Το Onassis AiR στρέφει το βλέμμα των καλλιτεχνών στην Αθήνα

ΤΟ ONASSIS AiR ΣΤΡΕΦΕΙ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΤΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Το βλέμμα των καλλιτεχνών του κόσμου στρέφεται στην Αθήνα. To Onassis AiR (Artists-in-Residence), το νεοσύστατο ετήσιο πρόγραμμα καλλιτεχνικής φιλοξενίας και έρευνας στην Αθήνα, προσέλκυσε πάνω από 1000 δημιουργούς από τις πέντε ηπείρους.

Από την Αίγυπτο ως την Αργεντινή, από την Εσθονία μέχρι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, από τη Δανία έως τη Βραζιλία, από την Πορτογαλία έως το Πουέρτο Ρίκο, από τις Φιλιππίνες έως τις ΗΠΑ, από τη Λιθουανία έως το Μεξικό, από το Ηνωμένο Βασίλειο έως την Αυστραλία, από τη Φινλανδία έως τη Νέα Ζηλανδία, από τη Νότια Αφρική έως την Κίνα, καλλιτέχνες επιθυμούν να έρθουν στην Αθήνα και να πάρουν μέρος στο νέο πρόγραμμα του Ιδρύματος Ωνάση, το Onassis AiR (Artists-in-Residence).

Στις 26 Νοεμβρίου ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την περίοδο Σεπτεμβρίου 2019 – Ιουνίου 2020, με τις συμμετοχές να ξεπερνούν κάθε προσδοκία. 1084 καλλιτέχνες, επιμελητές και δημιουργοί από 68 χώρες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Onassis AiR, ενός προγράμματος που προσφέρει χρόνο. Χρόνο για να μάθεις, να αλλάξεις ή να εμβαθύνεις. Να δημιουργείς και να καταστρέφεις ή να μη δημιουργείς καθόλου. Χωρίς να έχει τόση σημασία η παραγωγή ενός καλλιτεχνικού έργου, όσο η ίδια η δημιουργική διαδικασία. Οι επικρατέστεροι καλλιτέχνες που θα προκριθούν στην επόμενη φάση από την τετραμελή διεθνή επιτροπή που αποτελείται από τους Myriam Ben Salah, Daniel Blanga-Gubbay, Έφη Μπίρμπα, Barbara van Lindt, θα προσκληθούν σε μία διαδικασία συνεντεύξεων και εργαστηρίων τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, προκειμένου να αναδειχθούν οι πρώτοι Onassis Artists-in-Residence που θα ανακοινωθούν τον Απρίλιο του 2019.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και με έδρα το κέντρο της Αθήνας, οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα θα μπορούν να αλληλεπιδρούν ισότιμα, ανεξαρτήτως ηλικίας ή του πόσο καταξιωμένοι είναι. Ως μια κοινότητα που δουλεύει, σκέφτεται και τρώει μαζί, χωρίς την αγωνία του επόμενου πρότζεκτ, της επόμενης πρεμιέρας, των επόμενων εγκαινίων. Ως μια κοινότητα που έχει τη δυνατότητα να κάνει μια μικρή παύση, να ξανασκεφτεί τον τρόπο που λειτουργεί και δημιουργεί.

Το Onassis AiR είναι ένα πρόγραμμα που στοχεύει σε ένα οικοσύστημα τεχνών προσανατολισμένο λιγότερο στο καλλιτεχνικό «αποτέλεσμα» και περισσότερο στην καλλιτεχνική πρακτική, την τεχνική και την ερευνητική διαδικασία.

Το πρόγραμμα υποστηρίζει: Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες, επιμελητές και διανοητές που δραστηριοποιούνται σε time-based καλλιτεχνικές πρακτικές (performance, χορός, θέατρο, φιλμ κ.ά.) και οι οποίοι επιθυμούν να επανεξετάσουν, να εμβαθύνουν και να μετασχηματίσουν την πρακτική ή τη μεθοδολογία τους, χωρίς προσδοκίες και περιορισμούς που μπορεί να επιβάλει μια παραγωγή.

Το Onassis AiR έχει σχεδιαστεί και συντονίζεται από τον Ash Bulayev (Διευθυντή του Onassis AiR) και τη Νεφέλη Μυρωδιά (παραγωγό και δραματουργό του Onassis AiR).

Με αποστολή του την πρόσβαση όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων στα αγαθά της υγείας, της παιδείας και του πολιτισμού, το Ίδρυμα Ωνάση υποστηρίζει την εκπαίδευση με 7.000 υποτροφίες για διδακτορικές και μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σε διάφορα ερευνητικά πεδία, επενδύοντας σε κάθε άνθρωπο που σκέφτεται με περιέργεια. Ταυτόχρονα, πάνω από 1.000 καλλιτέχνες που απελευθερώνουν τις δυνάμεις τους έχουν ήδη τη στήριξη του Ιδρύματος Ωνάση λαμβάνοντας υποτροφία. Ήδη, 40 και πλέον παραγωγές της Στέγης ταξιδεύουν στο εξωτερικό, παρουσιάζοντας την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο, στην καλύτερη εκδοχή της. Ένα ανήσυχο Ίδρυμα, που στηρίζει τις ανάγκες των καλλιτεχνών στο επόμενο επίπεδο, εγκαινιάζει ένα νέο πρόγραμμα, το Onassis AiR (Artists-in-Residence).

Διάβασε περισσότερα για το Onassis AiR: http://www.sgt.gr/_repository/file/1/Default/documents/Onassis_AiR_Program_Presentation.pdf

Βάσω Βασιλάτου | Κατερίνα Χορταριά-Ταμβάκη

Onassis Media Office | Onassis Media Office

T. +30 213 0 178057 | T. +30 213 0 178059
M +30 6942 257658 | M +30 6942 257654

v.vasilatou@sgt.gr | k.tamvaki@sgt.gr

You may also like...