Φεστιβάλ ακορντεόν στη Σύρο 1 – 6 Αυγούστου 2016

SAF-2016.inddΚάθε πράγμα στον καιρό του και…το Φεστιβάλ Ακορντεόν τον Αύγουστο !!!
Το Φεστιβάλ Ακορντεόν στη Σύρο μας δίνει την ευκαιρία να ανακαλύψουμε τη διαδρομή του ακορντεόν στη μουσική, στο πέρασμα του χρόνου και τις διάφορες επιδράσεις που δέχτηκε, από τις ρίζες της παραδοσιακής μουσικής στην Ανατολή μέχρι τους σύγχρονους ρυθμούς της Δύσης.
Tο Φεστιβάλ Ακορντεόν στη Σύρο είναι η μοναδική εκδήλωση, αφιερωμένη στο Ακορντεόν, σε όλη την Ελλάδα.
Έχει ήδη αποκτήσει πιστό κοινό και η φήμη του ολοένα και μεγαλώνει. Η Διοργάνωση είναι αποτέλεσμα
εθελοντικής προσπάθειας ακορντεονιστών και φίλων του ακορντεόν, οι οποίοι προσφέρουν το χρόνο και τις
δεξιότητες τους, ωθούμενοι από τη μεγάλη αγάπη τους για το ακορντεόν, τη μουσική, την τέχνη και τη Σύρο.
Κάθε μέρα, για μια ολόκληρη εβδομάδα οργανώνονται σεμινάρια, εκθέσεις, διαλέξεις και εργαστήρια, στα οποία
συμμετέχουν παιδιά, σπουδαστές, καλλιτέχνες, ερασιτέχνες και επαγγελματίες, καθηγητές μουσικής και
ακορντεονίστες όλων των ηλικιών και όλων των επιπέδων. Κάθε βράδυ οι συναυλίες καλύπτουν διαφορετικά είδη
μουσικής με ακορντεόν.
Για πέμπτη συνεχή χρονιά, η επιτυχία του Φεστιβάλ Ακορντεόν στη Σύρο συνεχίζεται και επιβεβαιώνεται, με την άφιξη στο νησί μας, πάνω από εκατό ανθρώπων, για να παρακολουθήσουν και να συμμετέχουν στις συναυλίες, στα σεμινάρια και τις εκθέσεις. Στο διάστημα μίας εβδομάδας, ακορντεονίστες από διάφορα μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού θα ακουστούν σε ολόκληρο το νησί, από την Ποσειδωνία μέχρι την Άνω Σύρο και από το Φοίνικα έως την Ερμούπολη, αναδεικνύοντας την ελληνική μουσική σε όλες της, τις διαστάσεις.
Φέτος, έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε τρεις σημαντικούς Έλληνες Δασκάλους στα σεμινάρια του Φεστιβάλ, τα
οποία είναι :
– “Ρεμπέτικο, Αντώνης Αμιράλης και Ακορντεόν” με τον Ηρακλή Βαβάτσικα
– “Astor Piazzolla για όλους” με τον Κωνσταντίνο Ράπτη
– “Σεμινάριο Βαλκανικής Μουσικής για ακορντεόν και οργανικά σύνολα” με το Δήμο Βουγιούκα
Δεν ξεχνάμε:
Την Πέμπτη (04/08, στις 19:00) ο κεντρικός πεζόδρομος της Ερμούπολης θα γεμίσει από μελωδίες με ακορντεόν, καθώς οι μουσικοί θα παρουσιάσουν το έργο που προετοίμασαν κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων, μαζί με τους δασκάλους τους.
Παράλληλες δραστηριότητες στο ποιμαντικό κέντρο “Άγιος Παύλος” και στην Έπαυλη Τσιροπινά στην Ποσειδωνία.
