Φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής
Ιούλιος – Αύγουστος 2016 8η περίοδος
η Ξάνθη αφουγκράζεται ήχους της ανατολής
Συναυλίες, εργαστήρια, αφηγήσεις και αφιερώματα..
Εξαιρετικές μουσικές σε πανέμορφους χώρους…
Συναυλία «Βαλκανικοί Δρόμοι»
Τέταρτη 31 Αύγουστου 2016 και ώρα 21.00
στην αυλή με τα Χαμάμ στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης
Η Κατερίνα Παπαδοπούλου (τραγούδι), ο Σωκράτης Σινόπουλος (λύρα) και ο Κυριάκος Ταπάκης (ούτι) προσκαλούν τον Βούλγαρο δεξιοτέχνη του καβάλ Nedyalko Nedyalkov σε μια δημιουργική συνάντηση με αφορμή τις κοινές καταβολές των μουσικών ιδιωμάτων των δύο χωρών.
Αποτέλεσμα αυτής της σύμπραξης είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα νέα ανάγνωση του μουσικού υλικού που επιτυγχάνεται με την αμοιβαία προσέγγιση των τεσσάρων μουσικών σε μια κοινή μουσική γλώσσα διατηρώντας ταυτόχρονα ο καθένας τους τον ιδιαίτερο μουσικό του χαρακτήρα.
Θα ακουστούν ελληνικά τραγούδια και σκοποί, βουλγάρικες μελωδίες καθώς και κομμάτια από τον ευρύτερο γεωγραφικό χώρο των βαλκανίων και της ανατολικής μεσογείου.
Les Salons de Musique Jean-Guihen Queyras invite les frères Chemirani et Sokratis Sinopoulos: https://www.youtube.com/watch?v=xsMUCHfSGbU
Είσοδος 10€ με κρασί – οικονομική ενίσχυση του Λαογραφικού & Ιστορικού Μουσείου Ξάνθης
Πληροφορίες – Κρατήσεις: Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης – Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης / Τηλ. 25410 25421 / *Σε περίπτωση κακοκαιρίας η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στο σπίτι πολιτισμού.
Ακόμη στο πλαίσιο του Φεστιβάλ τα Σεμινάρια …
Τρίτη 30 Αυγούστου 2016 / στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο της ΦΕΞ
• Σεμινάριο παραδοσιακού τραγουδιού, με την Κατερίνα Παπαδοπούλου.
Στο σεμινάριο θα μελετηθούν τραγούδια από τα μουσικά ιδιώματα της Μικράς Ασίας, της Θράκης καθώς και της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας. Η συμμετοχή στο σεμινάριο δεν απαιτεί σημαντικές γνώσεις μουσικής. Απευθύνεται σε τραγουδιστές, παραδοσιακούς οργανοπαίκτες , σε συμμετέχοντες σε παραδοσιακές χορωδίες, σε λάτρεις του παραδοσιακού τραγουδιού γενικά. Το παραπάνω σεμινάριο αποτελεί μια πολύ σημαντική ευκαιρία για τους ενδιαφερόμενους να παρακολουθήσουν και να διδαχθούν μεθόδους προσέγγισης του μουσικού υλικού μέσα από την σημαντικότερη ίσως, ερμηνεύτρια του χώρου.
• Μουσική ομάδα, με τον Σωκράτη Σινόπουλο.
Η ορχήστρα Ανατολικής μουσικής της ΦΕΞ και οι συμμετέχοντες στην παραπάνω μουσική ομάδα, θα έχουν την ευκαιρία να διδαχθούν παραδοσιακά τραγούδια, οργανικούς σκοπούς, αλλά και κλασικές συνθέσεις της Ανατολικής μουσικής. Το σεμινάριο απευθύνεται σε οργανοπαίκτες παραδοσιακών οργάνων.
