ΥΠΠΟΑ Περιβάλλον και Πολιτισμός 2016

kkkkkkkkkkkkkkkkkkΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2016 «Παντέχνου πυρός σέλας – Λαμπερές ιστορίες φωτιάς» Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών συμμετέχοντας στην πανελλήνια εκστρατεία του ΥΠΠΟΑ «Περιβάλλον και Πολιτισμός 2016. Παντέχνου πυρός σέλας – Λαμπερές ιστορίες φωτιάς διοργανώνει θεματικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα σε Αρχαιολογικούς χώρους και Μουσεία αρμοδιότητός της. Αρχαιολογικός χώρος και Μουσείο Αρχαίας Αγοράς Πέμπτη 20 και Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016: θεματικές περιηγήσεις για ομάδες μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016: θεματική περιήγηση για το ευρύ κοινό Οι θεματικές περιηγήσεις έχουν τίτλο “Το άνθος των θεών στα χέρια των ανθρώπων: σφυρηλατώντας και χυτεύοντας στη γειτονιά του Ηφαίστου». Οι συμμετέχοντες μέσα από την περιήγηση στα μνημεία του χώρου που σχετίζονται με τη φωτιά, όπως ο Ναός του Ηφαίστου και ο Bωμός του Αγοραίου Διός θα γνωρίσουν το ρόλο της φωτιάς στο μύθο, τη λατρεία, την τεχνολογία και την καθημερινή ζωή των αρχαίων Ελλήνων. Στη συνέχεια  θα αναζητήσουν στην έκθεση του Μουσείου τέχνεργα που απηχούν τη δύναμη της φωτιάς να δίνει μορφή στην ανθρώπινη φαντασία και δημιουργικότητα.

Διάρκεια προγράμματος: 11/2 ώρα

Ώρες διεξαγωγής: 10:30-12:00

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής

Tηλ. επικοινωνίας: 210 3210196 κ. Μαρία Λιάσκα

Αρχαιολογικός χώρος και Μουσείο Κεραμεικού

Πέμπτη 20 και Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016: θεματικές περιηγήσεις για ομάδες μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης την Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016: θεματική περιήγηση για το ευρύ κοινό Στον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού η ξενάγηση θα εστιάσει στην εργαστηριακή χρήση της φωτιάς από τους αγγειοπλάστες, τους λυχνοποιούς και τους κοροπλάθους που εργάστηκαν εκεί. Θα παρουσιαστούν οι σωζόμενοι κλίβανοι κεραμικής και ζητήματα που αφορούν στην ιστορία και τη λειτουργία τους, αλλά και στη συντήρηση και την ανάδειξή τους, με αφορμή έναν πρόσφατα συντηρημένο εργαστηριακό κλίβανο. Στο μουσείο θα συζητηθούν εκείνα τα προϊόντα των κεραμέων, που η φύση τους ή η τύχη, συνέδεσε αμεσότερα με το πυρ, είτε ως χρηστικά αντικείμενα, όπως π.χ. οι λύχνοι, είτε ως κτερίσματα σε ταφικά έθιμα καύσης.

Διάρκεια προγράμματος: 11/2 ώρα

Ώρες διεξαγωγής: 10:30-12:00

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής

Tηλ. επικοινωνίας: 210 3450140 κ. Λ. Μπουρνιάς

Εργαστήριο Συντήρησης Κεραμικών, Γυάλινων και Οργανικών Υλικών

Πέμπτη 20 και Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016 εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού Σχολείου και του Γυμνασίου
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει τίτλο: Χρήση της φωτιάς στην τέχνη της κεραμικής. Γνωριμία με το εργαστήριο συντήρησης.  Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί συνοδοί τους θα έρθουν σε επαφή με αυθεντικά αντικείμενα, για τα οποία θα αναλυθεί η διαδικασία και οι τεχνικές ψησίματος τους. Θα γνωρίσουν το εργαστήριο συντήρησης, θα ανακαλύψουν τη σπουδαιότητα της χρήσης του μικροσκοπίου και θα παρακολουθήσουν τη διαδικασία αναζήτησης συνανηκόντων τμημάτων/οστράκων κεραμικής, μια από τις πρώτες σημαντικές εργασίες  για τη συντήρηση των αντικειμένων.

Διάρκεια προγράμματος: 1 ώρα

Ώρες διεξαγωγής: Κατόπιν συνεννόησης

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής

Tηλ. επικοινωνίας:  210-3219288, κκ Βομβογιάννη Χρυσή, Πέρρου Γαρυφαλιά, Φλουσκάκου Μαρία.

 

You may also like...