Φεστιβάλ ΓεωΣυναντήσεις 2014 Νερό, Αέρας, Γη, Φωτιά: παρατηρώντας τον πλανήτη

Φεστιβάλ ΓεωΣυναντήσεις 2014 Νερό, Αέρας, Γη, Φωτιά: παρατηρώντας τον πλανήτη
Από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο 2014
Στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος Ελλάς Γαλλία Συμμαχία 2014
www.lesrencontresdelaterre.blogspot.com
www.gfa.gr
Η Γη από ψηλά, η Γη από χαμηλά
Ποιες είναι οι επιπτώσειςτης κλιματικής αλλαγής στη Μεσόγειο και τα οικοσυστήματά της; Μπορεί να υπάρξει έγκαιρος έλεγχος των δασικών πυρκαγιών; Μπορεί να δημιουργηθεί τσουνάμι στο Αιγαίο πέλαγος; Πώς θα μπορούσαμε να ελέγξουμε καλύτερα την ποιότητα του αέρα στις μεγαλουπόλεις; Πώς θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη η παρατήρηση των ηφαιστείων της Γης με μεθόδους δορυφορικής τηλεπισκόπησης;
Πάνω από
το κεφάλι μας, εκατοντάδες δορυφόροι παρακολουθούν διαρκώς, την κατάσταση του πλανήτη ενώ χιλιάδες επίγειοι, εναέριοι και θαλάσσιοι επεξεργαστές σήματος στη Γη, εντοπίζουν, πραγματοποιούν συστηματική συλλογή και επεξεργασία μετρήσεων και καταγράφουν τις αλλαγές που συντελούνται. Σημαντικές αλλά και κρίσιμες πληροφορίες στην υπηρεσία του πολίτη…
Από το Φεβρουάριο ως και τον Ιούνιο του 2014, το Φεστιβάλ ΓεωΣυναντήσεις αφηγείται τις αλλαγές που συμβαίνουν στο Πλανήτη μας. Με επίκεντρο τη Μεσόγειο και ειδικότερα την Ελλάδα, χώρα που πλήττεται συχνά από φυσικές καταστροφές.

Παρατηρώντας τον Πλανήτη
Στην τέταρτη χρονιά του, το ελληνογαλλικό φεστιβάλ ΓεωΣυναντήσεις που τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σάς προσκαλεί, πριν από τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι το 2015, να ανακαλύψετε τους επιστήμονες που αφουγκράζονται τον πλανήτη και τις τεχνολογικές εφευρέσεις που μας δίνουν τη δυνατότητα μιας ολοένα και πιο προηγμένης παρατήρησης των φαινομένων.
Νερό, Αέρας, Γη, Φωτιά: τα τέσσερα πρωταρχικά στοιχεία – τα οποία, κατά τους αρχαίους Έλληνες, θεμελιώνουν τον κόσμο που μας περιβάλλει – αποτελούν την κατευθυντήρια γραμμή αυτού του Φεστιβάλ, που θα προβάλει τα ευρωπαϊκά προγράμματα παρατήρησης (διαστημικής, υποβρύχιας, επίγειας, υπόγειας) της Γης στα οποία συμμετέχουν ελληνικές και γαλλικές ερευνητικές ομάδες καθώς και επιφανείς Γάλλοι επιστήμονες. Το Φεστιβάλ θα δώσει επίσης, ιδιαίτερη σημασία σε εκδηλώσεις που απευθύνονται στους μαθητές, σε εκθέσεις, σε προβολές επιστημονικών ταινιών, κ.ά.

 

