Φεστιβάλ Δήμου Μήλου

Το 20ο επετειακό  Φεστιβάλ Μήλου που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, σημείωσε μεγάλη απήχηση τόσο από πλευράς του κοινού (κατοίκων της Μήλου αλλά και τουριστών) όσο και των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας σε εθνικό επίπεδο. Σε μια περίοδο που ο πολιτισμός αποτελεί αναγκαιότητα  για τους κατοίκους, ιδιαίτερα σε απομακρυσμένες περιοχές, όπως είναι ο τόπος μας, αλλά και με δεδομένες τις οικονομικές ανάγκες που ολοένα παρουσιάζονται και πιο επιτακτικές, θα θέλαμε να σας παρουσιάσουμε την πορεία της πολιτιστικής μας πρωτοβουλίας.
Το ύφος του Φεστιβάλ 2013 συγκεκριμένα, σε μια από τις πιο επιτυχημένες εκδοχές του σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, με πολύπλευρες εκδηλώσεις, κυμάνθηκε στα εξής τρία επίπεδα:
– των «Κεντρικών εκδηλώσεων», που απαρτίζονταν από την εικαστική έκθεση  «Refuge Project» (http://www.refugeproject.blogspot.gr/p/about.html),θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές προβολές, συναυλίες από αναγνωρισμένους  καλλιτέχνες,
– των τοπικών εκδηλώσεων με διακριτικό τίτλο «Οι κάτοικοι δημιουργούν», όπου ερασιτεχνικές ομάδες παρουσίασαν πληθώρα δρώμενων σε ένα πολύ καλά οργανωμένο πλαίσιο, προσφέροντας στο κοινό την ευκαιρία να θαυμάσει την επαγγελματική απόδοση των ερασιτεχνών
-και το τρίτο  «Παράδοση – Γιορτές», που περιελάμβανε όλες τις εκδηλώσεις πανηγυρικού εορτασμού και αναβίωσης των τοπικών εθίμων και παραδόσεων.
Η εικαστική in situ έκθεση «Refuge Project» αποτέλεσε ένα από τα highlights του φετινού Φεστιβάλ, καθώς βασίστηκε σε μια πρωτοποριακή μουσειολογική προσέγγιση-πρότυπο για τα ελληνικά δεδομένα: Η έκθεση φιλοξενήθηκε στον χώρο του Καταφυγίου του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στον Αδάμαντα, έναν χώρο εξέχουσας ιστορικής σημασίας για τον τόπο, απροσπέλαστο  για το κοινό για 70 και πλέον χρόνια. Στα πλαίσια της γενικότερης προσπάθειας του Δήμου για την ανάδειξη των αθέατων πλευρών του νησιού, άνοιξε  για πρώτη φορά φέτος, φιλοδοξώντας να αποτελέσει σταθερά το κέντρο για ανάλογες δράσεις στο μέλλον. Συγκεκριμένα, η ομάδα των  19 έγκριτων εικαστικών καλλιτεχνών από την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Γερμανία, «επανακατοίκησαν» το καταφύγιο συμβολικά, δημιουργώντας τα έργα τους απευθείας στο  χώρο, εμπνευσμένοι από αυτόν, αλλά και από την έννοια του «καταφυγίου» γενικότερα.
ΣΤΟΧΟΙ
Στόχος μας για το φετινό 21ο  Φεστιβάλ Μήλου είναι η περαιτέρω αναβάθμιση της  ποιότητας του και η εκτενέστερη προβολή και προώθηση του. Θεωρούμε, μετά και από την εκπληκτική ανταπόκριση του κοινού, αλλά και τη συγκινητική ανατροφοδότηση που λάβαμε από συμμετέχοντες, φορείς και Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, ότι το Πολιτιστικό Φεστιβάλ Μήλου αποτελεί αλλά και μπορεί να συνεχίσει να αποτελεί σημείο αναφοράς για το νησί αλλά και για την εν γένει πολιτιστική ανάταση του τόπου.
Η ενδυνάμωση του τουρισμού αποτελεί εξάλλου και ένα σημαντικό στοιχείο που ενθαρρύνει τις προσπάθειές μας. Το Φεστιβάλ μπορεί να αυτό-προσδιοριστεί ως πόλος έλξης για επισκέπτες, Έλληνες και ξένους, ενισχύοντας τον τουρισμό και  κατ’ επέκταση την οικονομική δραστηριότητα στη Μήλο.
ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΚΟΙΝΟΥ ΚΑΙ ΜΜΕ
Η ανταπόκριση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά και η απήχηση που σημείωσε η πρωτοβουλία μας στα social media, σηματοδοτεί την ιδιαίτερη επιτυχία αλλά και το ενδιαφέρον που προκάλεσε φέτος η προσπάθειά μας για την ενίσχυση του Φεστιβάλ.
Εφημερίδες και περιοδικά μεγάλης αναγνωσιμότητας όπως «Η Ελευθεροτυπία», «Τα Νέα», «Η Καθημερινή», «Το έθνος», «Η εφημερίδα των Συντακτών»,  το «Αθηνόραμα» κ.α., διαδικτυακές εφημερίδες και blogs, οι τοπικές εφημερίδες της Μήλου αλλά και των Κυκλάδων καθώς και πληθώρα τουριστικών εντύπων όπως τα περιοδικά Speed travel της Aegean Speed Lines, To Greece της Sea jets και το Travelling in the Aegean της Κοινοπραξίας Δυτικών Κυκλάδων, φιλοξένησαν καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού εκτενή αφιερώματα σχετικά με  την εικαστική έκθεση που πραγματοποιήθηκε στο Καταφύγιο και  το Φεστιβάλ Μήλου που την πλαισίωσε.
ΜΗΛΟΣ
Η Μήλος είναι ένα νησί που αναπτύσσεται τουριστικά με γρήγορους ρυθμούς τα τελευταία χρόνια. Τα έντυπα του περσινού Φεστιβάλ, τα έλαβαν περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι που επισκέφθηκαν το νησί μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μήλος ήταν ένα από τα ελάχιστα νησιά, τη σεζόν που μας πέρασε, που είχε αύξηση τουρισμού κατά 25% και πλέον, ενώ τα μηνύματα για τη νέα σεζόν είναι άκρως ενθαρρυντικά λόγω της συστηματικής προβολής του νησιού μας με στοχευμένες ενέργειες. Ήδη υπάρχουν στον τύπο πολλά άρθρα που αναφέρονται στη Μήλο, ως ένα νησί με το καλύτερο value for money ως προς την ποιότητα τοπίων, δραστηριοτήτων και υπηρεσιών που παρέχει, ενώ το CNN ανακηρύσσει τη Μήλο ως το νησί με τις ομορφότερες παραλίες. (http://edition.cnn.com/2013/08/15/travel/greek-islands/)
Περισσότερες πληροφορίες για το νησί της Μήλου θα βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα: www.milos.gr καθώς και στην βραβευμένη εφαρμογή κινητών Milos Travel Guide (1η θέση στα AppWards 2013, στην κατηγορία Travel & Tourism).

You may also like...