Την Τετάρτη 3 Αυγούστου 16:00 – 19:00, στον Άγιο Παύλο, ο Ηρακλής Βαβάτσικας κάνει ένα ανοιχτό σεμινάριο για όλους με θέμα: “Ρεμπέτικο, Αντώνης Αμιράλης και Ακορντεόν”, με ελεύθερη είσοδο.
Το Σάββατο 06/08 στις 17.00 , στον Άγιο Παύλο θα γίνει μία συνάντηση, με ελεύθερη είσοδο, για όλους τους νέους, και όχι μόνο, που ενδιαφέρονται και επιθυμούν να μάθουν για το τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, από τον επίκουρο καθηγητή Κωνσταντίνο Ράπτη, ο οποίος θα μπορεί να απαντήσει και στα ερωτήματά μας.
Κατά τη διάρκεια όλης της εβδομάδας:
Ένα εργαστήριο και μια έκθεση για το ακορντεόν, από τον Π.Ζαφειρίου και την PanAcordeon.gr συνομιλεί με διάφορα άλλα μουσικά όργανα που παρουσιάζονται από το Σύλλογο του Φοίνικα και την Αθανασία Μπόλια.
Ώρες λειτουργίας: 10.00 – 14.00 και 18.00 – 20.00, καθημερινά.
Και απέναντι από τον Άγιο Παύλο, μια έκθεση φωτογραφίας θα μας περιμένει καθημερινά στην έπαυλη Τσιροπινά**, στην Ποσειδωνία, με ελεύθερη είσοδο. Ώρες λειτουργίας: 10.00 – 14.00 και 18.00 – 20.00, καθημερινά.
Οι συναυλίες του φετινού Φεστιβάλ, μας πηγαίνουν σε διάφορα μέρη του νησιού και μας ταξιδεύουν στην
Ελληνική μουσική :
Τετάρτη 03/08 Ποσειδωνία – Έπαυλη Τσιροπινά
Βαλκανικός ήχος και τσιγγάνικες μελωδίες με punk αέρα, δημιουργώντας ξεχωριστές μελωδίες, στο άκουσμα των οποίων δύσκολα «κρατάς τα πόδια σου στο χώμα» με τους BaiLdSA
Πέμπτη 04/08 Ερμούπολη – Πεζόδρομος
«Οι ακορντεονίστες παίζουν στην Ερμούπολη» : μικρές ομάδες, σκορπισμένες στον πεζόδρομο, παίζουν μουσική και παρουσιάζουν την δουλειά τους από τα σεμινάρια μαζί με τους δασκάλους τους
Παρασκευή 05/08 Ερμούπολη – Θέατρο Απόλλων
Το “Κουαρτέτο των αισθήσεων και… παραισθήσεων” Qua’SH ανιχνεύει την επιρροή του Μάνου Χατζιδάκι στο έργο τριών, πολύ σημαντικών, νεότερων, ξένων συνθετών
Μαζί μας, θα είναι ο Παναγιώτης Ζαφειρίου-PanAccordeon στην έκθεση οργάνων και στο εργαστήρι συντήρησης
καθημερινά, όλη την εβδομάδα, στην Έπαυλη Τσιροπινά, στην Ποσειδωνία
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ
Τετάρτη 03/08 : Ποσειδωνία
Είσοδος : 5 €
Παιδιά (έως 13 ετών) : Ελεύθερη είσοδος
Γιάννης Βαμβακάς (ακορντεόν)
Γιάννης Γκουντάνος (τύμπανα)
Θάνος Γκουντάνος (κιθάρα, φωνή)
Μανώλης Τσιαούσης (τρομπόνι)
Γιάννης Ιωαννίδης (μπάσο)
Δημήτρης Χαυλίδης (τρομπέτα)
Οι BAiLdSA συνδυάζoυν βαλκανικούς ήχους και τσιγγάνικες μελωδίες με punk αέρα δημιουργώντας ξεχωριστές μελωδίες στο άκουσμα των οποίων δύσκολα «κρατάς τα πόδια σου στο χώμα».
