Φεστιβάλ βιβλίου για τον ποντιακό-προσφυγικό ελληνισμό

soumela_programmaΦεστιβάλ βιβλίου για τον ποντιακό-προσφυγικό ελληνισμό και παράλληλες εκδηλώσεις, στην Κατερίνη
Ποντιακός Σύλλογος Κατερίνης «Παναγία Σουμελά»
Φεστιβάλ βιβλίου για τον ποντιακό-προσφυγικό ελληνισμό και παράλληλες εκδηλώσεις, στην Κατερίνη – Cover Image
Για 16η συνεχόμενη χρονιά ο Ποντιακός Σύλλογος Κατερίνης «Παναγία Σουμελά» διοργανώνει φεστιβάλ βιβλίου για τον ποντιακό-προσφυγικό ελληνισμό στην Αστική Σχολή Κατερίνης, από τις 11 έως τις 15 Μαΐου. Η έκθεση βιβλίου θα λειτουργεί καθημερινά 10:00-14:00 και 18:00-22:00. Παράλληλα, προγραμματίζονται εκδηλώσεις και ομιλίες. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας με θέμα τη Φάτσα του Πόντου, αλλά και έκθεση κούκλας της Νίτσας Ξανθοπούλου. «Με το Αντί, το Βελόνι, το Όνειρο και το Μεράκι» είναι ο τίτλος της έκθεσης με κούκλες που φορούν παραδοσιακές φορεσιές του Πόντου, της Μικρασίας και της Θράκης.

► Η επίσημη έναρξη των πενθήμερων εκδηλώσεων θα γίνει την Τετάρτη 11 Μαΐου, στις 20:00. Κεντρικός ομιλητής ο δρ Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του ΑΠΘ Κυριάκος Χατζηκυριακίδης. Θέμα της ομιλίας του: «Η συλλογική οργάνωση του Ποντιακού Ελληνισμού πριν και μετά την «έξοδο» του 1922». Στις 21:00 η μικτή χορωδία του συλλόγου θα παρουσιάσει παραδοσιακά τραγούδια του Πόντου.

► Την Πέμπτη 12 Μαΐου ο έφορος του τμήματος βιβλίου του «Παναγία Σουμελά», Γιάννης Ποικιλίδης, θα παρουσιάσει την έκθεση φωτογραφίας του φεστιβάλ, ενώ ο δρ Ιστορίας Γιάννης Καζταρίδης θα μιλήσει για τη Φάτσα. Το παρών θα δώσει και η χορωδία της Θρακικής Εστίας Κατερίνης.

► Την Παρασκευή 13 Μαΐου, στις 20:00, η παιδαγωγός και δρ Διδακτικής Εικαστικών Τεχνών Δόξα Κωτσαλίδου θα παρουσιάσει το βιβλίο της Το αηδόνι με τις δύο πατρίδες. Η βραδιά θα κλείσει μουσικά με παραδοσιακά τραγούδια της Μικράς Ασίας από τη χορωδία του συλλόγου Μικρασιατών Πιερίας.

► Μία ημέρα προτού ολοκληρωθεί η έκθεση βιβλίου, το Σάββατο 14 Μαΐου στις 10:00, η νηπιαγωγός Θεοδοσία Τοπαλίδου θα διαβάσει παραμύθι και θα απασχολήσει τα παιδιά με διαδραστικό παιχνίδι.

You may also like...