Φεστιβάλ “Αισχύλεια” ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΛΕΥΣΙΝΑ. Άνθρωποι και Εργοστάσια

ttttttttttttttttttttttt«ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΛΕΥΣΙΝΑ. Άνθρωποι και Εργοστάσια» Έκθεση-Παλαιό Ελαιουργείο, παραλία Ελευσίνας Αισχύλεια 2016 Μια αναδρομή στην ιστορία της βιομηχανίας της πόλης, από τα τέλη του 19ου αιώνα έως τη Μεταπολίτευση επιχειρεί η έκθεση «ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΛΕΥΣΙΝΑ. Άνθρωποι και Εργοστάσια», που εγκαινιάζεται το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:00 στο Διοικητήριο του Παλαιού Ελαιουργείου, στην παραλία της Ελευσίνας. Η έκθεση εντάσσεται στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ “Αισχύλεια” 2016, που διοργανώνει ο δήμος Ελευσίνας και θα διαρκέσει έως τις 15 Νοεμβρίου 2016. Μέσα από την επιμέρους ιστορία των εργοστασίων, που είναι συνυφασμένα με τη ζωή της πόλης, αναδύονται οι ιστορίες των ανθρώπων που μόχθησαν εκεί, από τους βιομηχανικούς εργάτες έως τους επιχειρηματίες.

Για πρώτη φορά εκτίθενται σπάνια τεκμήρια της λειτουργίας των μεγάλων βιομηχανικών μονάδων της περιοχής. Ο επισκέπτης καλείται να ανασυνθέσει την ιστορία, μέσα από αυτά τα εκθέματα, αλλά και από κείμενα, προφορικές μαρτυρίες, θεατρικές αφηγήσεις, οπτικοακουστικό και εικαστικό υλικό, με διαδραστική διάθεση. Καλείται εν τέλει να αναστοχαστεί για τη σημασία του εργάζεσθαι και του επιχειρείν σήμερα, μέσα από το παράδειγμα σημαντικών όσο και άγνωστων στιγμών του παρελθόντος ενός τόπου που, παραμένοντας βιομηχανικός, έχει ωστόσο και μια βαθιά σχέση με την παραγωγή πολιτισμού.

Η έκθεση αποτελεί την πρώτη δημόσια δράση της Διοικούσας Επιτροπής του  Μουσείου Νεότερης Ιστορίας της Ελευσίνας “Γεώργιος Αμπατζόγλου” σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτισμού του Ν.Π.Δ.Δ.  Πολιτισμού, Αθλητισμού, Κοινωνικής Πολιτικής και Προσχολικής Αγωγής (Π.Α.Κ.Π.Π.Α.) του Δήμου Ελευσίνας.

H  επιμέλεια της έκθεσης ανήκει στην αρχιτέκτονα – μουσειολόγο Ερατώ Κουτσουδάκη.

Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης είναι: κάθε Τρίτη έως Παρασκευή και Κυριακή 9:00 – 13:00 και 19:00 – 22:00 και Σάββατο 19:00 – 22:00. Δευτέρα κλειστά. Είσοδος: ελεύθερη.

ΧΟΡΗΓΟΙ: ΔΗΜΟΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ – Ν.Π.Δ.Δ. Π.Α.Κ.Π.Π.Α.- ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ – ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε. –

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: ΕΡΤ2, ΕΡΤ WORLD, Πρώτο Πρόγραμμα, Δεύτερο Πρόγραμμα, Φωνή της Ελλάδος, Αθήνα 9,84, Μελωδία 99,2, Στο Κόκκινο 105,5, Κανάλι 1 Πειραιάς,  Culturenow.gr, Art&life, AAF.

 

You may also like...