Φεστιβάλ Δωδώνης

Ο Δήμος Δωδώνης, επενδύοντας σταθερά στον πολιτισμό, προχωρά στην καθιέρωση του “Φεστιβάλ Δωδώνης” με επίκεντρο τον αρχαιολογικό χώρο.
Σκοπός είναι να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκδηλώσεων, που θα αναδείξει ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Ηπείρου και θα αποτελέσει πόλο έλξης ώστε να ενισχυθεί η επισκεψιμότητα.
Όπως είναι γνωστό η Περιφέρεια Ηπείρου σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, υλοποιούν ήδη τα έργα αναστήλωσης στο Αρχαίο Θέατρο αλλά και παρεμβάσεις για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου σε συνδυασμό με την στήριξη και προβολή των τοπικών προιόντων.
Ο Δήμος παράλληλα, υλοποιεί σημαντικά έργα υποδομών στον τομέα του πολιτισμού, πραγματοποιώντας κάθε χρόνο και μία αξιόλογη σειρά πολιτιστικών δράσεων.
Προχωρώντας στη διοργάνωση του Φεστιβάλ Δωδώνης, αποσκοπεί στη διατήρηση του αριθμού των επισκεπτών αλλά και την δημιουργία προυποθέσεων επανάληψης της επίσκεψης. Στην αύξηση της αναγνωρισιμότητας του προορισμού μεταξύ των δυνητικών επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό και την αύξηση του βαθμού εμπιστοσύνης τουριστικών πρακτόρων και γραφείων.
Το Δημοτικό Συμβούλιο, αναγνωρίζοντας ότι ο πολιτισμός αποτελεί προτεραιότητα και τομέα που μπορεί να ενισχύσει την τοπική οικονομία ενέκρινε ομόφωνα την απόφαση για την διοργάνωση και την καθιέρωση του Φεστιβάλ. Το 1ο Φεστιβάλ, θα πραγματοποιηθεί στη διάρκεια του Ιουλίου.
Ο Δήμαρχος Χρήστος Ντακαλέτσης, σε δήλωσή του τόνισε ότι απώτερος στόχος είναι το Φεστιβάλ να μετατραπεί σε διεθνές γεγονός, που εκτός από τον αρχαιολογικό χώρο θα επεκτείνεται σε όλον τον Δήμο και θα προωθεί συναντήσεις Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών και επιστημόνων, θα δίνει βήμα στην τοπική δημιουργία, θα προβάλλει τα τοπικά προϊόντα, θα δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την προσέλκυση νέων επισκεπτών από όλον τον κόσμο μέσω κατασκηνώσεων και αθλητικών συναντήσεων.
Το Φεστιβάλ θα διοργανώνεται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου και με φορέα υλοποίησης το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Δωδώνης. Αμέριστη είναι η συνδρομή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, στην οποία ο Δήμος Δωδώνης απευθύνει δημόσιες ευχαριστίες.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ- ΔΩΡΕΑΝ ΕΙΣΟΔΟΣ
Για φέτος, ο Δήμος και το Πνευματικό Κέντρο Δωδώνης, έχουν προγραμματίσει τέσσερις πολύ σημαντικές εκδηλώσεις, οι οποίες θα φιλοξενηθούν στον αρχαιολογικό χώρο.
Σημειώνεται ότι οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε διάφορα σημεία, με σκοπό την ανάδειξη όλων των μνημείων, πέραν του εμβληματικού αρχαίου θεάτρου.
Η είσοδος για το κοινό, σε όλες τις εκδηλώσεις, είναι δωρεάν, γεγονός που αποτελεί σταθερή επιλογή του Δήμου και του Πνευματικού Κέντρου, στις σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες.
10 Ιουλίου
Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης
ΘΥΚΥΔΙΔΗΣ ΔΡΑΜΑΤΙΚΟΣ
«Πόλεμος Βίας Διδάσκαλος»
Κείμενο-Δραματουργία: Γιάννης Λιγνάδης, Σκηνοθεσία: Δημήτρης Λιγνάδης – Γιάννης Παναγόπουλος, Σκηνική Διδασκαλία-Κίνηση: Έλενα Καμηλάρη, Ιστορικοί Σύμβουλοι: Prof. Adele C. Scafuro, Prof. Bella Vivante, Δρ. Ανδρονίκη Μακρή
Πρωτότυπη δραματοποιημένη απόδοση αποσπασμάτων της Ιστορίας του Θουκυδίδη, με την οποία επιχειρείται η ανάδειξη της ουσίας της Τραγωδίας του Πολέμου.
Η παράσταση ανέβηκε πρώτη φορά, με μεγάλη επιτυχία, στο θέατρο του Παλαιού Ελαιουργείου της Ελευσίνας, στο πλαίσιο των Αισχυλείων τον Αύγουστο του 2016, και το Φθινόπωρο 2016 στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, για σειρά sold-out παραστάσεων.
12 Ιουλίου
Αρχαίο Στάδιο
Ελληνοαυστριακό Μουσικό Καλοκαίρι – Βραδιά Τζαζ
Τάκης Φαραζής Trio
Jürgen Brunner, Τρομπέτα / Φιλικόρνο
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Αυστρίας έθεσε φέτος υπό την αιγίδα του το «Ελληνοαυστριακό Μουσικό Καλοκαίρι» το οποίο διοργανώνει για δεύτερη χρονιά η Πρεσβεία της Αυστρίας στην Αθήνα. Στο πλαίσιο αυτών των εκδηλώσεων μουσικοί και από τις δύο χώρες θα εμφανιστούν από κοινού στην Ελλάδα σε διάφορα σχήματα, κινούμενοι σε ένα ευρύ μουσικό φάσμα που εκτείνεται από την κλασική μουσική, την τζαζ μέχρι την ηλεκτρονική μουσική.
31 Ιουλίου
Έξωθεν ιεράς οικείας
Η διακεκριμένη μουσικός, συνθέτις και ερευνήτρια Ros Bandt από την Αυστραλία, τιμώμενη καλλιτέχνις της Animart των Δελφών, θα δημιουργήσει σύγχρονα μουσικά ηχοτοπία, κάτω από την ιερή βαλανιδιά του αρχαιολογικού χώρου της Δωδώνης, στην αρχαία ελληνική γλώσσα.
7 Αυγούστου
Αρχαίο Στάδιο
Πανσέληνος: βραδιά ποίησης και τραγουδιού αφιερωμένη στον έρωτα Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τον «Μεγάλο Ερωτικό» του Μάνου Χατζηδάκι και ανάγνωση κειμένων από την ελληνική και ξένη λογοτεχνία. Συμμετέχουν ο μουσικολόγος και κλαρινετίστας Ελευθέριος Καραγιάννης, ο οποίος έχει και την ευθύνη της ενορχήστρωσης, η πιανίστρια Γεωργία Αναστάση, η σοπράνο Ειρήνη Δόβα και ο βαρύτονος Αχιλλέας Φρέστας. Διαβάζουν η κ. Μαρία Στρατσάνη και ο κ. Μωυσής Ελισάφ.

Δήμος Δωδώνης
Αγία Κυριακή Θεριακησίου, 45500 Ιωάννινα
Τηλ: 2654360100 – Fax: 2654360120

You may also like...