Το πρόγραμμα 26.09-27.09.2022
Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022
Αφιέρωμα αρχαιόθεμη δραματουργία
ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗΣ
Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός
19:00 ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟΝ ΟΡΕΣΤΗ | Πανεπιστήμιο Παλέρμο
Η Κλυταιμνήστρα γράφει ένα γράμμα στον Ορέστη, για να του εξιστορήσει τα γεγονότα που την οδήγησαν στη δολοφονία. Όχι για να ζητήσει συγχώρεση ή να ζητιανέψει οίκτο απέναντι στο εκδικητικό μένος του ίδιου και της Ηλέκτρας, αλλά για να μιλήσει για τον εαυτό της, τα αισθήματα και την κατάστασή της. Αποκαλύπτει την εποχή της, το άδικο σύμπαν των ανδρών που όρισαν και λεηλάτησαν τη ζωή της, που βίασαν το κορμί της και που άλλαξαν την τύχη της. Μιλά για τους πολέμους τους, τη βία, το έγκλημα, το αίμα. Ζητά ένα τέλος.
Συντελεστές
Κείμενο: Ιάκωβος Καμπανέλλης
Μετάφραση στα ιταλικά: Giulia Sorrentino
Σκηνοθεσία: Enrico Palumbo
Ερμηνεία: Enrico Palumbo, Chiara Vitale
****
20:00 ΓΡΑΦΕΙΟ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑΣ | Πρώτη διεθνής παρουσίαση
Μονόπρακτη σάτιρα που αποκαλύπτει με έξυπνο χιούμορ τον ανεγκέφαλο τρόπο με τον οποίο γινόταν η λογοκρισία κατά τη διάρκεια της επτάχρονης Δικτατορίας του 1967. Ο λογοκριτής «εξυγιαίνει» τα έργα των αρχαίων τραγικών Αισχύλου, Σοφοκλή και Ευριπίδη, καθώς και του κωμωδιογράφου Αριστοφάνη. Τους αναθέτει, επίσης, να συγγράψουν ένα οκτάστιχο με συγκεκριμένο θέμα. Το τραγελαφικό αποτέλεσμα ενθουσιάζει τον υπουργό και τον λογοκριτή, με αποτέλεσμα να πιστεύουν ότι η Εθνική Κυβέρνηση συμβάλλει με αυτόν τον τρόπο στην πνευματική αναγέννηση του τόπου.
Συντελεστές
Κείμενο: Ιάκωβος Καμπανέλλης
Σκηνοθεσία: Άσπα Τομπούλη
Video: Αγγελική Χατζή
Βοηθός Σκηνοθέτη: Κωνσταντίνος Ρόδης
Ερμηνεία: Θοδωρής Ανθόπουλος, Βασίλης Βλάχος, Νίκος Ντούπης, Ηλιάνα Παναγιωτούνη, Κωνσταντίνος Ρόδης, Χρήστος Συριώτης
****
21:00 Η ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ | Πρώτη διεθνής παρουσίαση
Ο Μιμίκος, ένας έντιμος άνθρωπος, ταμίας επί χρόνια σε ένα ανήλιο γραφείο μιας εταιρείας, κατηγορείται, χωρίς να ευθύνεται, για κατάχρηση, εξαιτίας ενός ασήμαντου ελλείμματος. Μην αντέχοντας την αχαριστία του κόσμου, αποφασίζει να αυτοκτονήσει. Πριν το απονενοημένο διάβημα, πηγαίνει σε ένα πανάκριβο εστιατόριο, όπου προσφέρει σε ένα απλό γκαρσόνι ένα πλουσιότατο γεύμα, ενώ κερνά όλους τους πελάτες, χωρίς, ωστόσο, να έχει χρήματα για να πληρώσει. Εκεί γνωρίζει μια κλίκα βιομηχάνων που πληρώνουν το χρέος του στο εστιατόριο. Στη συνέχεια αποφασίζουν να επωφεληθούν από την αυτοκτονία του, ενέργεια που υπογραμμίζει τον κυνισμό και την αναλγησία της άρχουσας τάξης απέναντι στη δυστυχία ενός αδύναμου ανθρώπου.