Πού και ποτέ ;
Oι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ΓεωΣυναντήσεις θα πραγματοποιηθούν από 17/02/2014 – 30/06/2014 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, στο ίδρυμα Ευγενίδου, στο βιβλιοπωλείο των Εκδόσεων Πατάκη, στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, στην Ελληνογαλλική Σχολή Ευγένιος Ντελακρουά, στη Σχολή Μωραΐτη, στο λέξη-λόγος.
Ο κύκλος 6 ομιλιών « Νερό/Αέρας/Γη/Φωτιά : παρατηρώντας τον πλανήτη», με άξονα τα 4 πρωταρχικά στοιχεία του αρχαιοελληνικού κόσμου θα ξεκινήσει με τη διάλεξη του Γαλλοκαναδού αστροφυσικού Hubert Reeves, με τίτλο :
«Εκεί όπου ο κίνδυνος, εκεί και η σωτηρία φύεται»
Συνεχίζοντας την αποκατάσταση του πλανήτη στις
27 Φεβρουαρίου, στις 19 :30, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος.
Ο αστροφυσικός HubertReeves, διεθνώς γνωστός ως εξαιρετικός επιστήμονας αλλά και ως στοχαστής της σύγχρονης εποχής και έντονα στρατευμένος οικολόγος, θα παρουσιάσει, στην έναρξη του φεστιβάλ ΓεωΣυναντήσεις 2014, μια ομιλία όπου θα συναντηθούν η αστρονομία και η οικολογία.
Αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη μελέτη της γέννησης και της ιστορίας του σύμπαντος στη NASA, στο Πανεπιστήμιο Paris 7, στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας (CNRS) της Γαλλίας και στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, ενώ το 1999, η Διεθνής αστρονομική ένωση τον τίμησε δίνοντας το όνομά του στον αστεροειδή (9631) 1993 SL6.
Έχει λάβει πολλά βραβεία, όπως αυτό της Γαλλικής Εταιρείας Φυσικής, το 1985, καθώς και τιμητικές διακρίσεις όπως ο τίτλος του Ταξίαρχου της Λεγεώνας της Τιμής, στη Γαλλία.

 

Ο Hubert Reeves έχει συγγράψει περισσότερα από 30 εκλαϊκευμένα επιστημονικά βιβλία, με ποιητικές αποχρώσεις, τα οποία γνώρισαν μεγάλη επιτυχία στα βιβλιοπωλεία και μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες.
Στα ελληνικά κυκλοφορούν τα εξής βιβλία του: Μιλώντας για το σύμπαν στα εγγόνια μου, Εκδόσεις Πατάκη (2012), Μαλικόρν, Κέδρος – Ράππα (1994), Η ώρα της μέθης, Κέδρος – Ράππα (1992), Προσμονή μέσα στο άπειρο, Κέδρος – Ράππα (1988)
Υπήρξε επίσης ο πρωτεργάτης ταινιών και θεαμάτων επιστημονικού περιεχομένου.
Τα τελευταία χρόνια, άφησε το σύμπαν και ενδιαφέρεται πλέον για το μέλλον του πλανήτη μας. Ανθρωπιστής επιστήμονας, πρόεδρος της οργάνωσης «Humanité et biodiversité», ο Hubert Reeves προωθεί με θέρμη μια ηθική που σέβεται τους έμβιους οργανισμούς και μια «πράσινη αφύπνιση» που συμφιλιώνει την ιστορία της ανθρωπότητας με την ιστορία του σύμπαντος.
Στην ομιλία του, ο τίτλος της οποίας αποτελεί στίχο του ποιητή Hölderlin, « Εκεί όπου ο κίνδυνος, εκεί και η σωτηρία φύεται », ο Hubert Reeves θα αναφερθεί στην ανάγκη να δώσουμε στον πλανήτη τη δυνατότητα να εξακολουθήσει να φιλοξενεί έμβια όντα με τρόπο αποτελεσματικό καθώς και να επιλύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Η υπερθέρμανση του πλανήτη, η διάβρωση της βιοποικιλότητας, η ρύπανση της ατμόσφαιρας, των υδάτων και του εδάφους, η οξίνιση των ωκεανών αποτελούν προβλήματα που, ενώ προκαλούνται από την ανθρώπινη δραστηριότητα, μπορούν να αντιμετωπιστούν χάρη σε τεχνολογική πρόοδο βασισμένη στην καινοτομία…
Ο συγκεκριμένος κύκλος ομιλιών θα ολοκληρωθεί στις 27 Μαΐου 2014 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος στις 19 :30, με τη λευκή επιταγή που έχει δοθεί στον Jean Jouzel, Διευθυντή του Ινστιτούτου Pierre-Simon Laplace (CEA), αντιπρόεδρο της IPCC (Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή) και στον Χρήστο Ζερεφό,Ακαδημαϊκό, Κλιματολόγο του Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλους της IPCC(Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή), Πρόεδρο του Μαριολοπούλειου – Καναγκίνειου Ιδρύματος Επιστημών Περιβάλλοντος
Επισυνάπτεται το πρόγραμμα των εκδηλώσεων καθώς και φωτογραφικό υλικό.
Πλήρες πρόγραμμα του Φεστιβάλ ΓεωΣυναντήσεις 2014:
http://lesrencontresdelaterre.blogspot.com/
http://www.lesvisuels.com/geo2014/

www.gfa.gr

 

