Φεστιβάλ ΓεωΣυναντήσεις στο Γαλλικό Ινστιτούτο

image002Φεστιβάλ ΓεωΣυναντήσεις 2014
Νερό, Αέρας, Γη, Φωτιά: παρατηρώντας τον πλανήτη
Στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος Ελλάς Γαλλία Συμμαχία 2014
www.lesrencontresdelaterre.blogspot.com
www.gfa.gr
Μπορεί να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη;
Τρίτη 27 Μαίου 2014, 19:30
Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών
Auditorium Theo Angelopoulos
Εν λευκώ στους :
JEAN JOUZEL
Κλιματολόγο, Διευθυντή του Ινστιτούτου Pierre-Simon Laplace (CEA),
Αντιπρόεδρο της GIEC (Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή)
Και
ΧΡΗΣΤΟ ΖΕΡΕΦΟ
Ομότιμο Καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών, Ακαδημαϊκό,
Πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής Όζοντος (IO3C)
Είσοδος ελεύθερη / ταυτόχρονη μετάφραση
Ο κύκλος των 6 ομιλιών του φεστιβάλ «ΓεωΣυναντήσεις» με θέμα την Παρατήρηση της Γης ολοκληρώνεται στις 27 Μαΐου 2014 με μια διάλεξη αφιερωμένη στο καυτό ζήτημα της κλιματικής αλλαγής.
Μετά από τη δημοσίευση, το Μάρτιο του δεύτερου τεύχους της πέμπτης έκθεσης 2014 της IPCC (Διακυβερνητική Επιτροπή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη Κλιματική Αλλαγή) με αντικείμενο το αντίκτυπο της κλιματικής διαταραχής, το φεστιβάλ «ΓεωΣυναντήσεις» προσκάλεσε τον Γάλλο κλιματολόγο και αντιπρόεδρο της IPCC, Jean Jouzel και τον Έλληνα ακαδημαϊκό, Χρήστο Ζερεφό.
Ενώ η έκθεση αυτή, η πιο απαισιόδοξη από το 2007, επισημαίνει ακόμα μια φορά τους κινδύνους που απειλούν την ανθρωπότητα αν δεν υπάρχουν ενέργειες με σκοπό τον περιορισμό και την αντιμετώπιση της αύξησης της θερμοκρασίας, οι ειδικοί εντούτοις επιβεβαιώνουν ότι τίποτα δεν είναι μοιραίο και ότι λύσεις υπάρχουν για την προσαρμογή στις κλιματικές αλλαγές και την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Αυτό ακριβώς θα είναι το θέμα της εισήγησης του Jean Jouzel με τίτλο: Θέρμανση του κλίματος: από την τελευταία έκθεση της IPCC στη Διάσκεψη του Παρισιού το 2015.
Πράγματι, η επόμενη μεγάλη συνάντηση, στο πλαίσιο των διεθνών διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ενωμένων Εθνών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, μετά από την αποτυχία της Διάσκεψης της Κοπεγχάγης το 2009, θα λάβει χώρα στο Παρίσι στο τέλος του 2015. Στόχος θα είναι η επίτευξη γενικής συμφωνίας για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Διαφορετικά επισιτιστική ανασφάλεια, λειψυδρία, μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών, κίνδυνος συρράξεων θα είναι αναπόφευκτα.
Οι μελέτες του Jean Jouzel και του Χρήστου Ζερεφού είναι διεθνώς αναγνωρισμένες από το 2007 όταν η Διακυβερνητική Επιτροπή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη Κλιματική Αλλαγή διακρίθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης μαζί με τον Al Gore.
Ο Χρήστος Ζερεφός, στην ομιλία του, θα εκθέσει τις επιστημονικές αποδείξεις οι οποίες, με την πάροδο του χρόνου, συγκεντρώθηκαν και οδήγησαν σε τελική ανάλυση την ερευνητική κοινότητα στον τομέα του κλίματος (στον χώρο της μελέτης του κλίματος) στο να συνδέουν την αύξηση της θερμοκρασία στις ανθρώπινες δραστηριότητες. Ο κ. Ζερεφός θα θέσει ένα ενδιαφέρον ερώτημα το οποίο δεν έχει συζητηθεί ακόμα πολύ: «Έχουμε χάσει την ευκαιρία της πρόωρης ανίχνευσης της κλιματικής θέρμανσης; ».
