Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΘΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΘΗΝΩΝ
Πρόσκληση υποβολής ταινιών για τη θεματική ενότητα
Κινηματογραφώντας την Εργασία και την Επισφάλεια του
8ου Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας
Το Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας έχει εισαγάγει από το 2014 το θεσμό της θεματικής ενότητας, στοχεύοντας στο άνοιγμα του Φεστιβάλ προς ένα ευρύτερο κοινό και αποσκοπώντας στην προώθηση της εκπαιδευτικής και αναστοχαστικής διάστασης του εθνογραφικού κινηματογράφου γύρω από μια συγκεκριμένη θεματική κάθε χρονιά. Στη φετινή διοργάνωση, η θεματική ενότητα θα αφορά την εργασία και την επισφάλεια. Την επιμέλειά της αναλαμβάνουν οι ανθρωπολόγοι Δήμητρα Κόφτη (Max Planck Institute) και Mao Mollona (Goldsmiths College).
Η ενότητα Κινηματογραφώντας την εργασία και την επισφάλεια του Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας- Ethnofest είναι αφιερωμένη σε ταινίες σχετικές με την εργασία, σε μια συγκυρία συνεχώς αυξανόμενης επισφάλειας και εργασιακής απορρύθμισης. Αυτό το ανοιχτό κινηματογραφικό κάλεσμα απευθύνεται σε projects σχετικά με την εργασία και το μόχθο, την ανεργία και την έλλειψη εργασίας, την απλήρωτη εργασία, τη συναισθηματική εργασία, την ένταξη και τον αποκλεισμό μέσω της εργασίας. Αφορά ακόμα σε projects σχετικά με την εργασία και τη μετανάστευση, τη δουλεία, την εμπειρία της αναζήτησης εργασίας, την σχέση της εργασίας με έμφυλες, εθνοτικές και ηλικιακές ανισότητες.
Η συγκεκριμένη ενότητα θα παρουσιάσει διάφορους τρόπους κινηματογραφικής προσέγγισης της εργασίας και της επισφάλειας, συμπεριλαμβανομένου του ντοκιμαντέρ, της συμμετοχικής παρατήρησης, του docufiction και άλλων καλλιτεχνικών και εθνογραφικών μορφών κινηματογράφησης. Θα αναστοχαστεί κριτικά πάνω στη σχέση της κινηματογραφικής διαδικασίας, της αισθητικής και των πολιτικών της αναπαράστασης. Μέσα από μια ανασκόπηση στις σύγχρονες οπτικές προσεγγίσεις της εργασίας, αυτή η ενότητα θα ασχοληθεί με ερωτήματα όπως: πώς μπορούν να συνεισφέρουν οι ταινίες για την εργασία στη διερεύνηση των δυναμικών του σύγχρονου καπιταλισμού; Πώς μπορεί κανείς να απαντήσει στον ισχυρισμό του Harun Farocki ότι όλες οι ταινίες για την εργασία υιοθετούν την οπτική του κεφαλαίου; Πώς μπορούν οι διαδικασίες κινηματογράφησης να φωτίσουν κριτικά διαφορετικές πτυχές της υλικής και άυλης εργασίας;
Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων είναι η 1η Ιουλίου. Για περισσότερες πληροφορίες και για να κατεβάσετε την αίτηση υποβολής, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας – Ethnofest!
Οι επιμελητές,
Δήμητρα Κόφτη και Mao Mollona
για το 8o Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας

You may also like...