Το παιδί κοντά στη θάλασσα

thessalonikiΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ Β.Π.Κ. 2015-2016 «Το παιδί κοντά στη θάλασσα» Ο Ναυτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο οργανώνει, για τέταρτη χρονιά, συναντήσεις με σκοπό οι μαθητές δημοτικών σχολείων να έρθουν σε επαφή με αθλήματα της θάλασσας. Οι θεωρητικές και πρακτικές παρουσιάσεις θα γίνονται από εκπαιδευτές ιστιοπλοΐας, καθώς και κωπηλασίας του Ν.Ο.Θ. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει: «Εισαγωγή στα ναυτικά αθλήματα» και ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου.
Για παιδιά Δ’,Ε’,ΣΤ’ Δημοτικού.
Δυνατότητα συμμετοχής: έως 40 παιδιά.
Διάρκεια προγράμματος: 120 λεπτά

«Παιδιά Παίζουμε… ποιήματα;»
Η Σοφία Μελιγκοπούλου, μουσικός-συγγραφέας, θα παρουσιάσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με στόχο τα παιδιά να γνωρίσουν τη ζωή και το έργο του Θεσσαλονικιού ποιητή Γ.Θ.Βαφόπουλου. Μέσα από εικαστικές δραστηριότητες και θεατρικό παιχνίδι τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με τα κείμενα του ποιητή.
Για παιδιά Α’,Β’,Γ’,Δ’ Δημοτικού.
Δυνατότητα συμμετοχής: έως 40 παιδιά.
Διάρκεια προγράμματος: 90 λεπτά

«Όταν τα βιβλία ζωντανεύουν…»
Η Άβρα Αυδή και η Μελίνα Χατζηγεωργίου, καθηγήτριες στο Τμήμα Θεάτρου του Α.Π.Θ. είναι υπεύθυνες για το σχεδιασμό και το συντονισμό προγράμματος φιλαναγνωσίας, που περιλαμβάνει θεατρικά εργαστήρια τα οποία θα εμψυχώνουν φοιτητές του Τμήματος Θεάτρου. Στα εργαστήρια, τα παιδιά υποδυόμενα διάφορους ρόλους μέσα από θεατρικές τεχνικές θα προσεγγίσουν βιβλία διακεκριμένων Ελλήνων συγγραφέων με στόχο να διερευνήσουν τα θέματα που διαπραγματεύεται ο συγγραφέας και να αγαπήσουν το βιβλίο.
Για παιδιά Β’, Γ’, Δ’ Δημοτικού.
Δυνατότητα συμμετοχής: έως 30 παιδιά.
Διάρκεια προγράμματος: 90 λεπτά
«Εκπαιδευτικά προγράμματα – Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού»
Ο τομέας Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού και το Βαφοπούλειου Πνευματικού Κεντρου συνεργάζονται για τρίτη χρονιά, με στόχο την εξοικείωση των παιδιών με το χώρο και την έννοια του Μουσείου, αλλά και με το Βυζαντινό Πολιτισμό. Σκοπός του προγράμματος αυτού είναι οι μαθητές να βιώσουν μια ευχάριστη και δημιουργική εμπειρία, συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν και αναπτύσσοντας τις ικανότητές τους.
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα που θα πραγματοποιηθούν στο χώρο του Μουσείου είναι:
* «Νερό: Πηγή Ζωής» και
«Το βυζαντινό κάστρο»,
Για παιδιά Ε΄-ΣΤ΄ Δημοτικού.
Δυνατότητα συμμετοχής: έως 50 παιδιά.
Διάρκεια προγράμματος: 90 λεπτά
* «Ανακαλύπτοντας το παρελθόν»,
Για παιδιά Γυμνασίου.
Δυνατότητα συμμετοχής έως 25 παιδιά.
Διάρκεια προγράμματος: 90 λεπτά

