Το Τρένο του Πολιτισμού

Εκδηλώσεις που διεξάγονται από το 2008 σε διάφορες πόλεις Νομού Έβρου, στα 3 ειδικά διαμορφωμένα βαγόνια του Τρένου και σε άλλους εσωτερικούς (θέατρα, σιδ.σταθμούς κ.α.) και εξωτερικούς (πλατείες, υπαίθρια θέατρα, πάρκα κ.α.) χώρους. Φορέας διοργάνωσης ήταν παλαιότερα η Νομαρχία (Δ/νση Πολιτισμού), σήμερα Περιφερειακή Ενότητα Έβρου (Άτυπο γραφείο Πολιτισμού – Αθλητισμού). Ξεκίνησε ενταγμένο στο διασυνοριακό πρόγραμμα INTERREG III (2008). Συνεχίστηκε υπό την αποκλειστική ευθύνη της Νομαρχίας Έβρου.
Χρόνος διεξαγωγής: 2008,2009,2010: Μάιος έως Οκτώβριος,  2012: Ιούλιος – Δεκέμβριος.
Αποτελεί ολοκληρωμένη καινοτόμο παρέμβαση στο χώρο του πολιτισμού, που καλύπτει πολλούς τομείς τέχνης και δημιουργίας. Σκοποί του προγράμματος: ανάδειξη ατόμων και φορέων που παράγουν πολιτιστικό έργο και συμβάλλουν τόσο στη διατήρηση στοιχείων της παράδοσης και την ένταξή τους στην καθημερινή ζωή, όσο και στη σύγχρονη παραγωγή και δημιουργία, κινητοποίηση δημιουργών και καλλιτεχνών της περιοχής μας, ενίσχυση και επιβράβευση ερασιτεχνικής δημιουργίας, προσφορά κινήτρων στα παιδιά για να γνωρίσουν τον τόπο τους και για να ασχοληθούν με τις διάφορες μορφές τέχνης, αξιοποίηση πολιτιστικών προϊόντων που παράγονται στο νομό, οργάνωση και ένταξη καλλιτεχνών και δράσεων σε  συνολικό σχέδιο και συντονισμός όλων, δημιουργία και ενδυνάμωση ενός δικτύου πολιτισμού, στο οποίο θα ενεργοποιούνται κάτοικοι, φορείς και αυτοδιοίκηση σε παράλληλες δράσεις που θα επιτρέπουν την ανάδειξη των ιδιαίτερων στοιχείων κάθε τόπου. Επίσης. αξιοποίηση παραδοσιακού μέσου μεταφοράς (σιδηρόδρομος) και διασυνοριακότητα.
Περιλαμβάνει: εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας, βιβλίων, παραστάσεις κουκλοθέατρου, θεάτρου και θεάτρου σκιών, καλλιτεχνικά εργαστήρια για παιδιά, θεατρικά δρώμενα, μουσικές παραστάσεις και παραστάσεις παραδοσιακού και σύγχρονου χορού, νεανικές συναυλίες, εκπαιδευτικά προγράμμα σε συνεργασία με μουσεία κ.α.
Απευθύνεται σε άτομα όλων των ηλικιών, ανάλογα με την εκδήλωση.

Περισσότερες πληροφορίες
Κοσμαδάκη Ευαγγελία, Προϊσταμένη Δ/νσης Δημ. Υγείας & Κοιν.Μέριμνας, Τμήμα Κοινων.Αλλελεγγύης, Τομέας Πολιτισμού
Δήμητρας 19, 68100 Αλεξανδρούπολη, τηλ.25513-55330
e-mail:politismos.evrou@pamth.gov.gr

You may also like...