Διοργανωτές και Συνεργάτες
Το Μαριολοπούλειο – Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος, το Conférences Sans Frontières, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδοςστοπλαίσιο του προγράμματος Ελλάς Γαλλία Συμμαχία 2014, μαζί με διάφορους συνεργάτες όπως το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το ίδρυμα Ευγενίδου, το Κέντρο Κοινωνίας, Επιστήμης και Τέχνης (Caid), οι Εκδόσεις Πατάκη, η Ελληνογαλλική Σχολή Ευγένιος Ντελακρουά , η Σχολή Μωραΐτη, το λέξη-λόγος διοργανώνουν αυτήν τη σημαντική «Συνάντηση με τη Γη», προάγοντας την επιστήμη μέσα από μια ελληνογαλλική συνεργασία.
Για περισσότερες πληροφορίες :
Μαριολοπούλειο-Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος
info@mariolopoulosfoundation.gr, T
ηλ.: 210 3623861, Fax: 210 3623862
Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος
Σταματίνα Στρατηγού Tηλ. 210 33 98 651  sstratigou@ifa.gr
Sylvie Gruszow – sylvie.gruszow@wanadoo.fr
www.lesrencontresdelaterre.blogspot.com
www.gfa.gr

 

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
17 Φεβρουαρίου à 20 Μαρτίου , 9:30 – 13:00

Ίδρυμα Ευγενίδου
Έκθεση και εργαστήρια για νέους
« Η Γη από ψηλά »
Παιδαγωγικά εργαστήρια για μαθητές στο πλαίσιο της έκθεσης « Η Γη από ψηλά » 

 

27 Φεβρουαρίου, 19:30
Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος
Εναρκτήρια ομιλία
«Εκεί όπου ο
κίνδυνος, εκεί και η σωτηρία φύεται»
Συνεχίζοντας την αποκατάσταση του πλανήτη

με τον Hubert REEVES, Αστροφυσικό, Πρόεδρο της οργάνωσης Humanité et Biodiversité
Πρόλογος: Ελένη Χατζηχρήστου, Αστροφυσικός, Επιστημονική συνεργάτης στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

 

ΜΑΡΤΙΟΣ
4 Μαρτίου, 19:30

Ίδρυμα Ευγενίδου
Διάλεξη
« Ποιο το μέλλον των θαλασσών μας;»
με τους : – Xavier DURRIEU DE MADRON, Διευθυντή ερευνών του CNRS, Πανεπιστήμιο Perpignan
Ευάγγελο ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, Διευθυντή ερευνών του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών

 

26 Μαρτίου à 7 Απριλίου, 9:30 – 13:00
Βιβλιοπωλείο Πατάκη
Εκπαιδευτικά εργαστήρια για σχολεία
« Ένας συγγραφέας, ένας επιστήμονας και μια σχολική τάξη »
Σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Πατάκη

 

31 Μαρτίου, 19:30
Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος
Διάλεξη
«Εξ αποστάσεως ανίχνευση ηφαιστειακών εκρήξεων και πυρκαγιών»

 

με τους :– Steve TAIT, Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Paris 7-Denis Diderot
– Χάρη ΚΟΝΤΟΕ
, Διευθυντή ερευνών, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών 

 

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

 

1 Απριλίου, 10:30 – 12 :00
Σχολή Μωραΐτη
Ομιλία – show
Επιστημονικές ζυμώσεις
«Νερό, Αέρας, Γη, Φωτιά» : πειράματα με τα 4 στοιχεία

με τον Richard -Emmanuel EASTES, Δρα. Παιδαγωγικής και Φιλοσοφίας, Υφηγητή Χημείας, Πρόεδρο της οργάνωσης «Les Atomes Crochus» και της ομάδας «Traces»
Σε συνεργασία με την οργάνωση «Les Atomes Crochus»

 

2 Απριλίου , 15:30 – 19:00
Σχολή Μωραΐτη
Σεμινάρια για εκπαιδευτικούς
Επιστήμη-Κοινωνία : η διαχείριση κοινωνικοτεχνικών αντιπαραθέσεων στη σχολική τάξη
Αντι-διαισθητικά πειράματα: πειραματίζομαι και μαθαίνω

