Το 6ο Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας

pegasus_LARGE_t_1581_106751672_type12905Αντίστροφη μέτρηση για το 6ο Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας.
Το Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας επιστρέφει και πριν την έναρξη του την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου, ανακοίνωσε μία ειδική προβολή την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου. Σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, θα παρουσιάσει την εξαιρετική ταινία «News from Home» της Σαντάλ Ακερμάν, ως φόρο τιμής σε μια σπουδαία δημιουργό που έφυγε από την ζωή πριν λίγες εβδομάδες.
Το «News From Home» είναι ένα «επιστολικό ντοκιμαντέρ διασποράς» που βασίζεται στα γράμματα που στέλνει η μητέρα της σε αυτήν ενώ ζούσε στη Νέα Υόρκη, και δεν αποτελεί μόνο μια πολύ σημαντική ταινία, αλλά και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς μια ταινία μπορεί να επηρεάσει πολλές πτυχές του κόσμου μας πέρα από τον κινηματογραφικό.
Πέρα από τις καθιερωμένες πια ενότητες προβολών και τα εγκαίνια της νέας ενότητας που αφορά την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά, φέτος το Φεστιβάλ πρόσθεσε τις προβολές των 10 ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, τα οποία γύρισαν τον περασμένο Ιούλιο οι 32 φοιτητές του summer school που διοργάνωσε το Φεστιβάλ σε συνεργασία με το Ολλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο του Leiden.
Ήταν η πρώτη φορά που στην Ελλάδα μια εκπαιδευτική πρωτοβουλία εστιάζει σε ένα γενικό θεωρητικό πλαίσιο πάνω στην οπτική ανθρωπολογία και την εθνογραφική διαδικασία σε ένα αστικό περιβάλλον, και ταυτόχρονα επεκτείνεται σε ένα πρακτικό επίπεδο, καθώς οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να μάθουν πώς να χρησιμοποιήσουν οπτικοακουστικές εθνογραφικές μεθόδους και παράγουν μια εθνογραφική μικρού μήκους ταινία. Οι ποικίλες θεματικές που διάλεξαν, εγείρουν σημαντικά ζητήματα της κρίσης και αποτυπώνουν την κατανόησή τους για τις πολλές «ελληνικές πραγματικότητες» με καινοτόμους τρόπους, και προσφέρουν φρέσκες ματιές σε μια πόλη που νομίζουμε ότι ξέρουμε καλά αλλά τελικά κρύβει ακόμη εκπλήξεις.
Επίσης το Φεστιβάλ με δεδομένες τις ανάγκες που προκύπτουν στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και ύστερα από επικοινωνία με τις ομάδες αλληλεγγύης που δραστηριοποιούνται στο κέντρο του Βοτανικού, αποφάσισε να τοποθετήσει στους χώρους του Exile Room κουτιά για τη συλλογή των παρακάτω ειδών:
– είδη προσωπικής υγιεινής (σαμπουάν, σαπούνια, σερβιέτες, ξυραφάκια, χαρτιά υγείας, οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες)
– βρεφικά είδη (γάλατα σε σκόνη, κρέμες σκόνη ή βαζάκια, πάνες, μωρομάντηλα)
– τρόφιμα έτοιμα όπως: μπισκότα, κράκερς, κριτσίνια, μπάρες δημητριακών, παξιμάδια, ξηρούς καρπούς, παστέλια, σταφίδες, αποξηραμένα φρούτα, ατομικούς χυμούς και ατομικά παστεριωμένα γάλατα
– φάρμακα για ενήλικες και παιδιά.
Τα είδη θα παραδοθούν στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων Βοτανικού μετά τη λήξη του φεστιβάλ.
Διαβάστε επίσης
Το Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας επιστρέφει!
Το 6ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας θα πραγματοποιηθεί στις 26, 27, 28 και 29 Νοεμβρίου. Η είσοδος στις προβολές, που θα γίνουν στο Exile Room (Αθηνάς 12, Μοναστηράκι), είναι δωρεάν. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Οι προβολές έχουν αγγλικούς υπότιτλους.

You may also like...