Φεστιβάλ Άθλησης

5228D43DD17FDD7A875BF55DF10756CFΜία τριήμερη γιορτή για όλους για τον Αθλητισμό, την Υγεία και τη Διασκέδαση περιμένει τους κατοίκους του λεκανοπεδίου Αττικής. Στον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο, 23 με 25 Οκτωβρίου 2015, πολίτες κάθε ηλικίας, αλλά και κάθε σωματικής κατάστασης, μπορούν να συμμετάσχουν εντελώς δωρεάν σε περισσότερα από 11 αθλήματα και σε ένα πλούσιο πρόγραμμα παράπλευρων δράσεων για μικρούς και μεγάλους. Το Φεστιβάλ Άθλησης και Αναψυχής εντάσσεται στο πρόγραμμα «ΕυΚίνησις» της Περιφέρειας Αττικής το οποίο στοχεύει στην προαγωγή της Υγείας και θέλει να ενημερώσει τους πολίτες για τους κινδύνους που εγκυμονεί η καθιστική ζωή και να τους παρακινήσει προς έναν πιο υγιή, ενεργό και αθλητικό τρόπο ζωής.
Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Άθλησης και Αναψυχής περιλαμβάνει περισσότερα από 11 αθλήματα, όπως Basket, Ποδόσφαιρο, Volley, Tennis, Ping Pong, Yoga, Pilates, Αεροβική Γυμναστική, Στίβο και Χορό. Στα ομαδικά αθλήματα (Basket, Volley και Ποδόσφαιρο) υπάρχει η δυνατότητα για ατομικές, αλλά και ομαδικές συμμετοχές στα αντίστοιχα ερασιτεχνικά τουρνουά. Παράλληλα, θα διεξάγονται βιωματικά εργαστήρια, όπως «Πρώτες Βοήθειες στο Χώρο Εργασίας» και «Τεχνικές Χαλάρωσης και Σωστής Αναπνοής», αλλά και ομιλίες για θέματα όπως το στρες, τη σωστή διατροφή στην εργασία, τις δυνατότητες άθλησης στην πόλη και άλλα.
Πολλές εκπλήξεις περιμένουν και τα παιδιά που θα επισκεφθούν αυτό το σαββατοκύριακο τον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο. Οι παιδικές δραστηριότητες περιλαμβάνουν επίδειξη ξιφασκίας, γνωριμία με τα αθλήματα του στίβου, εργαστήρι «Ζω, Κινούμαι, Τρέφομαι Σωστά», εργαστήρι: «Φτιάχνω το Δικό μου Λαχανόκηπο», zumba face painting και άλλα. Όλα αυτά σε ένα απόλυτα προστατευμένο περιβάλλον, παρουσία γιατρών, φυσικοθεραπευτών και γυμναστών που θα καθοδηγούν τους συμμετέχοντες και θα εξασφαλίζουν την ομαλή συμμετοχή τους στις αθλητικές δραστηριότητες.
Το πρόγραμμα «ΕυΚίνησις»
Το Φεστιβάλ Άθλησης και Αναψυχής, όπως και το ευρύτερο πρόγραμμα δράσεων «ΕυΚίνησις» απευθύνεται στη νέα μάστιγα της εποχής: τη σωματική αδράνεια. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η καθιστική ζωή αποτελεί πλέον ισάξιο κίνδυνο για την υγεία με το κάπνισμα και την παχυσαρκία. Η Περιφέρεια Αττικής αποφάσισε να απαντήσει σε αυτή την πρόκληση θέτοντας ως βασικό της στόχο την προαγωγή της υγείας στον εργασιακό χώρο και την προώθηση ενός νέου τρόπου ζωής με επίκεντρο την άθληση.
«Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που υλοποιείται από την Περιφέρεια Αττικής με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους και το Υπουργείο Υγείας. Θεωρώ ότι έχουμε φτάσει σε φάση ωρίμανσης, διότι το πρόγραμμα έχει υλοποιηθεί στο 75%, έχει απευθυνθεί σε 2.500 υπαλλήλους της Περιφέρειας Αττικής με μεγάλη συμμετοχή, σε 66 Δήμους και σε 2 υποκαταστήματα της ΔΕΗ» δήλωσε ο Σπύρος Πάντζας, Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Αθλητισμού στην Περιφέρεια Αττικής και συμπλήρωσε: «Στόχος του προγράμματος είναι να βοηθήσει όσους ασκούν καθιστικό επάγγελμα. Το πρώτο σκέλος του αφορά στην επίδειξη ασκήσεων από τη θέση του γραφείου και το δεύτερο σκέλος, είναι να πείσουμε τους πολίτες να βάλουν την άθληση στην καθημερινότητά τους». Η πρώτη δράση του προγράμματος ΕυΚίνησις ήταν η δημιουργία του Αθλητικού Χάρτη της Περιφέρειας Αττικής. Πλέον, στην ιστοσελίδα του προγράμματος, στο eykinisis.gr, υπάρχει μία πλήρης καταγραφή όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων που υπάρχουν στην Περιφέρεια Αττικής, οι οποίες προβάλλονται με τη μορφή διαδραστικού χάρτη.
Στη συνέχεια εκπαιδεύτηκαν εργαζόμενοι, οι οποίοι ασκούν καθιστικό επάγγελμα για τη σωστή εφαρμογή κινητικών διαλειμμάτων κατά τη διάρκεια της εργασίας τους. Με τη συνδρομή καθηγητών φυσικής αγωγής, οι εργαζόμενοι εκπαιδεύθηκαν στο πως θα διενεργούν μόνοι τους συγκεκριμένες ασκήσεις που μπορούν να κάνουν από την καρέκλα του γραφείου τους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την καταπόνηση του σώματος από την ακινησία. Συνολικά εκπαιδεύθηκαν εργαζόμενοι σε 76 δήμους και περιφερειακές ενότητες, ενώ η συμμετοχή ξεπέρασε τα 700 άτομα. Υπήρξε και δεύτερο πρόγραμμα εκπαίδευσης σε εξειδικευμένο ασκησιολόγιο για τα σημεία του σώματος που επιβαρύνονται περισσότερο από την καθιστική ζωή. Σε αυτό το δεύτερο κύκλο παρασχέθηκε ο απαιτούμενος εξοπλισμός, δηλαδή συνολικά 760 στρώματα γυμναστικής, 760 μπάλες πιλάτες και 760 μπάρες γυμναστικής.
Οι εργαζόμενοι έχουν πλέον διαθέσιμα και τα εργαλεία για να συνεχίσουν να ασκούνται. Ο Οδηγός Κινητικών Διαλειμμάτων, όπου παρουσιάζονται οι ασκήσεις που μπορούν να κάνουν όλοι οι εργαζόμενοι στο γραφείο τους, είναι αναρτημένος στο διαδίκτυο, όπως και το σχετικό video.
Οι Ανοιχτές Ημέρες Άθλησης υλοποιούνται σε 4 δήμους της Αττικής (Γαλάτσι, Λαύριο, Ψυχικό-Φιλοθέη και Ραφήνα) με δράσεις ενεργού βαδίσματος, τρεξίματος και ποδηλασίας.

You may also like...