«Πολιτισμός-Εκπαίδευση για την Αειφορία»
Η Παιδαγωγική Ομάδα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κορδελιού & Βερτίσκου, για 7η συνεχή χρονιά θα βρίσκεται στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο και θα οργανώσει προγράμματα εκπαίδευσης για την αειφορία. Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τον κύκλο με γενικό τίτλο «Βιώσιμη πόλη: Ενεργός πολίτης στη γειτονιά μου». Περπατώντας παρέα με τα παιδιά στο παρελθόν και στο παρόν της πόλης μας, θα προσπαθήσουμε να σχεδιάσουμε με την ευρηματικότητα και τη φαντασία μας το μέλλον της. Η επικοινωνία, η συνεργασία, η αλληλεγγύη, πρωταρχικές αξίες της εκπαίδευσης για την αειφορία, θα συνδεθούν με τα φτερά της λογοτεχνίας και τις παρατηρήσεις των παιδιών, ώστε να δώσουν το κίνητρο να συζητήσουμε, να ανταλλάξουμε βιώματα και ιδέες, να συνθέσουμε την πολύπλοκη πραγματικότητα της ζωής μας στη Θεσσαλονίκη και τέλος να αποφασίσουμε τις δράσεις μας για την βελτίωσή της.
Για παιδιά Ε’,ΣT’ Δημοτικού καθώς και παιδιά Γυμνασίου.
Δυνατότητα συμμετοχής έως 30 παιδιά.
Διάρκεια προγράμματος: 150 λεπτά.

«Παιχνίδια Βιβλιοθήκης»
Το Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής Σχολής του Α.Π.Θ. θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα φιλαναγνωστικών δραστηριοτήτων. Τα παιδιά θα γνωρίσουν την οργάνωση και τη λειτουργία της βιβλιοθήκης, τους ανθρώπους που δουλεύουν σ’ αυτήν και θα συμμετέχουν σε δραστηριότητες που θα δώσουν ερεθίσματα για παιχνίδι και δημιουργική δράση. Στόχος του προγράμματος είναι να δημιουργηθεί και να αναπτυχθεί μια υγιής σχέση ανάμεσα στο παιδί και στη Βιβλιοθήκη. Υπεύθυνος προγράμματος: Ανδρέας Καρακίτσιος.
Για παιδιά Β’,Γ’,Δ’ Δημοτικού.
Δυνατότητα συμμετοχής: έως 25 παιδιά.
Διάρκεια προγράμματος: 90 λεπτά.
«Οι μύθοι του Αισώπου μας διδάσκουν…»
Η Μαρίνα Κουγιουμτσίδου , απόφοιτη του ΠΤΔΕ Θεσσαλονίκης, μέσα από την αφήγηση, την προβολή και το παιχνίδι θα διηγηθεί μύθους του Αισώπου. Σκοπός του προγράμματος είναι οι μικροί μας επισκέπτες να ανακαλύψουν τα πολύτιμα διδάγματα των μύθων που με την απλότητα και την σοφία τους διδάσκουν τη δικαιοσύνη, την υπομονή, την εργατικότητα, το θάρρος, και την αγάπη. Τέλος θα συζητήσουν για το πως μπορούν οι αρετές αυτές να βελτιώσουν τις ανθρώπινες σχέσεις
Για παιδιά Β’,Γ’,Δ΄ Δημοτικού.
Δυνατότητα συμμετοχής: έως 40 παιδιά .
Διάρκεια προγράμματος: 90 λεπτά.

«Θεατροπαιχνίδια και Δρώμενα»
Οι φοιτήτριες, οι φοιτητές και ο λέκτορας Θεατρικής Τέχνης και Αγωγής Αντώνης Λενακάκης του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής Σχολής του Α.Π.Θ., παίζουν με τα παιδιά και μέσα από το παιχνίδι δημιουργούν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο οποίο βιβλία, αντικείμενα και χώροι μεταμορφώνονται και διηγούνται τη δική τους ιστορία.
Για παιδιά Β’,Γ’,Δ’ Δημοτικού.
Δυνατότητα συμμετοχής έως 40 παιδιά.
Διάρκεια προγράμματος: 90 λεπτά.

