στοιχεία επικοινωνίας, ειδικότητα, εμπειρία) και πληροφορίες στο τηλέφωνο 695.5945007.
Το τριήμερο είναι μια συνδιοργάνωση της Τεχνόπολης με την Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
Πληροφορίες
22, 23 και 24 Απριλίου 2015
Ώρες: 17.00 – 24.00
Εισιτήρια: Ημερήσιο: 5 ευρώ, τριήμερο: 12 ευρώ.
Προπώληση εισιτηρίων: καταστήματα Public, Παπασωτηρίου, Seven Spots, Ιανός, Reload Stores, Media Markt, στο viva.gr και στο τηλέφωνο 11876

You may also like...