Συντελεστές
Κείμενο: Ιάκωβος Καμπανέλλης
Σκηνοθεσία: Κατερίνα Πολυχρονοπούλου
Ερμηνεία: Αλέξανδρος Δαρμανής, Δημήτρης Καραβιώτης, Βίβιαν Κοντομάρη, Κατερίνα Κωνσταντίνου, Αυγουστίνος Ρεμούνδος, Νίκος Σταματόπουλος, Κωνσταντίνος Φάμης, Δημήτρης Φραγκιόγλου
Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022
Θέατρο Αλίκη, Πεδίον του Άρεως
***
Focus Ουκρανία. Worldwide Reading
19:00 ΟΥΚΡΑΝΙΑ Natalya Vorozhbyt ΔΥΣΒΑΤΟΙ ΔΡΟΜΟΙ
Έξι ιστορίες για τον πόλεμο, για τις περίπλοκες σχέσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών, για τις παράπλευρες απώλειες και τα αθώα θύματα. Το έργο Δύσβατοι Δρόμοι (Bad Roads) γεννήθηκε με έναν βιωματικό τρόπο που καλύπτει πολλές πλευρές —κυρίως τις αθέατες— του πολέμου. Δεν πρόκειται για ιστορίες μαχών, αλλά για σκοτεινές ιστορίες που δείχνουν πώς η σύγκρουση, η οποία ξεκίνησε το 2014 και συνεχίζεται με μεγαλύτερη ένταση σήμερα, έχει επηρεάσει τους αμάχους της περιοχής του Ντονμπάς, όπου εκτυλίσσεται το κύριο μέρος της σύγκρουσης Ουκρανών και Ρώσων.
Το έργο Δύσβατοι δρόμοι παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Royal Court του Λονδίνου το 2017 σε μετάφραση Sasha Dugdale και σε σκηνοθεσία Vicky Featherstone. Ακολούθησε η ουκρανική πρεμιέρα του έργου την επόμενη χρονιά, το 2018, στο θέατρο Tamara Trunova στο Κίεβο. Ένα πρώτο απόσπασμα από τη γαλλική μετάφραση του έργου, διάβασε η Sandrine Barciet στο Théâtre des 13 Vents – CDN στο Μονπελιέ τον Μάρτιο 2022. Η πρώτη ολοκληρωμένη ανάγνωση, υπό τη διεύθυνση της Lucie Berelowitsch, πραγματοποιήθηκε στο Odéon-Théâtre de l’Europe τον Μάρτιο 2022. Ακολούθησε σκηνοθετημένη παρουσίαση του έργου στο Palais des Papes στο Φεστιβάλ της Αβινιόν τον Ιούλιο 2022, σε μετάφραση Iryna Dmytrychyn και σκηνοθετική επιμέλεια Marcel Bozonnet, παρουσία της συγγραφέως. Τη μετάφραση στην ελληνική γλώσσα –από την αγγλική μετάφραση της Sasha Dugdale και, κυρίως, τη γαλλική της Iryna Dmytrychyn– υπογράφουν ο Θανάσης Βασιλείου και η Σίσσυ Παπαθανασίου.
Μετάφραση: Θανάσης Βασιλείου, Σίσσυ Παπαθανασίου
Σκηνοθεσία: Μαριάννα Κάλμπαρη
***
20:00 ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ
Απονομή βραβείων 2ου Διεθνούς Διαγωνισμού
Συμμετέχουν με τραγούδια οι σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου
***
21:00 ΕΛΛΑΔΑ Χριστόφορος Χριστοφής ΦΩΝΕΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ
Το έργο αναφέρεται στην τελευταία διασπορά των σύγχρονων Ελλήνων, από τα τέλη του 19ου αιώνα έως σήμερα. Στο έργο ακούγονται και συνυπάρχουν φωνές από όλον τον κόσμο. Τους συνδέει η ελληνική λαλιά, η συνείδηση της ανθρώπινης μοίρας, η οποία συνεχίζει τη δύσβατη πορεία της. Η Διασπορά λειτουργεί ως θησαυροφυλάκιο του υποσυνείδητου, της ανανεωμένης ιστορίας-μυθολογίας κάθε γενιάς ή των γενεών. Στο κείμενο, μονόλογοι απολογίας, εμπειρίες, διαφορετικές απόψεις και τρόποι ζωής, μνήμες που μεταμορφώνονται σε δραματοποιημένη ποίηση, μοναξιά, απομόνωση, αβέβαιη και δύσκολη ζωή διαπλέκονται με ευαισθησία και ενσυναίσθηση συνθέτοντας το «λαβωμένο» σώμα της Διασποράς.
