Φεστιβάλ Βωβούσας

VOVOUSAΈνα φεστιβάλ αφιερωμένο στον ορεινό χώρο, τη φωτογραφία και το σινεμά
Στα χίλια μέτρα υψόμετρο, στην καρδιά του Εθνικού Δρυμού Βίκου Αώου, στη βόρεια Πίνδο, βρίσκεται η Βωβούσα, το πιο απομονωμένο από τα Ζαγοροχώρια. Το χωριό διασχίζει ο Αώος, από τη βοή του οποίου λέγεται πως πήρε και το όνομά της, ενώ ένα μονότοξο γεφύρι του 1748 ενώνει τους δύο μαχαλάδες του.
Πηγή ζωής για τον τόπο ο ποταμός, έκανε τη μικρή κοινότητα αλλά και όσους κατάγονται από αυτήν να κινητοποιηθούν, όταν έγινε γνωστό το ενδεχόμενο να υψωθεί και δεύτερο φράγμα στον Αώο, που θα έδινε τη χαριστική βολή, στερώντας το χωριό και τη γύρω περιοχή, που αποτελεί καταφύγιο για πολλά απειλούμενα είδη, από τη βασικότερη πηγή ζωής.
Έτσι, μια ομάδα καλλιτεχνών, με επικεφαλής τον φωτογράφο Καμίλο Νόλλα, επέλεξε να αντισταθεί στον κίνδυνο μέσα από την πολιτιστική δημιουργία, στήνοντας ένα μοναδικό στην Ελλάδα φεστιβάλ αφιερωμένο στον ορεινό χώρο.
Το Φεστιβάλ Βωβούσας ξεκινά από την 1η Αυγούστου και για οκτώ μέρες, αφιερωμένο στους νέους, τη φωτογραφία, τη βιντεοτέχνη και τον κινηματογράφο, επιδιώκοντας να προωθήσει, με τις εκδηλώσεις του, την προστασία της φύσης μέσα από την αειφόρο ανάπτυξη.
Στη διάρκεια του Φεστιβάλ θα εγκαινιαστούν ατομικές εκθέσεις φωτογραφίας με θέμα τους τον ορεινό χώρο, των Κώστα Μπαλάφα, Fred Boissonas, Enri Canaj, Κώστα Ζήση, Κώστα Ταματέα, Σταύρου Καλαφάτη και Κώστα Ζάβαλη, που παρουσιάζονται σε αποθήκες και εργοστάσια ξυλείας του χωριού. Επίσης θα πραγματοποιηθούν προβολές, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζει ένα αφιέρωμα στο έργο του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου, συναυλίες, με τη συμμετοχή σχημάτων της ΚΟΑ, του πολυφωνικού συνόλου “Χαονία” κ.ά. Τέλος, θα διεξαχθούν σεμινάρια για τη φωτογραφία, εργαστήρια για παιδιά και ομιλίες των καλλιτεχνών που συμμετέχουν.

You may also like...