Το όνομα προκύπτει από την τουρκικής προέλευσης λέξη bayılmak (λιποθυμώ), το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως στα χωριά των Βαλκανίων και με παρεμφερείς σημασίες όπως αγανάκτσα, μπούχτσα κτλ.
Το συγκρότημα από τη Θεσσαλονίκη σχηματίστηκε το 2007 και από τότε περιοδεύουν παίζοντας με μανία και
περίσσεια ενέργεια σε φεστιβάλ, μουσικές σκηνές, μπαρ, στέκια, δρόμους. Το μουσικό τους στυλ συνδυάζει
διαφορετικά είδη όπως ska, reggae, gypsy-punk με παραδοσιάκα πνευστά των Βαλκανίων. Ο συνδυασμός αυτός
ξεσηκώνει το κοινό σε όλες τις ζωντανές τους εμφανίσεις.
Οι BAiLdSA έχουν εμφανιστεί σε κάποια από τα μεγαλύτερα μουσικά δρώμενα σε Ελλάδα, Τουρκία, Π.Γ.Δ.Μ,
Αλβανία και Βουλγαρία κι έχουν μοιραστεί τη σκηνή με μεγάλους καλλιτέχνες, όπως ο Manu Chao και οι Kutur
Shock.Το συγκρότημα κυκλοφόρησε τη δεύτερη δισκογραφική του δουλειά με τίτλο “zVaRnA” στο τέλος του 2014 κι από τότε περιοδεύουν με το βαν τους στα Βαλκάνια «σαν τσιγγάνοι χωρίς πατρίδα» (like a roma who don’t care if he can find any place to stay (στίχοι από το τραγούδι AΦTER)).
Σημαντικές στιγμές της καριέρας τους:
Rockwave Festival 2015 (GR), D Festival 2015 (MK), Bohemi Festival 2015 (BG), MANU CHAO LA VENTURA
Opening Act in Thessaloniki 2014 (GR), Wrong Fest 2014 (BG)
Παρασκευή 05/08 – Θέατρο Απόλλων, Ερμούπολη
Είσοδος : 10 €
Παιδιά, φοιτητές, άνεργοι : 6€
Qua’SH
“Κουαρτέτο των αισθήσεων και…παραισθήσεων”
Κώστας Ράπτης (μπαγιάν)
Θόδωρος Κοτεπάνος (πιάνο)
Πάνος Δημητρακόπουλος (κανονάκι)
Γιώργος Αρνής (κοντραμπάσο)
Το Κουαρτέτο Qua’SH ανιχνεύει τις συγγένειες ανάμεσα στον Μάνο Χατζιδάκι και το έργο τριών, πολύ σημαντικών, νεότερων, συνθετών (Michael Kamen, Nicola Piovani και René Aubry), που επηρεάστηκαν από το μεγάλο Έλληνα δημιουργό.
Τέσσερις Έλληνες αναγνωρισμένοι σολίστες, με ανεξάρτητες αναζητήσεις στα μονοπάτια της μουσικής, συναντώνται τα τελευταία χρόνια σε επίλεκτες σκηνές και φεστιβάλ για να παρουσιάσουν – με τη χρήση των τεσσάρων «ετερόκλητων» οργάνων τους σε ανέκδοτο συνδυασμό – πρωτότυπες μεταγραφές, που αναδεικνύουν την πνευματική συγγένεια του κορυφαίου έλληνα δημιουργού με κάποιους εμπνευσμένους επιγόνους του.
Σκηνικές ή «καθαρές» ορχηστρικές μουσικές, διάσημες ή ξεχασμένες, αριστουργήματα που εκτελούνται σπάνια
ζωντανά, επειδή απαιτούν πολυπληθή ή εξειδικευμένα σύνολα, αποδίδονται με την αμεσότητα και την πληρότητα του μικρού, αλλά του ανάγλυφου αυτού πολυφωνικού συνόλου.
ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ
1. «Ρεμπέτικο, Αντώνης Αμιράλης και Ακορντεόν»Επίπεδο: Μέσης τάξης, με στοιχεία συνοδείας για κιθάρα, μαντολίνο & μαντόλα
Σεμινάριο με τον Ηρακλή Βαβάτσικα
Ο Ηρακλής Βαβάτσικας γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Εκεί πήρε τα πρώτα του μαθήματα στο
ακορντεόν, από το Βασίλη Σιμιτσιάδη και ολοκλήρωσε τις σπουδές του, στο «Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης», στην τάξη του Κώστα Αρουτζίδη. Το 1992 έρχεται σε επαφή με το bayan, ένα πιο εξελιγμένο τύπο ακορντεόν με κουμπιά και παίρνει μαθήματα από τον κορυφαίο Ρώσο συνθέτη και καθηγητή Wjacheslav Semionov. Έχει γράψει δεκάδες συνθέσεις και μεταγραφές για solo Bayan. Από το 2008 ασχολείται με το Bandoneon και το Tango και
παράλληλα με την Αρμόνικα και τη Σμυρνέικη μουσική. Έχει εμφανιστεί ως Solist στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει συνεργαστεί με Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες. Επίσης έχει δημιουργήσει πρωτότυπα σχήματα («Για Φωνή & ακορντεόν», «Σμύρνη – Buenos Aires», «Trio Bandoneando» κλπ). Είναι Καθηγητής ακορντεόν στο Ωδείο «ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ» της Αθήνας. Έχει συνεργαστεί με τους πιο σημαντικούς,Έλληνες συνθέτες και τραγουδιστές, και συμμετέχει σε πολλούς ελληνικούς δίσκους σαν μουσικός, ενορχηστρωτής και συνθέτης.
2. «Piazzolla για όλους» Για όλα τα επίπεδα – Όλους τους μουσικούς
Σεμινάριο με τον Κωνσταντίνο Ράπτη
Ο Κωνσταντίνος Ράπτης γεννήθηκε στα Ιωάννινα, όπου πήρε τα πρώτα μαθήματα ακορντεόν στο Δημοτικό Ωδείο
της πόλης από τη Μ. Παπανικολάου. Συνέχισε τις σπουδές του στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης και στην Ανωτάτη Σχολή Μουσικής και Θεάτρου του Ανοβέρου στην τάξη της Prof. Elsbeth Moser, ως υπότροφος του Ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης». Έχει δώσει συναυλίες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες ως σολίστ, καθώς και με σύνολα μουσικής δωματίου, συχνά παρουσιάζοντας έργα σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση. Έχει συμπράξει μεταξύ άλλων με την ορχήστρα της όπερας Unter den Linden του Βερολίνου, την Academia Santa Cecilia, το Ensemble Modern, τις ορχήστρες της ραδιοφωνίας του Ανοβέρου και του Αμβούργου, την Καμεράτα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.
Έχει ηχογραφήσει για την ECM (Ελένη Καραϊνδρου «Το λιβάδι που δακρύζει») και για την Άρκυς (Γιώργος Κυριακάκης «Ουλα-λούμ»). Μαζί με το Δημήτρη Κούντουρα (φλάουτο με ράμφος) ίδρυσε το Duo Goliardi. Είναι μέλος του κουαρτέτου tangos a quatro, του Trio Gorrion και του Ensemble Megaphon (ελεύθερος αυτο-
σχεδιασμός). Παράλληλα με τη συναυλιακή του δραστηριότητα συμμετείχε σε διαγωνισμούς ακορντεόν, λαμβάνοντας τιμητικές διακρίσεις στο Klingenthal, το Castelfidardo, το Moers, το Baden-Baden και το Ανόβερο.
