Φεστιβάλ Γεύσεων «Τα δώρα της γης»

SKITIΈχουμε μπει για τα καλά στο φθινόπωρο με τις πανέμορφες κιτρι-νοκεραμιδή αποχρώσεις της φύσης και η γραφική Σκήτη του Δήμου Αγιάς ετοιμάζεται για την καθιερωμένη εδώ και δώδεκα χρόνια αγροτουριστική, πολιτιστική εκδήλωση, την καστανογιορτή, με την ονομασία «Τα δώρα της γης», και το Φεστιβάλ Γεύσεων, που διοργανώνει ο Περιβαλλοντικός Μορφωτικός Σύλλογος Σκήτης και Αγιοκάμπου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Δήμο Αγιάς και που φέτος θα λάβει χώρα στην πλατεία της Σκήτης την Κυριακή 18 Οκτωβρίου, στις 12 το μεσημέρι.
Όπως αναφέρει σχετικό δελτίο τύπου των διοργανωτών «Ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος είναι και οι δύο κατεξοχήν μήνες της συγκομιδής. Είναι οι μήνες που οι παραγωγοί απολαμβάνουν τους κόπους μιας ολόκληρης χρονιάς. Τούτες τις ημέρες, ηρεμία επικρατεί στα πλακόστρωτα σοκάκια, μιας και οι κάτοικοι κάθε πρωί ανηφορίζουν για το Μαυροβούνι, εκεί όπου υπάρχουν ατελείωτα καστανοπερίβολα. Το ακριβό χώμα της Σκήτειας γης θα δώσει και φέτος το χρυσάφι της. Το κάστανο είναι το βασικότερο προϊόν της περιοχής απ’ όπου εξαρτάται και η οικονομική ευμάρεια των κατοίκων της.
Η καστανογιορτή περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και το Φεστιβάλ Γεύσεων, όπου μια επιτροπή από μάγειρες διατροφολόγους θα βραβεύσει τους συμμετέχοντες, ενώ, στον χώρο της εκδήλωσης, γυναίκες του συλλόγου θα μαγειρεύουν εδέσματα από τα δώρα της γης. Επίσης, θα στηθεί έκθεση ντόπιων αγροτικών προϊόντων και θα συμμετέχουν σύλλογοι, συνεταιρισμοί και εργαστήρια γυναικών με παραδοσιακά εδέσματα. Όσο για το ρητό «Ποιος θα βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά», καστανάδες θα ψήνουν στη «φουφού» και θα προσφέρουν ψητά κάστανα στους επισκέπτες μαζί με άφθονο κρασί και τσίπουρο. Υπό τους ήχους του μουσικού συγκροτήματος του κ. Κωστούλη, χορευτικά τμήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου Μελιβοίας «Ο Όμηρος» και του Συλλόγου Δένδρων «Η Άργισσα» θα χορέψουν παραδοσιακούς χορούς.

Τα εργαστήρια που παίρνουν μέρος μέχρι στιγμής είναι τα εξής: «Θεσσαλικός Κάμπος», «ΘΕΟΝΙΑ», φίλοι της αμπέλου και του οίνου «ΔΙΟΝΥΣΟΣ», Σύλλογος Μελισσοχωρίου «Η Μελίνα», «Γη Θεσσαλίς», σαπούνια «Ροζ Μαρίνο», κεριά κοσμήματα Έφης Σπηλιώτη, η λέσχη με-λέτης και προστασίας της μυκητοχλωρίδας «ΑΜΑΝΙΤΑ».

Το πρόγραμμα παραμένει ανοιχτό και για άλλες συμμετοχές στα τηλέφωνα 6946778189 και 6970017267».

 

You may also like...