Πληροφορίες :Υπεύθυνος – συντονιστής: Γιάννης Κατσούλης – 6944125845
Συμμετοχές : Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης / Τηλ. 25410 25421 – www.fex.org.gr
Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού
Οργάνωση: ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΗ ΈΝΩΣΗ ΞΑΝΘΗΣ / ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ / ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΕΩΡΙΟΥ
Συνεργασία: ΔΗΜΟΣ ΑΒΔΗΡΩΝ / ΔΗΜΟΣ ΞΑΝΘΗΣ / ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΞΑΝΘΗΣ/ Α/ΘΜΙΑ ΕΚΠ/ΣΗ Ν. ΞΑΝΘΗΣ – ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΘΗΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΩΝ «ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΆΒΔΗΡΑ» / ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΝΕΩΤΕΡΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ & ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ
Υπεύθυνος – συντονιστής Φεστιβάλ: Γιάννης Κατσούλης
Καλλιτεχνικοί Σύμβουλοι: Μάρκος Σκούλιος και Σωκράτης Σινόπουλος
Κατερίνα Παπαδοπούλου
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σε ηλικία οκτώ χρονών έγινε μέλος της χορωδίας παραδοσιακής μουσικής του Ι.Τσιαμούλη όπου παρακολούθησε μαθήματα δημοτικού τραγουδιού, βυζαντινής μουσικής και παραδοσιακών χορών της Ελλάδας. Συμμετείχε επίσης στις συναυλίες και τις δισκογραφικές παραγωγές της χορωδίας.
Στην ηλικία των δεκατριών χρονών ξεκίνησε μαθήματα ουτιού και βυζαντινής μουσικής με τον Χρήστο Τσιαμούλη.
Το 1991 εκπροσώπησε την Ελλάδα στο παγκόσμιο φεστιβάλ νεότητας (JMF-Jeunesse Musiqual de France)που έγινε στο Παρίσι παίζοντας ούτι και τραγουδώντας.
Από το 1993 και για εννέα χρόνια εργάστηκε ως καθηγήτρια ουτιού στο πειραματικό μουσικό γυμνάσιο-λύκειο της Παλλήνης. Το 1995 παρέδωσε σεμινάρια για τα Ελληνικά λαϊκά μουσικά όργανα σε γυμνάσια και λύκεια της Φινλανδίας. Επίσης, εργάστηκε για πέντε χρόνια στο πρότυπο μουσικό κέντρο Πειραιά παραδίδοντας μαθήματα ουτιού και αποτελώντας μέλος της παραδοσιακής ορχήστρας του Δήμου Πειραιά.
Απέκτησε το δίπλωμα Βυζαντινής μουσικής τον Ιούνιο του 2000 ύστερα από πεντάχρονη μαθητεία δίπλα στον Ι.Αρβανίτη.
Έχει συμμετάσχει σε διάφορα μουσικά αφιερώματα στο ρεμπέτικο και το δημοτικό τραγούδι τα οποία προβλήθηκαν από την Ελληνική κρατική τηλεόραση. Τα σημαντικότερα από αυτά είναι η σειρά εκπομπών για το δημοτικό τραγούδι: «Εμείς οι λαλητάδες» και τα αφιερώματα στο ρεμπέτικο τραγούδι: «Τετράς η ξακουστή του Πειραιώς» (τέσσερις εκπομπές) και «Εις ανάμνησην στιγμών ελκυστικών» (δέκα εκπομπές.
Έχει συμμετοχές σε πολλούς δίσκους παραδοσιακής μουσικής καθώς και έντεχνου Ελληνικού τραγουδιού. Την Άνοιξη του 2000 – μετά από μελέτη αρχείων αλλά και προσωπική έρευνα – μαζί με τους Σ.Σινόπουλο, Β.Καρίπη, και Π.Δημητρακόπουλο ηχογράφησαν ένα CD όπου παρουσίασαν ανέκδοτα τραγούδια από το Μελί της Μ.Ασίας με τίτλο: «τα τραγουδάκια μου πουλώ». Το CD αυτό εκδόθηκε το 2002 και ψηφίστηκε από το περιοδικό «Echo artύs» ως το καλύτερο CD παραδοσιακής μουσικής για το 2002.