Από το 2005 διδάσκει ακορντεόν στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
3. «Σεμινάριο Βαλκανικής Μουσικής για ακορντεον και οργανικά σύνολα» Για όλα τα επίπεδα – Όλους τους μουσικούς
Σεμινάριο με το Δήμο Βουγιούκα
Ο Δήμος Βουγιούκας γεννήθηκε στη Νέα Ιωνία, Μαγνησίας, το 1982. Ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές, στo ακορντεόν, σε ηλικία 11 χρόνων στο Δημοτικό Ωδείο Ν. Ιωνίας από όπου και αποφοίτησε ως πτυχιούχος με άριστα παμψηφεί τον Ιούνιο του 2002. Συνέχισε τις σπουδές του στο ακορντεόν, στο ωδείο “Φίλιππος Νάκας” με τον Η. Βαβάτσικα. Το Μάιο του 2005 διακρίθηκε με το 2ο Βραβείο στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ακορντεόν, στα Γρεβενά.
Έχει συνεργαστεί με γνωστούς σολίστες των Βαλκανίων, όπως Ionica Minune, Petar Ralchev, Nedyalko Nedyalkov,
Roby Lakatos, Tcha Limberger, Παντελής Στόικος κ.α. Επίσης έχει συνεργαστεί με ερμηνευτές, όπως ο Αγάθωνας Ιακωβίδης, η Κατερίνα Τσιρίδου, η Ελένη Τσαλιγοπούλου, ο Μπάμπης Τσέρτος, ο Χρίστος Τσιαμούλης, ο Πέτρος Γαϊτάνος, η ΣοφίαΠαπάζογλου, ο Παντελής Θαλασσινός, ο Γιώργος Νταλάρας, η Γλυκερία κ.α. Συμμετέχει στην ορχήστρα «Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας» ως σολίστ, επιμελείται πολλές ενορχηστρώσεις της και αποτελεί
ένα από τα ιδρυτικά της μέλη. Το ενεργητικό του εμπλουτίζεται και με συναυλίες εκτός
Ελλάδας, στην Ελβετία, στην Κύπρο, στην Ιταλία, στην Ουκρανία, στη Γερμανία, στη Νέα Υόρκη, στην Πορτογαλία, στην Τουρκία, στη Ρουμανία, στην Αυστραλία, στο Βέλγιο, στην Ολλανδία κ.α. Έχει συνεργαστεί με την ορχήστρα νυκτών εγχόρδων «Άττικα» παίζοντας μουσικές ρετρό, καντσονέτες κ.α. Έχει διδάξει το Βαλκανικό και λαϊκό ιδίωμα του ακορντεόν, στα πλαίσια σεμιναρίων του Μουσικού χωριού στον Άγιο Λαυρέντιο Πηλίου, καθώς και σεμινάρια AKDT στο Βέλγιο.
Από πολύ μικρός είχε κλίση στην τέχνη του Θεάτρου Σκιών και στη ζωγραφική της, επηρεασμένος από το μεγάλο
δάσκαλο Θανάση Σπυρόπουλο . Δίνει παραστάσεις σε σχολεία, πολιτιστικούς
συλλόγους και σωματεία, ενώ έχει συμμετάσχει σε διάφορα φεστιβάλ & σεμινάρια Θεάτρου Σκιών. Έχει αποκομίσει το Βραβείο Μουσικής Επένδυσης στο 1ο Διαγωνιστικό Φεστιβάλ Ελληνικού Θεάτρου Σκιών στην Πάτρα, τον Σεπτέμβρη του 2002.
* Από τα έσοδα των συναυλιών, θα προσφέρουμε 10% σε αγορές ειδών πρώτης ανάγκης για τους
πρόσφυγες.
** Προπώληση εισιτηρίων για τη συναυλίας της Τετάρτης 03/08 στην Ποσειδωνία – BAiLdSA και για την
Παρασκευή 05/08 στο Θέατρο Απόλλων – Qua’SH θα γίνεται καθημερινά στον Άγιο Παύλο.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
Κάντια Πρίντεζη (Gr – Eng)
+30 69 71 80 41 86
Christelle Loukitch (Fr – Eng – Gr)
+30 22 81 04 28 75
accordeon.syros@gmail.com
www.syrosaccordionfestival.com


You may also like...