Φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής στην Ξάνθη

Αφηγηματική παράσταση  «Ο αλησμόνητος κήπος»- Μουσική: Κυριάκος Καλαϊτζίδης-Κείμενα – στίχοι: Βασιλική Νευροκοπλή- Τετάρτη 11 Αυγούστου 2021 – [21.00]  Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης – αυλή με τα Χαμάμ

Αφηγηματική παράσταση  «Ο αλησμόνητος κήπος»

Το έργο εκτυλίσσεται με οκτώ τραγούδια και τρεις οργανικές συνθέσεις σε μουσική Κυριάκου Καλαϊτζίδη και κείμενα και στίχους της Βασιλικής Νευροκοπλή. Πρόκειται για μία ανάθεση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και παρουσιάστηκε σε δύο παραστάσεις στο Κέντρο Πολιτισμού “Σταύρος Νιάρχος” τον Μάρτιο του 2018, ενώ ακολούθησαν παραστάσεις σε Χίο και Θεσσαλονίκη.

“Ο αλησμόνητος κήπος”

Ο κήπος είναι τόπος και τρόπος. Τόπος ομορφιάς. Τρόπος καλοσύνης. Ιδιωτικός ή δημόσιος, μικρός ή μεγάλος, είναι συνώνυμος της γαλήνης, της ηρεμίας, της έκστασης, της σωματικής, ψυχικής και πνευματικής αναψυχής και ευφορίας. Ένας από τους κορυφαίους σχεδιαστές κήπων στον κόσμο είχε διατυπώσει την παρατήρηση ότι στο συλλογικό μας υποσυνείδητο ο Παράδεισος δεν έχει τη μορφή δάσους, αλλά τη μορφή κήπου. Το δάσος θεωρείται δημιούργημα του Θεού ή της φύσης, ο κήπος όμως είναι δημιούργημα του ανθρώπου που επιλέγει πώς θα αξιοποιήσει τη φύση.

Διαχρονικά ο κήπος, σε διάφορες θρησκείες, πολιτισμούς και κοινωνίες, διαδραματίζει κομβικό ρόλο. Εκφράζει νοσταλγία και αναζήτηση. Εικονοποίηση του ιδεώδους που αφορά την ύπαρξή μας από τη γέννηση έως τα έσχατα, αλλά και πέρα από αυτά. Στον κήπο ο άνθρωπος συναντά την ομορφιά, όχι ως απλός θεατής, αλλά ως “συνδημιουργός”, ή καλύτερα, ως εραστής της. Ακόμη και στα πιο ταπεινά κηπάρια, αυτός είναι ο σχεδιαστής, ο φυτευτής, ο ποτιστής, ο καλλιεργητής.

Ταξιδεύοντας ανά τον κόσμο, προσπαθώ να “εμφυτεύω” στις μουσικές διαδρομές μου, επισκέψεις σε κήπους όπου βιώνω με ένταση θετικά συναισθήματα και καταστάσεις και μία νηφάλια θερμή οικειότητα. Η πανδαισία των χρωμάτων και των αρωμάτων διαποτίζει όλες τις αισθήσεις. Νιώθω την ευεργετική τους επίδραση εντός μου, αλλά και στους γύρω μου. Ιατρός και θεραπευτής ο κήπος. Ωστόσο, πάντα υποβόσκει και μία υποψία λύπης. Ίσως είναι η νοσταλγία του αλησμόνητου κήπου. Του αρχετυπικού. Του τόπου της ιδεώδους ομορφιάς. Της ομορφιάς που θα σώσει τον κόσμο, κατά τον Ντοστογιέφσκυ.

Όλα αυτά, αισθήματα, σκέψεις, συγκινήσεις, χρώματα και αρώματα των κήπων του κόσμου, αποτέλεσαν την πηγή έμπνευσης του μουσικού έργου που νοερά εκτυλίσσεται εν εκστάσει μέσα σε έναν κήπο. Ίσως στον αγαπημένο της παιδικής ηλικίας ή σ’ αυτόν όπου πρωτόνιωσε η καρδιά το σκίρτημα του έρωτα.

Η ιστορία

Ένα ανοιξιάτικο απόγευμα στο Central Park της Ν. Υόρκης ξεσπάει μια μπόρα που αναγκάζει πέντε άγνωστους μεταξύ τους ανθρώπους να καταφύγουν στο καφέ του πάρκου. Η ώρα περνά, η βροχή δε σταματάει και η ανία αρχίζει να γίνεται ανυπόφορη. Κάτι σφυρίζει ο ένας, κάτι σιγοτραγουδά ο άλλος, η σερβιτόρα σερβίρει ποτά και σιγά σιγά οι καρδιές ξεκλειδώνονται.