Στο χώρο της Ελληνικής δημοτικής μουσικής έχει συνεργαστεί σε συναυλίες και ηχογραφήσεις επί σειρά ετών με τους: Δόμνα Σαμίου, Αρχείο Ελληνικής μουσικής, Κέντρο Μικρασιατικών σπουδών, Αρχείο Ελληνικής δισκογραφίας κ.α. ενώ στο χώρο του σύγρονου Ελληνικού τραγουδιού με τους: Ν.Ξυδάκη, Ν.Παπάζογλου, Π.Δουρδουμπάκη, Ορχήστρα των χρωμάτων, Π.Θαλασσινό κ.α.
Τον Μάϊο του 2007 κυκλοφόρησε cd-single με τίτλο «Σαν χελιδόνι» σε τρία τραγούδια του Σ. Σινόπουλου.
Το Φθινόπωρο του 2008 κυκλοφόρησε τοv προσωπικό δίσκο με τίτλο “Αμυγδαλάκι τσάκισα” (Music Corner) με επιλογές τραγουδιών από τις μουσικές παραδόσεις του Ελληνικού χώρου.
Τον Μάρτιο του 2010, μαζί με τον Σωκράτη Σινόπουλο και Χρίστο Τσιαμούλη εξέδωσαν ψηφιακό δίσκο με τίτλο “Πολίτικη ζυγιά” (Legend), ζωντανή ηχογράφηση από συναυλία στην Ουτρέχτη τον Νοέμβριο του 2008.
Το 2013 το “Αμυγδαλάκι τσάκισα” εκδόθηκε στις Η.Π.Α. από την Golden Horn productions με τίτλο “Drawing in an almond”.
Τα τελευταία 6 χρόνια παραδίδει σεμινάρια Ελληνικού τραγουδιού σε εξαμηνιαία βάση στη Μασσαλία για την “Hiphaistia Association Europιenne Pour l’ Expression de la Culture Grecque”.
Στο χώρο της Ευρωπαϊκής μουσικής σκηνής, τα τελευταία τρία χρόνια συνεργάζεται με τον Jordi Savall σε συναυλίες σε Ευρώπη και Ασία για τα προγράμματα: “Mare Nostrum”, “Esperit del Balkans”, “Pelerinages De l ‘Ame”, “Orient, Occident” και “Ibn Battuta”.
Το πρόγραμμα Ibn Battuta ηχογραφήθηκε ζωντανά στο Abu Dhabi.
Επίσης συνεργάζεται με το μουσικό συγκρότημα “L’ Arpeggiata” σε συναυλίες στην Ευρώπη. Συμμετείχε στον ψηφιακό δίσκο της “L’ Arpeggiata” με τίτλο “Mediterraneo”(Virgin 2013), ερμηνεύοντας τραγούδια από την Ελλάδα και τα Ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας. (https://www.youtube.com/watch?v=8uDAEZSKWh8, https://www.youtube.com/watch?v=lZAkWx_e3Mk )
Τον τελευταίο καιρό εργάζεται πάνω σε ένα καινούριο μουσικό σχέδιο, που λέγεται “The Anastatica project” και περιγράφει το ταξίδι του Ρόδου της Ιεριχούς(Anastatica Hierohuntica), “από τόπο σε τόπο, εποχή σε εποχή’’…
(https://www.youtube.com/watch?v=Lh9u49UCSr8 )
Κυριότερες συμμετοχές σε CD
Περικλής Παπαπετρόπουλος – ψηφιακός δίσκος “Mika” , 2016
Ηχογραφήσεις στην Κωνσταντινούπολη με τον συνθέτη Aytekin Atas για το soundtrack της ‘Kφsem Sultan”