“Μαθαίνω τα δικαιώματα μου”
Η Σταυρούλα Λίλια, μεταπτυχιακή φοιτήτρια της παιδαγωγικής σχολής του Α.Π.Θ., πραγματοποιεί ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με σκοπό την ευαισθητοποίηση των παιδιών απέναντι στα συναισθήματα των άλλων, καθώς αυτή αποτελεί τη βάση για την προστασία των δικαιωμάτων μας. Τα παιδιά θα κατανοήσουν τη σημαντικότητα των συναισθημάτων των συνανθρώπων μας και πως αυτό διασφαλίζει το δικαίωμά τους στην ασφάλεια και στην αποφυγή της παραμέλησης.
Για παιδιά Γ’-Δ’ Δημοτικού.
Δυνατότητα συμμετοχής έως 40 παιδιά.
Διάρκεια προγράμματος: 90 λεπτά

«Αγαπώ το σώμα μου…Φροντίζω την υγεία του…»
Η Βουντζιουκλή Μάρθα, νοσηλεύτρια, καλεί τα παιδιά να γνωρίσουν το ανθρώπινο σώμα, ώστε να ανακαλύψουν μαζί τις λειτουργίες του χρησιμοποιώντας απλά παραδείγματα από την καθημερινή ζωή που ένα παιδί μπορεί εύκολα να κατανοήσει. Στόχος του προγράμματος είναι τα παιδιά να υιοθετήσουν συνήθειες υγιεινής σε θέματα καθαριότητας και διατροφής που θα εξασφαλίσουν τη γενικότερη ευεξία τους.
Για παιδιά νηπιαγωγείου, Α’-Β’ τάξεων Δημοτικού.
Δυνατότητα συμμετοχής έως 40 παιδιά.
Διάρκεια προγράμματος: 90 λεπτά.

«Διασταυρώνοντας τα ξίφη μας…»
Ο Αθλητικός Σύλλογος Ξιφασκίας σε συνεργασία με το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο συνδιοργανώνουν συναντήσεις με στόχο την ανάπτυξη του αθλήματος της Ξιφασκίας και την καθιέρωση της Θεσσαλονίκης ως Κέντρο Ξιφασκίας. Ο Αθλητικός Σύλλογος Ξιφασκίας, έχει καταλάβει την πρώτη και την τρίτη θέση, σε πανελλήνιες διοργανώσεις τα τελευταία χρόνια. Στόχος είναι να διαδοθεί το άθλημα, προσελκύοντας μικρούς και μεγάλους να ασχοληθούν με την ξιφασκία για ψυχαγωγία, φυσική κατάσταση αλλά και αγωνιστικές πρωτιές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Καλούμε τα παιδιά να γνωρίσουν και να ασχοληθούν με ένα άθλημα έντιμο και καθαρό όπου ο νικητής θα νικά πάντα …με το σπαθί του!
Για παιδιά Ε’,ΣΤ’ Δημοτικού καθώς και παιδιά Γυμνασίου.
Δυνατότητα συμμετοχής έως 50 παιδιά.
Διάρκεια προγράμματος: 90 λεπτά.

«Ταξιδεύοντας με την φαντασία στον κόσμο των παραμυθιών»
Η Ομάδα αφήγησης παραμυθιών και εμψύχωσης ”ΣΚΟΡΑΚΙΑ” του τμήματος Θεάτρου ΑΠΘ με εφόδιο τη φαντασία των παιδιών θα ταξιδέψουν μέσα στον κόσμο των παραμυθιών. Μέσα από βιωματικές ασκήσεις γνωριμίας, ανάπτυξης και χαλάρωσης τα παιδιά θα μάθουν να αντιμετωπίζουν μόνα τους τα προβλήματα και τις δυσκολίες τους, ταυτίζοντας τον εαυτό τους με τους ήρωες παραμυθιών.
Για παιδιά Γ’,Δ’,Ε’ Δημοτικού.
Δυνατότητα συμμετοχής έως 40 παιδιά.
Διάρκεια προγράμματος: 90 λεπτά.

«Ο γύρος του κόσμου σε 80΄ με τραγούδια – παιχνίδια και χορούς»
Οι φοιτήτριες και οι φοιτητές του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης της Παιδικής Σχολής του Α.Π.Θ. με την εποπτεία του καθηγητή Νίκου Θεοδωρίδη, εμψυχώνουν και αλληλεπιδρούν με τα παιδιά παίζοντας τραγούδια, παιχνίδια και χορούς σε ένα διαπολιτισμικό μουσικό ταξίδι.
Για παιδιά Α’,Β’,Γ’,Δ’ Δημοτικού.
Δυνατότητα συμμετοχής έως 40 παιδιά.
Διάρκεια προγράμματος: 90 λεπτά.