Πρώτος ο Ισπανός, σχεδιαστής κήπων στο επάγγελμα, ανασύρει τις παιδικές του μνήμες που συνδέονται με τον πατέρα του, κηπουρό των φημισμένων κήπων της Γρανάδας. Τη σκυτάλη θα πάρει ένας Ιταλός συνθέτης. Δίχως να το έχουν προαποφασίσει, ο κήπος γίνεται ο κοινός τόπος της συζήτησης. Ο συνθέτης προκειμένου να εμπνευστεί συνηθίζει να επισκέπτεται τους κήπους Melzi στο Κόμο, ενώ μια Ιρανίδα που έχει φύγει εδώ και χρόνια από το Ισφαχάν και ζει στη Νέα Υόρκη, κατασκευάζει αρώματα στην προσπάθειά της να διατηρήσει μέσα της ζωντανές τις μνήμες από τους κήπους τής της πατρίδας της. Η δεύτερη κυρία της

παράξενης αυτής παρέας είναι άγνωστης εθνικότητας από την Αίγυπτο και ηλικιωμένη. Μεγαλωμένη στη νεκρόπολη του Καΐρου, κατέφυγε δωδεκαετής στον δημόσιο κήπο Αλ Αζχάρ που στάθηκε αφορμή να καταλήξει στο επάγγελμα της πόρνης. Τελευταίος, ένας καπετάνιος Χιώτης, θα συμπληρώσει το ψηφιδωτό των εξομολογήσεων. Βρισκόμενος, κάποτε, στη Χιλή, έμαθε πως η γυναίκα του περιμένει παιδί. Έτσι, όπως το είχαν συνήθειο στη Χίο, έφερε κι αυτός ένα μικρό δεντράκι από τον ξένο τόπο, να το φυτέψει στον κήπο τους για να μεγαλώσει μαζί με το παιδί που θα γεννιόταν. Μα το δεντράκι αντί να μεγαλώνει μαράζωνε…

Η συζήτηση θα πάρει μία αναπάντεχη τροπή με την παρέμβαση της σερβιτόρας, που ως τότε τους άκουγε όλους σιωπηρά. Το ποιητικό της πνεύμα θα αναγάγει τις εμπειρίες των κήπων του καθενός προς τον “Αλησμόνητο Κήπο”. Εκεί που ανιχνεύεται η απαρχή της ανθρώπινης περιπέτειας και ο τελικός προορισμός του…

Κυριάκος Καλαϊτζίδης

Ο Κυριάκος Καλαϊτζίδης, ουτίστας, συνθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του «Εν Χορδαίς» θεωρείται ως ένας από τους σημαντικότερους μουσικούς και μουσικολόγους στον χώρο των μουσικών παραδόσεων της Μεσογείου. Διδάχθηκε βυζαντινή μουσική από τον τ. Άρχοντα Λαμπαδάριο της Μ.Χ.Ε. Ελευθέριο Γεωργιάδη και ολοκλήρωσε την διδακτορική του διατριβή υπό την επίβλεψη του Γρ. Θ. Στάθη ως υπότροφος του ιδρύματος “Mundo en Harmonia”.

Ως μέλος του «Εν Χορδαίς» ή σαν σολίστ έχει δώσει πάνω από 2000 συναυλίες σε 45 χώρες συμμετέχοντας σε μεγάλα φεστιβάλ και κορυφαίους συναυλιακούς χώρους όπως το Sydney Opera House, η Φιλαρμονική του Βερολίνου, η Salle Pleyel (Παρίσι), το Lincoln Center (Νέα Υόρκη), το Maison Symphonic (Μόντρεαλ), το Metropolitan Museum of Art (Νέα Υόρκη), η Βιβλιοθήκη Αλεξανδρείας, το Sori Festival (N. Kορέα), η Όπερα της Λυών, το Hong Kong Concert Hall, η Alte Oper (Φρανκφούρτη), το Fès Festival (Μαρόκο), το Melbourne Recital Centre, το Cervantino Festival (Μεξικό), το Shanghai World Music Festival και πολλά άλλα. Έχει δώσει διαλέξεις, σεμινάρια και workshops στα Πανεπιστήμια Princeton, Harvard, Ca’ Foscari (Βενετία), Τορίνο και Στρασβούργου, στο Κονσερβατουάρ της Κωνσταντινούπολης, της Τύνιδας, του Αμμάν, της Βηρυτού και του Καΐρου, στη Sibelius Academy (Ελσίνκι), στο Holly Cross College (Βοστώνη), ενώ για το χειμερινό εξάμηνο του 2015 ήταν επισκέπτης καθηγητής στο Yildirim Beyazit University (Άγκυρα). Έχει δημοσιεύσει πολλές μελέτες και ψηφιακούς δίσκους για την ελληνική παραδοσιακή μουσική και τις παραδόσεις της Μεσογείου. Η προσωπική του δισκογραφία περιλαμβάνει τα άλμπουμ «Προσμονή», «Εξορία», «Το παραμύθι της μουσικής» και «Τα μουσικά ταξίδια του Μάρκο Πόλο» (βραβείο “Academie Charles Cros” 2014). Από τον Φεβρουάριο του 2002 έως και τον Ιούλιο του 2005 διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού έργου MediMuses με εκπαιδευτικές, ερευνητικές και καλλιτεχνικές δράσεις σε ένδεκα χώρες της Μεσογείου. Τον Οκτώβριο του 2012 δημοσιεύτηκε από το Orient-Institut Istanbul και τον οίκο Ergon-Verlag η διδακτορική του διατριβή με θέμα «Μεταβυζαντινά μουσικά χειρόγραφα ως πηγή για την Κοσμική μουσική της Ανατολής». Τον Σεπτέμβριο του 2019 εκδόθηκε από Εθνικό Μουσικό Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου η εργασία που εκπόνησε από κοινού με τον Θωμά Αποστολόπουλο «Rediscovered Musical Treasures, Exegeses of Oriental secular Music from Post-Byzantine Music manuscripts into staff notation».

