Φεστιβάλ «Ανοιχτή Σκηνή-Θεατρικές Φωνές της Πόλης»

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης διοργανώνει για έκτη συνεχή χρονιά το φεστιβάλ «Ανοιχτή Σκηνή-Θεατρικές Φωνές της Πόλης» από τις από τις 10 Μαρτίου έως και τις 29 Απριλίου 2017.

Στη Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού, Έλλη Χρυσίδου έκανε λόγο για ένα φεστιβάλ με ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς επικεντρώνεται στις δημιουργικές δυνάμεις της πόλης.

«Η «Ανοιχτή Σκηνή»έδωσε ήδη σε πολλά θεατρικά σχήματα της Θεσσαλονίκης την ευκαιρία να διαγράψουν μια ουσιαστική πορεία. Αυτό για μένα σημαίνει ότι όλοι μαζί λειτουργούμε για να αναδείξουμε, με κριτήριο την ποιότητα, την καινούρια πρόταση, τη φρεσκάδα, τη δυναμική των δημιουργικών ατόμων και των ομάδων. Πιστεύω ότι ο θεσμός θα εξακολουθήσει να ενισχύει τους τοπικούς δημιουργούς, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, κυρίως σε οικονομικό επίπεδο. Όσο πιο δύσκολα γίνονται τα πράγματα, τόσο περισσότερο αισθανόμαστε υποχρεωμένοι και ως Διοίκηση του Δήμου και ως άτομα, να στηρίζουμε τους ανθρώπους που καταθέτουν μια δημιουργική πρόταση».

Πρόγραμμα παραστάσεων της «Ανοιχτής Σκηνής 2017»

Παρασκευή 10 και Σάββατο 11 Μαρτίου, στις 21.00
Ο Ανθυπολοχαγός Γκουστλ του Άρτουρ Σνίτσλερ
Θεατρική Ομάδα α’ όπως β’

Παρασκευή 17 και Σάββατο 18 Μαρτίου, στις 21.00
Δάφνες και Πικροδάφνες των Δημήτρη Κεχαΐδη – Ελένης Χαβιαρά
Θεατρική Ομάδα Enigma

Δευτέρα 20 και Τρίτη 21 Μαρτίου, στις 21.00
ΝΟ ΕΧΙΤ- Κεκλεισμένων των Θυρών του Ζαν Πωλ Σαρτρ
Θεατρική Ομάδα ΡίSκο

Παρασκευή 24 και Σάββατο 25 Μαρτίου, στις 21.00
Γελώντας άγρια του Κρίστοφερ Ντουράνγκ
Push your Art Company

Παρασκευή 31 Μαρτίου και Σάββατο 1 Απριλίου, στις 21.00
Rose is a rose is a rose
Ομάζ ΑΜΚΕ

Κυριακή 2 Απριλίου, στις 20.00
Playback Theatre
AquNa This

Παρασκευή 7 και Σάββατο 8 Απριλίου, στις 21.00
Κόσμοι σε πόλεμo
Ubu Art Crew

Παρασκευή 21 και Σάββατο 22 Απριλίου, στις 21.00
S(h)ame της Πηνελόπης Χριστοπούλου
Ars Moriendi

Παρασκευή 28 και Σάββατο 29 Απριλίου ,στις 21.00
Machine
Προσεχώς Subway

Παράλληλες Εκδηλώσεις & Δράσεις:

Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017
Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου
Η θεατρική γραφή στην Ελλάδα του σήμερα
Ανοιχτή συζήτηση

Δημοτικό Θέατρο Άνετον, 19.30

Συμμετέχουν οι θεατρικοί συγγραφείς Δημήτρης Δημητριάδης, Άκης Δήμου, Θανάσης Τριαρίδης, και η σκηνοθέτης Γεωργία Μαυραγάνη. Τη συζήτηση συντονίζει η θεατρολόγος Έλση Σακελλαρίδου.
Η συζήτηση θα περιστραφεί γύρω από τα είδη της σύγχρονης θεατρικής γραφής, τις μορφικές και τις θεματολογικές της αναζητησεις, τις σχέσεις της με τη σημερινή κατάσταση οικονομκής, κοινωνικής και ιδεολογικής κρίσης και τις δεσμεύσεις της έναντι του κοινού και των μηχανισμών παραγωγής του θεάματος. Επίσης γύρω από την αμφισβήτηση της αποκλειστικότητας των θεατρικών συγγραφέων, που εκφράζεται στις μέρες μας μέσα από νέες σκηνικές πρακτικές, όπως είναι η διασκευή από άλλα λογοτεχνικά είδη και η (συλλογική) επινόηση του θεατρικού κειμένουδιασκευή απόιμ κατά τη διαδικασία των δοκιμών.

Δευτέρα 24 Απριλίου
Η σκηνογραφία στα χρόνια της κρίσης:
Προοπτικές, τάσεις, αδιέξοδα
Συζήτηση με νέους σκηνογράφους της Θεσσαλονίκης

Δημοτικό Θέατρο Άνετον, 19.30

Συμμετέχουν οι σκηνογράφοι Μάρθα Φωκά, Ευαγγελία Κιρκινέ, Όλγα Χατζηιακώβου, Δήμητρα Γιοβάνη, Αλεξάνδρα Μπουσουλέγκα, Ράνια Υφαντίδου και η ομάδα σκηνογράφων panokato 7 τους οποίους εκπροσωπούν οι Χαρά Αργυρούδη και Αναστασία Παπαϊωάννου.

Συντονίζουν: Μαρία Καραδελόγλου, σκηνογράφος-ενδυματολόγος, Γιάννης Παρασκευόπουλος, σκηνοθέτης.
Παρουσίαση των σκηνογράφων που συμμετέχουν και της διαδρομής τους. Ακολουθεί συζήτηση με άξονες: διαμόρφωση της σκηνογραφικής δημιουργίας τα τελευταία χρόνια, σχέση της σκηνογραφίας με τις νέες τεχνολογίες, εκτεταμένη χρήση της βιντεοπροβολής και videomapping, αλλαγές στο θεατρικό τοπίο της πόλης.

Σάββατο 29 Απριλίου
Το θέατρο στη Θεσσαλονίκη στον 21ο αιώνα
Ημερίδα
Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Η Ελληνική Ένωση Κριτικών Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών, σε συνεργασία με το Τμήμα Θεάτρου του Α.Π.Θ., πραγματοποιεί ημερίδα στην οποία συμμετέχουν θεατρολόγοι, κριτικοί και καλλιτέχνες της πόλης, με θέμα την πορεία του θεάτρου τα τελευταία χρόνια στη Θεσσαλονίκη.
Η Ανοιχτή Σκηνή υποστηρίζει την εκδήλωση.

Η είσοδος σε όλες τις παράλληλες εκδηλώσεις είναι ελεύθερη

You may also like...