Ο Χρήστος Ζερεφός διευθύνει το Κέντρον Ερεύνης Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών. Οι παγκοσμίως αναγνωρισμένες εκθέσεις σχετικά με την κατάσταση του στρώματος του όζοντος στις οποίες συμμετείχε, οδήγησαν στην επιτυχία του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ. Είναι επίσης διεθνώς γνωστός για τις επιστημονικές του εργασίες και για τη συμμετοχή του στη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή, η οποία τιμήθηκε με το Nobel Ειρήνης 2007. Είναι Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Όζοντος, Πρόεδρος του Μαριολοπουλείου-Καναγκινείου Ιδρύματος Επιστημών Περιβάλλοντος και από το 2013 Διευθυντής της ελληνικής έκδοσης του περιοδικού National Geographic. Είναι Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, της Academia Europaea, της International Academy of Astronautics και πολλών άλλων Ακαδημιών και επιστημονικών Ιδρυμάτων.
Το Φεστιβάλ ΓεωΣυναντήσεις
Στην τέταρτη χρονιά του, το ελληνογαλλικό Φεστιβάλ «ΓεωΣυναντήσεις» που τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σάς προσκαλεί, πριν από τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι το 2015, να ανακαλύψετε τους επιστήμονες που αφουγκράζονται τον πλανήτη και τις τεχνολογικές εφευρέσεις που μας δίνουν τη δυνατότητα μιας ολοένα και πιο προηγμένης παρατήρησης των φαινομένων.
Ποιες είναι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη Μεσόγειο και τα οικοσυστήματά της; Μπορεί να υπάρξει έγκαιρος έλεγχος των δασικών πυρκαγιών; Μπορεί να δημιουργηθεί τσουνάμι στο Αιγαίο πέλαγος; Πώς θα μπορούσαμε να ελέγξουμε καλύτερα την ποιότητα του αέρα στις μεγαλουπόλεις; Πώς θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη η παρατήρηση των ηφαιστείων της Γης με μεθόδους δορυφορικής τηλεπισκόπησης;
Πάνω από το κεφάλι μας, εκατοντάδες δορυφόροι παρακολουθούν διαρκώς την κατάσταση του πλανήτη ενώ χιλιάδες επίγειοι, εναέριοι και θαλάσσιοι επεξεργαστές σήματος στη Γη, εντοπίζουν, πραγματοποιούν συστηματική συλλογή και επεξεργασία μετρήσεων και καταγράφουν τις αλλαγές που συντελούνται. Σημαντικές όσο και κρίσιμες πληροφορίες στην υπηρεσία του πολίτη…
Από το Φεβρουάριο ως και τον Ιούνιο του 2014, το Φεστιβάλ ΓεωΣυναντήσεις αφηγείται τις αλλαγές που συμβαίνουν στον πλανήτη μας, με επίκεντρο τη Μεσόγειο και ειδικότερα την Ελλάδα, χώρα που πλήττεται συχνά από φυσικές καταστροφές.
Πού και ποτέ ;
Oι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ΓεωΣυναντήσεις θα διαρκέσουν μέχρι τις 30/06/2014 και θα λάβουν χώρα στο Γαλλικό Ινστιτούτο, στο ίδρυμα Ευγενίδου, στο βιβλιοπωλείο των Εκδόσεων Πατάκη, στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, στην Ελληνογαλλική Σχολή Ευγένιος Ντελακρουά, στη Σχολή Μωραΐτη, στο λέξη-λόγος.
Πλήρες πρόγραμμα του Φεστιβάλ ΓεωΣυναντήσεις 2014:
http://lesrencontresdelaterre.blogspot.com/
http://www.lesvisuels.com/geo2014/
www.gfa.gr
Διοργανωτές και Συνεργάτες
Το Μαριολοπούλειο – Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος, το Conférences Sans Frontières, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος στο πλαίσιο του προγράμματος Ελλάς Γαλλία Συμμαχία 2014, μαζί με διάφορους συνεργάτες όπως το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το Ίδρυμα Ευγενίδου, το Κέντρο Κοινωνίας, Επιστήμης και Τέχνης (Caid), οι Εκδόσεις Πατάκη, η Ελληνογαλλική Σχολή Ευγένιος Ντελακρουά , η Σχολή Μωραΐτη, το λέξη-λόγος διοργανώνουν αυτήν τη σημαντική «συνάντηση με τη Γη», προάγοντας την επιστήμη μέσα από μια ελληνογαλλική συνεργασία.
Για περισσότερες πληροφορίες :
Μαριολοπούλειο-Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος
info@mariolopoulosfoundation.gr, Tηλ.: 210 3623861, Fax: 210 3623862
Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος
Σταματίνα Στρατηγού, τηλ. 210 33 98 651, sstratigou@ifa.gr
Sylvie Gruszow – sylvie.gruszow@wanadoo.fr
www.lesrencontresdelaterre.blogspot.com
www.gfa.gr

You may also like...