Συντελεστές:
Κείμενα – Δραματουργική Επιμέλεια: Χριστόφορος Χριστοφής
Βοηθός Σκηνοθέτη: Δημήτρης Κακαβούλας
Μουσική: Νίκος Ξανθούλης
Ερμηνεία: Βερόνικα Αργέντζη, Δημήτρης Κακαβούλας, Γιάννης Λασπιάς, Δημήτρης Μαύρος, Νάντια Μουρούζη
Ακούγεται η φωνή του Θαλή Δημητρόπουλου
***
Χώροι διεξαγωγής
Θέατρο Αλίκη, Πεδίον του Άρεως (Είσοδος: άγαλμα Κωνσταντίνου | Έξοδος: άγαλμα θεάς Αθηνάς ή Κωνσταντίνου)
Φιλολογικός σύλλογος «Παρνασσός», Πλατεία Αγίου Γεωργίου Καρύτση 8, Αθήνα 105 61
Ωδείο Αθηνών, Βασιλέως Γεωργίου B’ 17-19, Αθήνα 106 75
***
Διοργάνωση Όμιλος ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΑΝΑΛΟΓΙΟΥ
σε συνεργασία με το ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Εκτελεστική Διευθύντρια ΣΜΑΡΩ ΚΩΤΣΙΑ
Οργάνωση Παραγωγής ΡΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Μεταφράσεις έργων στα ελληνικά ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, ΣΜΑΡΩ ΚΩΤΣΙΑ, ΣΟΦΙΑ ΜΠΙΡΛΗ (Επιμέλεια Μετάφρασης OLAF-IMMANUEL SEEL), ΣΙΣΣΥ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Μετάφραση Προγράμματος ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ, Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας | Φοιτητές του Τμήματος: ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΑΡΣΑΜΗΣ. ΜΑΡΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΒΑΝΕΣΑ ΓΟΥΛΙΑΝΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΥΠΡΑΙΟΥ, ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ, ΣΟΦΙΑ ΜΠΙΡΛΗ, ΌΛΓΑ ΣΑΡΡΗ, ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΤΣΟΠΟΖΙΔΟΥ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΧΑΛΙΑΜΠΑΛΙΑ, MΕΛΙΝΑ ΧΑΤΖΗ, ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ ΚΩΣΤΟΓΙΑΝΝΗΣ. Υπό την εποπτεία του καθηγητή. ΠΑΣΧΑΛΗ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Επιμέλεια Μετάφρασης αγγλικού προγράμματος FRANK JAMES JOHNSON
Υπερτιτλισμός ΑΡΓΥΡΩ ΒΩΒΟΥ
Οργανωτική Υποστήριξη ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΓΩΓΟΥ
Βοηθοί Παραγωγής ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΡΑΣΑΒΒΙΔΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΕΚΚΑΣ
Καλλιτεχνική Επιμέλεια αφιερώματος Ιάκωβου Καμπανέλλη ΣΜΑΡΩ ΚΩΤΣΙΑ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ
Επιμέλεια Focus Ουκρανία. Διεθνές Πρόγραμμα Ανάγνωσης Έργων JOHN FREEDMAN
Επιστημονική συνάντηση ΠΑΥΛΟΣ ΚΑΒΟΥΡΑΣ
Υπεύθυνη Φιλοξενιών ΝΑΝΑ ΤΥΛΙΓΑΔΑ
Υπεύθυνη Συνεντεύξεων ΤΖΙΝΑ ΚΑΡΒΟΥΝΑΚΗ
Γραφιστικά A4ArtDesign
Σχεδιασμός Φωτισμού ΖΩΗ ΜΟΛΥΒΔΑ ΦΑΜΕΛΗ
Βοηθός Σχεδιάστριας Φωτισμού ΤΖΟ ΤΣΕΛΕΠΗ
Τεχνική Κάλυψη ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΓΕΛΟΥ
Σχεδιασμός και Ανάπτυξη ιστοχώρου MADLINK
Trailer ΒΙΚΥ ΦΙΛΙΠΠΑ
Φωτογραφίσεις ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΕΠΟΥΡΗΣ
Γραφείο Τύπου CULTURE PRESS
Βρείτε μας στο διαδίκτυο:
analogiofestival.org | Facebook: analogiofestival | Instagram: analogiofest
#analogio2022 #crossingborders #kambanellis #greekdrama
***
Το Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο 2022 πραγματοποιείται με την υποστήριξη και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής, υπό την αιγίδα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου, την αιγίδα του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου και με τη συνεργασία της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, του Ωδείου Αθηνών, του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός», του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου και της ΣΤΑ.ΣΥ.