Φεστιβάλ Αλληλεγγύης στον δοκιμαζόμενο Γαλλικό λαό, «Όχι στον τρόμο, όχι στον πόλεμο»

omkfdwaepg564c899319751Για τους Πατρινούς σινεφίλ που θα ανέβουν στην Αθήνα το επόμενο διάστημα, ας έχουν κατά νου ένα μίνι σινέ Φεστιβάλ Αλληλεγγύης στον δοκιμαζόμενο Γαλλικό λαό λόγω του πολύνεκρου τρομοκρατικού χτυπήματος, που θα γίνει από την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου έως και την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015 στο «Αλκυονίς new star art cinema”, με σύνθημα «Όχι στον τρόμο, όχι στον πόλεμο».
Οι σινεφίλ θα έχουν την ευκαιρία να δουν 20 Αριστουργήματα με τις υπογραφές των σπουδαιότερων Γάλλων Δημιουργών.
Το ημερήσιο εισιτήριο θα είναι 5 ευρώ.
Τηλέφωνο κρατήσεων: 210- 8220008.
Η 7η Τέχνη ως Μορφή Αντίστασης και Αφύπνισης
Η εταιρεία διανομής New Star διοργανώνει αυτό το επταήμερο Φεστιβάλ γαλλικών ταινιών στο «Αλκυονίς new star art cinema», από 19 έως 25 Νοεμβρίου, ως μία κίνηση συμπαράστασης προς στον γαλλικό λαό, σε μια προσπάθεια να τονιστεί η δύναμη της τέχνης ενάντια σε κάθε μορφή τρομοκρατίας.
Το φεστιβάλ περιλαμβάνει ταινίες που ξεχώρισαν στον παγκόσμιο κινηματογράφο, από την καλύτερη ταινία όλων των εποχών, «Τα παιδιά του Παραδείσου» του Μαρσέλ Καρνέ, μέχρι και το σύγχρονο αριστούργημα του Ρομέν Γκουπίλ «Ψηλά τα χέρια», το οποίο θίγει το μεταναστευτικό ζήτημα.
Στο «Αίμα του ποιητή», 1η ταινία του ποιητή, ζωγράφου και θεατρικού συγγραφέα Ζαν Κοκτώ, ο δημιουργός ενώνει συνειρμικά τέσσερις ονειρικές σεκάνς, προσπαθώντας -σαφώς επηρεασμένος από το σουρεαλιστικό κίνημα- να οικοδομήσει μια γεμάτη συμβολισμούς, ποιητική ατμόσφαιρα. Μια άλλη ταινία του Κοκτώ, που πρόκειται να προβληθεί, είναι η «Διαθήκη του Ορφέα», όπου πρωταγωνιστής είναι ο ίδιος ο Κοκτώ.
Ποιητικός ρεαλισμός, λυρισμός και κωμικά στοιχεία χαρακτηρίζουν την «Αταλάντη» του Ζαν Βιγκό, μια ταινία σπουδή στον έρωτα, ενώ από το αφιέρωμα δεν θα μπορούσε να λείπει η «Ωραία της ημέρας» του Λουίς Μπουνιουέλ, ένα ερωτικό δράμα με την Γαλλίδα σταρ Κατρίν Ντενέβ να δίνει νόημα στη ζωή της όταν αρχίζει να επισκέπτεται έναν οίκο ανοχής, προσφέροντας τις υπηρεσίες της δωρεάν.
Στα θρυλικά πλέον «400 χτυπήματα», 1η ταινία του Φρανσουά Τριφό, αναγνωρίζουμε την παιδικότητα, το ζωντανό πυρήνα της ανθρώπινης ψυχής, που είναι η κινητήριος δύναμη της επιθυμίας και της δημιουργίας. Πολλά χρόνια αργότερα, στο «Τελευταίο Μετρό» (1980), ο ίδιος σκηνοθέτης ενώνει τον λαμπρό κόσμο του θεάτρου με τον σκοταδισμό του ναζισμού του Φρανσουά Τριφό.
Στη «Νύχτα και καταχνιά» του Αλαίν Ρενέ, καταγράφεται ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των ναζιστών στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ενώ στο «Μίσος» του Ματιέ Κασοβίτς, τρεις νεαροί μετανάστες των φτωχών προαστίων του Παρισιού προσπαθούν να πάρουν εκδίκηση για το φίλο τους που έπεσε θύμα αστυνομικής βίας.
Στις υπόλοιπες ταινίες που περιλαμβάνονται στο Φεστιβάλ, ο Ζιλ Ντασσέν σκηνοθετεί το «Ριφιφί», μία από τις πιο διάσημες διαρρήξεις στην κινηματογραφική ιστορία και ο Ρομέν Γκουλπί, συγκλονισμένος από την αυτοκτονία του φίλου του, σκηνοθετεί μια από τις πιο γνωστές ταινίες του «Να πεθαίνεις στα 30».
Τα μελοδράματα του Ζαν Ρενουάρ «Η σκύλα» και «Η Έλενα και οι άντρες της» με τους Ίνγκριντ Μπέργκμαν, Μελ Φερέρ και Ζαν Μαρέ, η «Άγνωστη κυρία» του Μαξ Οφίλς αλλά και το θρησκευτικό θρίλερ «Το όνομα του Ρόδου» του Ζαν Ζακ Ανό από το μυθιστόρημα του Ουμπέρτο ‘Εκο, συμπληρώνουν την εικοσάδα των σπουδαιότερων γαλλικών ταινιών.
Μέσα από τον πόλεμο που μεταλλάσσεται κι από τη φλόγα του έρωτα που μένει για πάντα άσβεστη, διασώζεται ατόφιος ο πυρήνας της ανθρώπινης ψυχής. Με την ελευθερία της ποίησης, με μια πιο φιλοσοφική ματιά, με ονειρικές σεκάνς και ποταμίσια παραμύθια, βιώνουμε διαφορετικές πνευματικές και συναισθηματικές διεργασίες και διαμορφώνουμε μια νέα αντίληψη για την εξέλιξη των εποχών και του κινηματογράφου.
Οι 20 ταινίες του Φεστιβάλ είναι οι εξής:
Τα παιδιά του Παραδείσου, Το τελευταίο μετρό, Νύχτα και καταχνιά, Το αίμα του ποιητή, Αταλάντη, Η Ωραία της ημέρας, Η Διαθήκη του Ορφέα, Η Έλενα και οι άντρες της, Ριφιφί, Ψηλά τα χέρια, Η άγνωστη κυρία, Το όνομα του Ρόδου, Μαξ Λίντερ, Περιφρόνηση, Να πεθαίνεις στα 30, Η Σκύλα, Το μίσος, Άλφαβιλ, 400 Χτυπήματα, Ο τρελός Πιερό.

You may also like...