με τον Richard – Emmanuel EASTES
Σε συνεργασία με την οργάνωση «Les Atomes Crochus»

 

7 Απριλίου, 19:30
Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος
Διάλεξη  «Ο αέρας της Μεσογείου στο μικροσκόπιο. Επινόηση νέων υπηρεσιών για τον πολίτη»
με τους : – Jean SCIARE, Διευθυντή ερευνών, Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας/Εργαστήριο των Επιστημών του Κλίματος και του Περιβάλλοντος- LSCE/CEA/CNRS
– Χρήστο ΓIAΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟ
, Ερευνητή στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και μέλος της IPCC (Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή)

 

ΜΑΙΟΣ
2 Μαίου à  25 Μαίου

Ελληνογαλλική Σχολή Ευγένιος Ντελακρουά
Έκθεση για την κλιματική αλλαγή, βασισμένη στο κόμικ του P. Squarzoni «Saison Brune» (εκδόσεις Delcourt)

 

19 Μαίου, 19:30
Ίδρυμα Ευγενίδου
Διάλεξη
«Η Γη από ψηλά, η Γη από χαμηλά»

 

με τις : – Pascale ULTRE-GUERARD, Διευθύντρια ερευνών, Υπεύθυνη των προγραμμάτων παρατήρησης της Γης, Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Σπουδών (CNES)
– Μαρία ΣΑΧΠΑΖΗ, Διευθύντρια του Ινστιτούτου Γεωδυναμικής, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

 

27 Μαίου, 19:30
Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος
Ομιλία λήξης
με τους:
– Jean JOUZEL, Κλιματολόγο, Διευθυντή του Ινστιτούτου Pierre-Simon Laplace (CEA), Αντιπρόεδρο της IPCC (Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή)
– Χρήστο ΖΕΡΕΦΟ, Ομότιμο Καθηγητή, Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος της IPCC (Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή)

 

31 Μαίου, 9:30 – 15:00
Κήπος Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών
Καλλιτεχνικό Εργαστήρι για τους νέους
«Ο Μικρός Πρίγκιπας, ο πλανήτης κι εγώ»
Με την ευκαιρία του εορτασμού των 70 χρόνων από την κυκλοφορία του βιβλίου του Σαιντ Εξυπερί Σε συνεργασία με τις εκδόσεις Πατάκη, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και με την υποστήριξη της COCO-MAT

 

ΙΟΥΝΙΟΣ
5 Ιουνίου, 21:00

Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
Προβολή και συζήτηση
«Η Γη υπό το σεληνόφως»
Παρουσία του Adrien Normier, πιλότου, «Φτερά για την επιστήμη»
Σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και με την υποστήριξη του CAID και της COCO-MAT

 

30 Ιουνίου, 21:00 -23:00
Βεράντα του Λέξη-Λόγος
Αφιέρωμα
Σαντορίνη : διασταυρωμένα πορτρέτα
Ένα ταξίδι μεταξύ λογοτεχνίας και επιστήμης

Με την Παρασκευή Νομικού, Λέκτορα Φυσικής Γεωγραφίας και Γεωλογικής Ωκεανογραφίας,Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Πανεπιστήμιο Αθηνών

 

ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ

 

Λ. Συγγρού 387 – 175 64 Π.ΦΑΛΗΡΟ

 

τηλ. 210 94 69 688, ώρες 09:00-15:00 από Δευτέρα έως Παρασκευή

 

ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΛΑΔΟΣ

 

Σίνα 31, 10680 ΑΘΗΝΑ τηλ: 210 33 98 600

 

ΕΘΝΙΚΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ / Observatoire National d’Athenes

 

Λόφος Νυμφών – Θησείο, 11810 ΑΘΗΝΑ τηλ. 210 34 90 104

 

ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΠΑΤΑΚΗ

 

Ακαδημίας 65, ΑΘΗΝΑ τηλ.: +30 210 38 11 850

 

Κρατήσεις Θέσεων: Τμήμα Εκδηλώσεων Εκδόσεων Πατάκη, τηλ.: 210 36 50 024

 

ΛΕΞΗ-ΛΟΓΟΣ

 

Πλατεία Καπνικαρέας 3, 6ος όροφος, ΑΘΗΝΑ

 

τηλ. 210 33 11 602 / 69 76 67 33 95

 

 

You may also like...