Τρεις διαλέξεις για την ψηφιακή επανάσταση

stefiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiΤΡΕΙΣ ΤΕΤΑΡΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ Η Στέγη διοργανώνει τρεις διαλέξεις με τρεις διαφορετικές θεματικές στο πλαίσιο της έκθεσης Digital Revolution.  Δηλώστε συμμετοχή* και εξασφαλίστε τη θέση σας, στέλνοντάς μας email στο: a.pavlidou@sgt.gr. Απαραίτητα για στοιχεία για την κράτησή σας: Ονοματεπώνυμο, email, κινητό τηλέφωνο και ο τίτλος της διάλεξης που επιθυμείτε να παρακολουθήσετε. *συμμετοχή μόνο μετά από κράτηση θέσης. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. JAMES BRIDLE Ανατρεπτικά μέσα 2 Δεκεμβρίου | 19:00 – 21:00 Η τεχνολογία είναι δίκοπο μαχαίρι. Τα ίδια πληροφοριακά συστήματα που χρησιμοποιούνται για συγκάλυψη και έλεγχο μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν από καλλιτέχνες, ακτιβιστές και δημοσιογράφους, με σκοπό τη διαφάνεια και τον εκδημοκρατισμό. Στο πλαίσιο τόσο της δικής του δουλειάς, όσο και της δουλειάς άλλων, ο Τζέημς Μπράιντλ μας μιλά για την ελεύθερη πρόσβαση στην πληροφορία, για την ανοιχτή γνώση, το ελεύθερο λογισμικό και, γενικά, για τη συλλογική ευφυΐα που δημιουργείται και αναπτύσσεται μέσα από τις ανοιχτές τεχνολογίες. Theo Spyropoulos Ριζοσπαστικά Πλαίσια 9 Δεκεμβρίου | 19:00 – 21:00 Η αρχιτεκτονική σήμερα πρέπει να συμμετέχει και να εμπλέκεται ενεργά στα πλούσια σε πληροφορία περιβάλλοντα που διαμορφώνουν τη ζωή μας. Πρέπει να είναι σε θέση να κατασκευάζει συμπεριφορικά πλαίσια που να επιτρέπουν την αλλαγή, αγκαλιάζοντας ένα προσαρμοστικό και συμμετοχικό μοντέλο ζωής. Τα μοντέλα του παρελθόντος δεν μπορούν να λειτουργούν ως οδηγοί για το μέλλον μας, όταν η επιστημονική φαντασία έχει γίνει ήδη πραγματικότητα.

Η διάλεξη διαπραγματεύεται το ρόλο της σχεδιαστικής έρευνας εντός πειραματικών πρακτικών εξετάζοντας σχεδιαστικά πλαίσια που επιτρέπουν ανοιχτές και εξελισσόμενες αλληλεπιδράσεις. H παρουσίαση κάποιων παραδειγμάτων αυτής της έρευνας που αναπτύχθηκαν από το στούντιο αρχιτεκτονικής και design Minimaforms και το εργαστήριο AADRL θα μας βοηθήσουν να εκφράσουμε πρωτο-τυπικά δείγματα αυτής της προσέγγισης. Irini Papadimitriou Η επανάσταση των «δημιουργών»: Κίνημα ή βιομηχανία; 16 Δεκεμβρίου | 19:00 – 21:00 Η παρουσίαση διερευνά το υπόβαθρο, την ανάπτυξη της κουλτούρας των «δημιουργών-κατασκευαστών» (“maker movement”) και τη σημασία της «δημιουργίας-κατασκευής» και της τεχνολογίας. Η ομιλία καταδεικνύει ότι η τάση αυτή αποτελεί καμπή για τον τρόπο που αναπτύσσουμε τεχνολογία και συνιστά ένα δυναμικό τρόπο για επίλυση προβλημάτων μέσω της συνεργασίας, του διαμοιρασμού και της κοινότητας.
Πιο συγκεκριμένα, θα εστιάσει σε χώρους «δημιουργίας-κατασκευής» στη Μεγάλη Βρετανία, καθώς και σε οργανισμούς που υποστηρίζουν αυτή τη δουλειά (όπως και στο γιατί θα πρέπει να το κάνουν) παρουσιάζοντας παραδείγματα του τι κάνουν οι «δημιουργοί-κατασκευαστές», κάποια καινοτομικά έργα, αλλά και το πώς, τελικά, «δημιουργοί» και βιομηχανία συναντιούνται και παράγουν κάτι πραγματικά νέο.

You may also like...