Το i-Portunus στην Ελλάδα

ΠΡΟΣ ΚΑΘΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟ

Το iPortunus στην Ελλάδα:

Ενημερωτική συνάντηση για το νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα κινητικότητας καλλιτεχνών και επαγγελματιών του πολιτισμού

Το Γραφείο Δημιουργική Ευρώπη Ελλάδας, που υπάγεται στο Τμήμα Ευρωπαϊκής Ένωσης της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων και Ε.Ε. του ΥΠΠΟΑ, σας ενημερώνει ότι διοργανώνει ενημερωτική εκδήλωση (info-session) με θέμα το ευρωπαϊκό πρόγραμμα κινητικότητας καλλιτεχνών και επαγγελματιών του πολιτισμού,

i-Portunus

την Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019, ώρα 10 π.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο «ΦΛΟΙΣΒΟΣ»του Δήμου Παλαιού Φαλήρου (Ποσειδώνος 28).

Στη συνάντηση εργασίας θα μιλήσει η ειδική εμπειρογνώμονας της Γενικής Διεύθυνσης Εκπαίδευση, Νεολαία, Αθλητισμός και Πολιτισμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG EAC)  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ελένη Σκίκου.

Η εισήγηση θα γίνει στα Αγγλικά.

Τι θα συζητηθεί

Τα βασικά σημεία της συζήτησης θα αφορούν:

1.        Το πιλοτικό πρόγραμμα κινητικότητας καλλιτεχνών και επαγγελματιών του πολιτισμού της EACEA, i-Portunus. Πέραν της παρουσίασης του προγράμματος, θα συζητηθεί η δυνατότητα αύξησης των αιτήσεων καλλιτεχνών και επαγγελματιών του πολιτισμού που ζουν στην Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο θα συζητηθούν πιθανές καινοτομίες που εξετάζονται για το i-Portunus από το 2020, όπως για παράδειγμα η επιδότηση φυσικών προσώπων για φιλοξενία σε ινστιτούτα και οργανισμούς (νομικά πρόσωπα).

2.        Την ειδική προκήρυξη (special call) που σχεδιάζει η EACEA για τα Σχέδια Διακρατικής Συνεργασίας που θα αφορά στα Δυτικά Βαλκάνια (Οκτώβριος-Νοέμβριος 2019) και οι αντίστοιχες ευκαιρίες που προκύπτουν για τη συμμετοχή ελληνικών πολιτιστικών οργανισμών σε αυτήν.

Λίγα λόγια για το iPortunus

Το i-Portunus είναι μια πρωτοβουλία που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με στόχο να βοηθήσει καλλιτέχνες και επαγγελματίες του πολιτισμού να εκμεταλλευτούν βραχυπρόθεσμες και ευέλικτες διασυνοριακές ευκαιρίες: να μετακινηθούν από ευρωπαϊκή χώρα σε ευρωπαϊκή χώρα, να αναπτύξουν διεθνείς συνεργασίες και ακροατήρια και να επωφεληθούν -αλλά και να συνεισφέρουν- στα διαφορετικά πολιτισμικά οικοσυστήματα της Ευρώπης. Πρόκειται για το αντίστοιχο Erasmus+ του πολιτιστικού τομέα.

​Το i-Portunus βρίσκεται ακόμη σε πιλοτική φάση. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί οι δύο πρώτες προσκλήσεις και αναμένεται η τρίτη και τελευταία για το 2019, ενώ αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Δυνατότητα συμμετοχής σε αυτό έχουν φυσικά πρόσωπα, που σχετίζονται με τον καλλιτεχνικό χώρο, τα οποία ζουν και εργάζονται σε κάποια από τις χώρες που υπάγονται στο Πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη.

You may also like...