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΝΕΥΡΟΚΟΠΛΗ

Φοίτησε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης και στο Τμήμα Θεάτρου του Α.Π.Θ. Έχει εκδώσει δεκαέξι παιδικά βιβλία, ένα εφηβικό, ένα θεατρικό μονόπρακτο και ένα πεζογράφημα. Βιβλία της κυκλοφορούν στα τουρκικά, στα αγγλικά, ενώ ετοιμάζεται και η γαλλική τους έκδοση. Έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες παρουσιάσεις, αφηγήσεις και δραματοποιήσεις παραμυθιών της σε σχολεία, βιβλιοθήκες και θέατρα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Διακρίσεις:

Βραβείο Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου 2008 για το βιβλίο Αν τ’ αγαπάς ξανάρχονται.

Βραβείο Περιοδικού Διαβάζω 2008 για το βιβλίο Αν τ’ αγαπάς ξανάρχονται.

Υποψήφια του βραβείου Διαβάζω 2009 για το βιβλίο Το παραμύθι της μουσικής.

Υποψήφια του Κρατικού βραβείου παιδικής λογοτεχνίας 2009 για το βιβλίο Το παραμύθι της μουσικής.

Β΄ Βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Διηγήματος με θέμα: «Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα», Asociacion Cultural Helenica «Nostos», Αργεντινή, 2011.

Α΄ Διεθνές βραβείο «Annie Vallotton» για τη σειρά τεσσάρων βιβλίων «Οι ιστορίες του Καλλίστρατου», παγκόσμιο συνέδριο Ηνωμένων Βιβλικών Εταιριών, Ν. Κορέα, 2015.

Βραβείο εφηβικής λογοτεχνίας του Ελληνικού Τμήματος του International Board on Books for Young People (ΙΒΒΥ) 2019 για το βιβλίο Ο μικρός μονομάχος.

*Εργαστήριο Ορχήστρας με τον Κυριάκο Καλαϊτζίδη

«Ο αλησμόνητος κήπος»

Το Φεστιβάλ Ανατολικής μουσικής, (με τροποποιημένο το πρόγραμμα λόγω των συνθηκών), έχει την ιδιαίτερη χαρά να φιλοξενεί τον δεξιοτέχνη στο Ούτι Κυριάκο Καλαϊτζίδη σε ένα πρωτότυπο εργαστήριο ορχήστρας .

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στην Ξάνθη από 8 έως 10 Αυγούστου 2021 στο Ιστορικό και λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής

η Ξάνθη αφουγκράζεται ήχους της ανατολής

Συναυλίες, εργαστήρια, αφηγήσεις και αφιερώματα..

Εξαιρετικές μουσικές σε πανέμορφους χώρους…

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΗ ΈΝΩΣΗ ΞΑΝΘΗΣ |  Υπουργείο Πολιτισμού | Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ: ΔΗΜΟΣ ΞΑΝΘΗΣ / ΔΗΜΟΣ ΑΒΔΗΡΩΝ / ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΞΑΝΘΗΣ

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ – ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ: ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΜΕΓΑΣ ΧΟΡΗΓΟΣ: ΣΜΥΡΔΕΞ

Το πρόγραμμα της ΦΕΞ υλοποιείται με την ευγενική υποστήριξη των:   SMIRDEX  • ΚΤΗΜΑ ΒΟΥΡΒΟΥΚΕΛΗ  • ΣΚΑΡΠΕΛΟ• ΥΔΡΩ COSMOS• ΠΥΡΓΕΛΗ • ΑΒΑΞ • ALFA ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟY •ΕΒΕ ΞΑΝΘΗΣ • ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΞΑΝΘΗΣ •  ΚΤΕΛ ΞΑΝΘΗΣ  •  SCHUR FLEXIBLES • ΣΕΚΕ  •  ΡΟΔΟΠΗ

Φεστιβάλ  Ανατολικής Μουσικής στην  Ξάνθη

Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης /πολιτιστικό δίκτυο Ξάνθης

Αντίκα 7, 67132 Ξάνθη  Τηλ.: 25410 25421 – 6937120986

You may also like...