Τριήμερο πολιτισμού στην Ξυλαγανή

Ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξυλαγανής, με την υποστήριξη του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις της Παγκόσμιας Ημέρας Χορού, δίνει χώρο έκφρασης στην τέχνη της Τερψιχόρης, την Κυριακή 29 Απριλίου ώρα 6:00 μ.μ., στην Κεντρική Πλατεία της Ξυλαγανής. Μια μέρα αφιερωμένη σε όσους ασχολούνται με το χορό, αλλά και σε όσους απλά τον απολαμβάνουν. Η Παγκόσμια Ημέρα Χορού, που γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο από το 1982, συμπληρώνει εφέτος την 30η της επέτειο στις 29 Απριλίου, ημερομηνία γέννησης του Jean-Georges Noverre (1727-1810), δημιουργού του σύγχρονου μπαλέτου.
Ο θεσμός καθιερώθηκε από την Επιτροπή Χορού του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου – UNESCO και στόχο έχει να τιμηθεί η Τέχνη του Χορού, να γιορταστεί η παγκοσμιότητά του και να ενωθεί ο κόσμος του Χορού πέρα από πολιτικά, πολιτιστικά και εθνικά όρια, γύρω από μια Τέχνη που χαρακτηρίζεται από την οικουμενικότητά της. Το μήνυμα για το 2012 είναι : «Ας γιορτάσουμε την αέναη χορογραφία της ζωής».
Ο χορός αποτελούσε πάντα το μέσο για να εκφραστεί ο άνθρωπος ελεύθερα, να εκτονωθεί, να εκφράσει τη χαρά του και γενικότερα τα συναισθήματά του, για να δημιουργήσει και να αποφορτισθεί. Ο χορός όμως πάντα αποτελούσε και ένα μέσο επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων=, τους έφερνε κοντά και τους συνέδεε. Πάντα ακόμη και σήμερα σε μια δύσκολη εποχή ο χορός είναι αυτός μέσω του οποίου οι άνθρωποι συνευρίσκονται, αλληλογνωρίζονται και δημιουργούν επαφές διαχρονικές, θέτοντας ως επίκεντρο τον άνθρωπο. Ο χορός λοιπόν ως βιωματική μορφή επικοινωνίας, καταφέρνει σχεδόν αυτόματα να ενεργοποιεί το συναίσθημα και να συνδέει ανθρώπους με ένα τρόπο μοναδικό. Από τα κυριότερα στοιχεία της ελληνικής παράδοσης ο χορός τα πανηγύρια, όπου τον πρώτο λόγο έχουν τα χορευτικά τμήματα συλλόγων που μεταφέρουν την παράδοση του τόπου τους κάνοντάς την γνωστή και σε άλλες περιοχές. Τιμή στην παράδοση του τόπου αλλά και τιμή για τους συμμετέχοντες.
Ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξυλαγανής, ένας ζωντανός πολιτιστικός οργανισμός, με πολύπλευρη δράση, πρωταγωνιστεί στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής  εδώ και τριάντα χρόνια. Οι άνθρωποι που ανέλαβαν να σηκώσουν στις πλάτες τους το μεγάλο βάρος του πολιτισμού σε ένα μικρό οικισμό, γνώριζαν καλά πως η θητεία τους δεν ήταν περίπατος. Δεν έβαλαν την πλάτη τους μόνο για να σηκώσουν ψηλά την ιδέα του πολιτισμού, έβαλαν την ψυχή τους, και κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα σημαντικότατο έργο, εμφανή δείγματα του οποίου είναι τόσο το Λαογραφικό Μουσείο Ξυλαγανής όσο και η έκδοση της εφημερίδας «ΞΥΛΑΓΑΝΗ»

Περισσότερες πληροφορίες
Πολιτιστικός Όμιλος Ξυλαγανής
Λαογραφικό Μουσείο Μ. Αλεξάνδρου 22 69400 Ξυλαγανή
25330 22388-  6936 148685

You may also like...