Jordi Savall – Ibn Battuta/ The traveller of Islam , 2014
L’ Arpeggiata: Mediterraneo (Virgin 2013)
Katerina Papadopoulou – Drawing in an almond (Golden Horn Productions2013)
Χ. Τσιαμούλης-Κ. Παπαδοπούλου-Σ. Σινόπουλος: «Πολίτικη ζυγιά» (Legend 2010)
Κατερίνα Παπαδοπούλου: «Αμυγδαλάκι τσάκισα» (Music Corner 2008)
Κ.Παπαδοπούλου-Σ. Σινόπουλος: «Σαν χελιδόνι» ( Cantini 2007)
Δόμνα Σαμίου: «Παραλογές-ακριτικά»(2008)
Δόμνα Σαμίου: «Ο κυρ-Βοριάς και άλλα τραγούδια για παιδιά»(2008)
Δόμνα Σαμίου: «Ιστορικά-κλέφτικα τραγούδια»(2007)
Δόμνα Σαμίου: «Τραγούδια της φύσης και του έρωτα»(2007)
Σ.Σινόπουλος-Κ.Παπαδοπούλου: «Σαν χελιδόνι»(Cantini 2007)
Χρήστος Τσιαμούλης: «Ανέσπερα»
Μιχάλης Κούμπιος – Μιχάλης Νικολούδης: “BALKAN VOICES Part II”
Κ.Παπαδοπούλου: «Τα τραγουδάκια μου πουλώ» (ανεξάρτητη παραγωγή-2002)
Δόμνα Σαμίου: «Της Κυρα-Θάλασσας» (ανεξάρτητη παραγωγή 2002)
Κέντρο μικρασιατικών σπουδών: «Τραγούδια από τη Σαμοθράκη» (2002)
Μιχάλης Καλιοντζίδης: «Αγροτσαλτς» (εκδοτικός οίκος Κυριακίδη – 2002)
Κέντρο μικρασιατικών σπουδών: «Τραγούδια της Καππαδοκίας» (2001)
Παντελής Θαλασσινός: «Άγιος Έρωτας» – (Μ.Β.Ι. 2001)
«Δημοτικά άσματα του Πόντου» (εκδοτικός οίκος Κυριακίδη – 2001)
Χρήστος Τσιαμούλης: «Μονάχα για να ταξιδεύω» (Lyra 1999)
Πέτρος Δουρδουμπάκης: «στολίδια απ’τα σκουπίδια» (1998)
«Τραγούδια και σκοποί του Πόντου» (ζωντανή ηχογράφηση στο Παλλάς – 1998)
Κέντρο μικρασιατικών σπουδών: «Μουσικές της Ιωνικής γης» (1997)
Πέτρος Δουρδουμπάκης: «κόκκινο κρασί» (1996)
Χρήστος Τσιαμούλης: «Ερωτόκαστρο» (Lyra 1996)
Ελληνικά λαϊκά μουσικά όργανα: «Κρουστά» – (FM records 1993)
Αρχείο Ελληνικής μουσικής: «τραγούδια από την Πόλη και την Προποντίδα», «Τραγούδια από την Σμύρνη», «Η Ελλάδα του Ρήγα»
Χρήστος Τσιαμούλης: «Άθως ο Εμός» (F.M. records 1992)
Νίκος Οικονομίδης: «Πέρασμα στα κύθηρα» (1991)Α
Σωκράτης Σινόπουλος
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε κλασική κιθάρα και παράλληλα βυζαντινή μουσική και δημοτικό τραγούδι αρχικά στην σχολή του Σ.Καρά και στη συνέχεια στη σχολή των εκπαιδευτηρίων Ι.Τσιαμούλη. Το 1988 ξεκίνησε μαθήματα πολίτικης λύρας και λαούτου με τον Ross Daly και ένα χρόνο αργότερα έγινε μέλος του συγκροτήματός του «Λαβύρινθος».
