Φεστιβάλ «Γη-Τουρισμός –Πολιτισμός»

platanias-festival-32b2pgkhe05x4q975v9gqyΟ Δήμος Πλατανιά για 6η συνεχόμενη χρονιά διοργανώνει το Φεστιβάλ «Γη, Πολιτισμός, Τουρισμός», στα πλαίσια της πάγιας προσπάθειάς του για ενδυνάμωση του περιεχομένου του θεσμού,μέσω της διαφοροποίησης του κάθε χρόνο.

Στις φετινές εκδηλώσεις την Κυριακή 25 και τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016, θα πραγματοποιηθεί ένα 2ήμερο βιωματικού χαρακτήρα με επίκεντρο το Κρητικό Κρασί, το Σταφύλι και τα παράγωγα τους. Το 2ημερο έχει ως βασικό στόχο τη σύνδεση του πρωτογενή με τον τριτογενή τομέα, μέσω της γνωριμίας Ελλήνων και ξένων επισκεπτών με τα τοπικά προϊόντα. Στην ανακοίνωση του Δήμου αναφέρεται:

Την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου – το πρωί – μια ομάδα επισκεπτών θα βρεθεί σε αμπελώνα σε χωριό του Πλατανιά για να συμμετάσχει στον παραδοσιακό τρύγο μαζί με κατοίκους της περιοχής.
Από νωρίς το απόγευμα της ίδιας μέρας μια μεγάλη γιορτή θα στηθεί στον Πλατανιά η οποία θα κορυφωθεί στην πλατεία του χωριού με πάτημα σταφυλιών , παραγωγή τσικουδιάς , καθώς και γεύσεις προϊόντων που έχουν ως βάση το κρασί.

Τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλατανιά θα παρασκευάζουν από νωρίς παραδοσιακή μουσταλευριά ( παραδοσιακό γλυκό που δημιουργείται από μούστο , αλεύρι και καρυκεύματα ). Οι επισκέπτες της περιοχής μπορούν να δουν τις διαδικασίες παραγωγής αλλά και να βιώσουν την μοναδική εμπειρία «του πατήματος» των σταφυλιών καθώς το πατητήρι θα τους “περιμένει”. Παράλληλα θα δουν την διαδικασία απόσταξης και παραγωγής τσικουδιάς.

Ένα παραδοσιακό καφενείο θα αναβιώσει στην πλατεία του Πλατανιά προσφέροντας τοπικά ποτά και εδέσματα αλλά και δίνοντας χρώμα παράδοσης και τοπικού πολιτισμού. Φυσικά η μουσική και ο χορός δεν θα μπορούσε να λείπει από μια τέτοια γιορτή και γι΄αυτό θα φροντίσουν τα τοπικά μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα : Λαογραφικός όμιλος Χανίων -Σύλλογος Παραδοσιακών Χορών “Ζάλος”- Χορευτικός Σύλλογος “Πελασγοί” -Μουσικοχορευτικός Όμιλος Πλατανιά – Πολιτιστικός Σύλλογος “Το ρόδο”- Παραδοσιακή συντροφιά δυτικής Κρήτης “Ονειροκρήτες”

Την Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου

Μετά τις 7 το απόγευμα σε συνεργασία με το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης θα πραγματοποιηθεί μια ανοιχτή οινογευσία – γνωριμίας με το Κρητικό κρασί στην είσοδο το εμπορικού κέντρου OLEA. Στα πλαίσια της εκδήλωσης θα δοθεί η δυνατότητα οι επαγγελματίες του κρασιού να μας γνωρίσουν με το Κρητικό κρασί που γνωρίζει μεγάλη καταξίωση και πλήθος διακρίσεων ανά τον κόσμο τα τελευταία χρόνια.
Παράλληλα το παραδοσιακό καζάνι θα λειτουργεί δίνοντας την δυνατότητα στους επισκέπτες να δουν την παραγωγή φρέσκιας τσικουδιάς, αλλά και να την δοκιμάσουν. Τα μέλη του πολιτιστικού συλλόγου Πλατανιά θα φροντίσουν για ένα πλούσιο κέρασμα με τοπικά προϊόντα.

Όλες οι εκδηλώσεις είναι με ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ και ΔΩΡΕΑΝ ΚΕΡΑΣΜΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

– See more at: http://www.ekriti.gr/kriti-hania/6o-festival-gi-politismos-toyrismos-ston-dimo-platania#sthash.832FqUxE.dpuf

You may also like...