ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΤΟΥ ΠΙΘ ΕΛΛΕΒΟΡΟΝ

30AΗ Υπέροχη Δύναμη του Ελάχιστου
Η Αντίκυρα είναι μια παραλιακή κωμόπολη της Αρχαίας Φωκίδας, ένα φυσικό λιμάνι στις βόρειες ακτές του Κορινθιακού κόλπου. Ιδρύθηκε, σύμφωνα με την παράδοση, από το μυθικό ήρωα Αντικυρέα, ο οποίος λέγεται ότι θεράπευσε τον Ηρακλή από την Μανία που του έστειλε η θεά Ήρα, χρησιμοποιώντας το ρίζωμα του Ελλέβορου, ενός ενδημικού βοτάνου που φυτρώνει στις πλαγιές του όρους Ελικών.
Λέγεται ότι  και το απλό άγγιγμα του Ελλέβορου, με γυμνά χέρια, προκαλεί παραισθήσεις. Αλλά, προσοχή! λέγεται ότι μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση.
Στα αρχαία χρόνια, όταν κάποιος “ἡλλεβορία” δηλ. ενεργούσε και μιλούσε παράλογα, τον συμβούλευαν: ” Πῖθ’ Ἑλλέβορον ” που σήμαινε, “Πιες ελλέβορο(ν)!”, ώστε να έρθεις στα συγκαλά σου. Το μυθικό βότανο Ελλέβορος θεράπευε τη μελαγχολία και την τρέλα.
Στην παρούσα κατάσταση τεταμένης παγκόσμιας κρίσης αυτή η αρχαία ελληνική φράση αποκτά μια ξεχωριστή σημασία και εμείς φιλοδοξούμε να την αναγάγουμε σε τοπικό/ παγκόσμιο σύνθημα της εποχής μας, που μας ενώνει κάθετα, μέσα από την γλώσσα και τη γη,  με τη διαχρονική πολιτισμική μας κληρονομιά.
Η Πρόταση Πιθ’ Ελλέβορον είναι ένα τοπολογικό παιχνίδι που ανοίγει δυνατότητες περιφερειακής ανάπτυξης στη γεωργία, την οικο-φαρμακολογία, την εξαγωγή τοπικών προϊόντων, τον πολιτιστικό τουρισμό και τον διαπολιτισμικό διάλογο.
Μέσα από τις δράσεις και τις συμμετοχικές εγκαταστάσεις των καλλιτεχνών σε δημόσιους χώρους της Αντίκυρας, η πρόταση ανοίγει έναν παιχνιότοπο  τοπικής/ παγκόσμιας αλληλεπίδρασης που επαναπροσδιορίζει τον χώρο καθώς η Αντίκυρα γίνεται πόλος έλξης καλλιτεχνικής ανταλλαγής ενώ, συγχρόνως, στηρίζεται σταθερά στην ιδιαίτερη παραδοσιακή της ταυτότητα.
Η πρόταση  “Πιθ Έλλέβορον!”, με θέμα την τρέλα, ανοίγει και ένα παράθυρο στο ασυνείδητο, διερευνώντας μια εναλλακτική ψυχολογική και φιλοσοφική προσέγγιση στη φύση της τρέλας και της ικανότητάς μας να αγκαλιάζουμε αμφισημίες και να υπερβαίνουμε αντινομίες σε έναν υβρίδιο κόσμο εν-τω-γενέσθαι..
Στη διασύνδεση θρύλου/ τοπίου, παράδοξοι βρόχοι, γλωσσικά παιχνίδια, αναπηδούν από την συγκινησιακή τοπολογία αυτού του τόπου που βρίσκεται 28 χλμ. από το Δελφικό Χρησμό που συνηχεί με τη χαοτική δομή του ασυνειδήτου μας.
Η Αντίκυρα κατοικείται από τους προϊστορικούς χρόνους και συμμετείχε στον Τρωϊκό Πόλεμο. Φιλοξενεί τα ερείπια του αρχαιότατου ναού της θεάς Αρτέμιδος. Γειτνιάζει με τη μοναδική βιομηχανική πόλη της Ελλάδας, τα Άσπρα Σπίτια .
Πολυξένη Κασδά
Ι.Α.Α. UNESCO, καλλιτέχνης και συγγραφέας.
Concept curator and international arts coordinator

You may also like...