Τα τελευταία είκοσι χρόνια συνεργάζεται με μουσικούς, συνθέτες και τραγουδιστές από την Ελλάδα και το εξωτερικό σε διάφορα μουσικά σχήματα, συμμετέχοντας σε ηχογραφήσεις και συναυλίες. Μεταξύ άλλων έχει συνεργαστεί με τους: Δόμνα Σαμίου, Ara Dinkjian, Loreena Mckennitt, Charles Lloyd κ.α. Έχει επιμεληθεί την παραγωγή αρκετών ψηφιακών δίσκων παραδοσιακής κυρίως μουσικής όπως τα «Τραγούδια της Καππαδοκίας» και «Καταμεσιός στη θάλασσα – Τραγούδια της Σαμοθράκης» του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, «Αμυγδαλάκι τσάκισα» της Κατερίνα Παπαδοπούλου ενώ συνεργάζεται με τον Σύλλογο Δημοτικής Μουσικής Δ.Σαμίου σε όλες τις παραγωγές των τελευταίων δεκαπέντε χρόνων.
Η προσωπική του δισκογραφία πeριλαμβάνει τα CD: «Η λύρα» FM records – 1996, «Γράμμα από την Πόλη» – Goldenhorn productions – 2003 και «Σαν χελιδόνι» – Cantini – 2007.
Το 1999 βραβεύθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού με το Κρατικό Βραβείο Νέων Καλλιτεχνών: «Μελίνα Μερκούρη».
Το 2010 δημιούργησε το Σωκράτης Σινόπουλος Quartet. Τον Σεπτέμβριο του 2015 εκδόθηκε από την ECM records με παραγωγό τον Manfred Eicher το πρώτο άλμπουμ του κουαρτέτου με τίλτο Eight Winds (Οκτώ Άνεμοι).
Είναι Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΗΣ
Aπεφοίτησε από το Πειραματικό Μουσικό Γυμνάσιο-Λύκειο Παλλήνης.
Διδάχτηκε ούτι από τους Α. Απέργη, Ι. Αρβανίτη, Β. Τζωρτζίνη, Κ. Παπαδοπούλου. Παρακολούθησε σεμινάρια από καταξιωμένους μουσικούς όπως οι Necati Celik, Yordal Tokcan, Yildiran Guz (Τουρκία), Simon Shaheen (Παλαιστίνη), Ara Dinkjian (Αρμενία), Charbel Rouhana (Λίβανος).
Έχει διδάξει διάφορα όργανα στο Μουσικό Γυμνάσιο-Λύκειο Θεσσαλονίκης, τη μουσική σχολή της Σταυρούπολης «Τετρακτύς», μαζί με τον Ross Daly στο ωδείο «Εν Χορδαίς», στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και στο Τ.Ε.Ι. Ηπείρου. Επίσης συμμετείχε σαν ερμηνευτής-εκπαιδευτής στα μουσικά εργαστήρια που γίνονται στον Άγιο Λαυρέντιο Πηλίου.
Έχει συνεργαστεί δισκογραφικά και σε ζωντανές εμφανίσεις με διάφορους συνθέτες, τραγουδιστές και μουσικούς, όπως τους Σωκράτη Σινόπουλο, Κατερίνα Παπαδοπούλου, την Δόμνα Σαμίου, Χρόνη Αηδονίδη, τον Πετρολούκα Χαλκιά, Nedyalko Nedyalkov, Ψαραντώνη, την Σαββίνα Γιαννάτου, τον Ross Daly, Αλκίνοο Ιωαννίδη, Σωκράτη Μάλαμα, Θ. Παπακωνσταντίνου, Ελένη Βιτάλη, Νίκο Κυπουργό, Νίκο Πορτοκάλογλου, Μελίνα Κανά, David Lynch και την Έλλη Πασπαλά.
Είναι μέλος διαφόρων σχημάτων όπως Λωξάντρα, Balarom Trio, Κώστας Θεοδώρου quintet.
Από: fex <fexanthis@gmail.com>