«Φιλικές Σχέσεις»
Η Αντωνία Τζώτζη, απόφοιτη του ΠΤΔΕ Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιήσει ένα πρόγραμμα με θέμα τις φιλικές σχέσεις. Τι είναι η φιλία; Ποιο είναι το μυστικό για να κρατήσεις μια αληθινή φιλία; Μπορεί η φιλία να αναπτυχθεί ανάμεσα σε διαφορετικούς ανθρώπους ή θα πρέπει να υπάρχουν κοινά ενδιαφέροντα; Μέσα από το πρόγραμμα αυτό θα απαντηθούν πολλά ακόμη ερωτήματα από τα ίδια τα παιδιά μαθαίνοντας για αυτό το ξεχωριστό κομμάτι της ζωής μας, τη φιλία, μέσα από διάφορες και διασκεδαστικές δραστηριότητες.
Για παιδιά νηπιαγωγείου και Α’,Β’,Δ’ Δημοτικού.
Δυνατότητα συμμετοχής έως 40 παιδιά.
Διάρκεια προγράμματος: 90 λεπτά.

“Ευαισθητοποίηση στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε κοινωνικές δράσεις”
Η ΑΡΣΙΣ -Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων θα πραγματοποιήσει σειρά βιωματικών εργαστηρίων με τη χρήση του εκπαιδευτικού εγχειριδίου “ Comrasito – εγχειρίδιο εκπαίδευσης στα ανθρώπινα δικαιώματα για παιδιά.”
Θεματικές των δραστηριοτήτων είναι τα δικαιώματα των παιδιών και η φτώχεια, δραστηριότητες που θα πλαισιωθούν από παρουσίαση δράσεων και των κοινωνικών δομών της οργάνωσης, προσαρμοσμένη για παιδιά δημοτικού.
Για παιδιά Δ΄, Ε΄,ΣΤ΄ Δημοτικού.
Δυνατότητα συμμετοχής έως 30 παιδιά.
Διάρκεια προγράμματος: 120 λεπτά.
«Λαμπερά χαμόγελα: υγιή παιδιά με φωτεινό μέλλον»
Η Αλεξάνδρα Παναγιωτάκου, χειρουργός οδοντίατρος, μαθαίνει στα παιδιά τα μυστικά της στοματικής κοιλότητας. Οι ευχάριστες ιστορίες, τα εκπαιδευτικά πειράματα, οι αστείες αφίσες διασκεδάζουν και ενημερώνουν τα παιδιά σε θέματα στοματικής υγιεινής και τρόπους φροντίδας του στόματός τους.
Για παιδιά Α’ –ΣΤ΄ τάξεων του Δημοτικού.
Δυνατότητα συμμετοχής έως 40 παιδιά.
Διάρκεια προγράμματος: 90 λεπτά

«Δυο κουκιά και ένα ρεβύθι… αρχινά το παραμύθι»
Η Κατερίνα Κλεάρχου, αφηγείται παραδοσιακά παραμύθια από όλο τον κόσμο με συνοδεία μουσικών οργάνων. Τα παραμύθια και οι διάφορες μουσικοκινητικές δραστηριότητες θα ερεθίσουν τη φαντασία των παιδιών και τις αισθήσεις τους…
Για παιδιά νηπιαγωγείου και όλων των τάξεων του Δημοτικού.
Δυνατότητα συμμετοχής έως 40 παιδιά.
Διάρκεια προγράμματος: 90 λεπτά

«…και ζήσανε αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα»
Η ACTION ART/Εικαστική Δράση, θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα που αφορά αφήγηση παραμυθιών. Παραμύθια που υφάνθηκαν από τον προφορικό λόγο και διαδόθηκαν προφορικά από γενιά σε γενιά. Μέσα από τη διαδραστικότητα, τη συλλογικότητα, την ψυχαγωγία τα παιδιά θα συναντήσουν άλλους πολιτισμούς μέσα από τα παραμύθια τους
Για παιδιά νηπιαγωγείου και όλων των τάξεων του Δημοτικού.
Δυνατότητα συμμετοχής έως 40 παιδιά.
Διάρκεια προγράμματος: 90 λεπτά

« Παιδί και διατροφή»
Το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, για πρώτη φορά φέτος, σε συνεργασία με την Ένωση Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Κεντρικής Μακεδονίας (ΕΔΔΕ) πραγματοποιεί ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που αφορά την ολοκληρωμένη, σωστή και υγιεινή διατροφή. Τα μέλη της Ένωσης που θα συμμετέχουν σ’ αυτό μέσα από διάφορες δράσεις θα βοηθήσουν τα παιδιά να αποκτήσουν «διατροφική νοημοσύνη».
Για παιδιά Γ’, Δ’, Ε’,ΣΤ’ Δημοτικού.
Δυνατότητα συμμετοχής έως 40 παιδιά.
Διάρκεια προγράμματος: 90 λεπτά

« Φιλαναγνωστικές δράσεις και παιχνίδια στη βιβλιοθήκη»
Η Αναστασία Υφαντίδου, απόφοιτη του ΠΤΔΕ Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσει ένα πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει κυρίως φιλαναγνωστικές δράσεις με παιγνιώδη χαρακτήρα για να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με το βιβλίο και τη λογοτεχνία. Μέσα από το πρόγραμμα αυτό τα παιδιά θα συνδέσουν τη διαδικασία της ανάγνωσης με την απόλαυση και την ψυχαγωγία και θα αποκτήσουν τη συμπεριφορά έμπειρου και δημιουργικού αναγνώστη.
Για παιδιά Β’ Γ’, Δ’ Δημοτικού.
Δυνατότητα συμμετοχής έως 40 παιδιά.
Διάρκεια προγράμματος: 90 λεπτά

«Τα παραμύθια των σκιών και των χρωμάτων»
Η Βασιλική Ζάγκλη, θεατροπαιδαγωγός, θα εξερευνήσει με τα παιδιά τον μαγικό κόσμο των σκιών. Το άσπρο-μαύρο βοηθά να αποτυπωθούν οι αντιθέσεις και τα χρώματα είναι απαραίτητα στην έκφραση της ελπίδας. Έτσι με αυτά τα εργαλεία τα παιδιά θα φτιάξουν το δικό τους παραμύθι των σκιών και των χρωμάτων
Για παιδιά Γ’, Δ’ Δημοτικού.
Δυνατότητα συμμετοχής έως 30 παιδιά.
Διάρκεια προγράμματος: 90 λεπτά

«Μορφές Τέχνης στη Σχολική Πραγματικότητα»
Η Κατερίνα Γκαμπράνη, εικαστικός-παιδαγωγός, χρησιμοποιεί τις τέχνες ως παιδαγωγικό εργαλείο και δημιουργεί τις προϋποθέσεις ενός ολοκληρωμένου πακέτου δημιουργικής και γνωστικής απασχόλησης. Η δημιουργική έκφραση μέσω των τεχνών διαμορφώνει μια ουσιαστική επικοινωνιακή σχέση μεταξύ παιδιού και κοινωνίας, προάγοντας την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη, τη δημιουργική φαντασία και τον κριτικό στοχασμό.
Για παιδιά Γ’, Δ’ Δημοτικού.
Δυνατότητα συμμετοχής έως 30 παιδιά.
Διάρκεια προγράμματος: 90 λεπτά

«Ελάτε να γνωρίσουμε τον Γιώργο Ιωάννου»
Η Γεωργία Καρυπίδου, βιβλιοθηκονόμος, ξεναγεί τους μαθητές στην έκθεση του Γιώργου Ιωάννου, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να δουν τα προσωπικά αντικείμενα του λογοτέχνη σε έναν χώρο όπως περίπου ήταν το σπίτι του στην Αθήνα. Μετά την ξενάγηση ακολουθεί διαδραστικό παιχνίδι μέσα από το οποίο τα παιδιά μαθαίνουν για τη ζωή και το έργο του θεσσαλονικιού λογοτέχνη.
Για παιδιά Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού και Γυμνασίου.
Δυνατότητα συμμετοχής έως 40 παιδιά.
Διάρκεια προγράμματος: 90 λεπτά

You may also like...