Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, εγκαινιάζει την έκθεση του καλλιτέχνη Cris Gianakos, Spira

lkkgjeorkgejSPIRA DIDIMO
CRIS GIANAKOS
Επιμέλεια: Μαρία Μαραγκού
Εγκαίνια: Τρίτη, 2 Αυγούστου 2016, 20:00
Δίδυμο κτήριο, Προμαχώνας Αγίου Νικολάου – Φορτέτσα
Διάρκεια: 3 Αυγούστου – 4 Σεπτεμβρίου 2016
Είσοδος ελεύθερη
Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, εγκαινιάζει την Τρίτη 2 Αυγούστου 2016, την έκθεση του καλλιτέχνη Cris Gianakos, Spira, στο Δίδυμο κτήριο στην Φορτέτσα.
Πρόκειται για ένα έργο “site specific” οργανωμένο ειδικά για το χώρο, με πρωταρχικά υλικά – πέτρες – στο σχήμα της σπείρας. Ένα σχήμα, γνωστό από την αρχαία ελληνική τέχνη, με συμβολική σημασία ως προς την πορεία της ζωής, συνδεδεμένο στενά με την έννοια του Λαβύρινθου, του κοχλία, του σπειροειδούς γαλαξία αλλά και του μορίου του DNA.
Ο Gianakos γεννημένος στη Νέα Υόρκη όπου ζει, διδάσκει και εκθέτει αλλά με καταγωγή την Κρήτη, αντλεί από τις λιτές αρχιτεκτονικές φόρμες της αρχαίας τέχνης αλλά και της ορθόδοξης εκκλησίας, τη δυναμική της γεωμετρικής γραμμής, τον Κονστρουκτιβισμό και το Bauhaus. Η δουλειά του, εγκαταστάσεις κυρίως, με ποικίλα υλικά, έχει παρουσιαστεί στα σημαντικότερα μουσεία διεθνώς.
Το έργο “Spira” στο Ρέθυμνο, είναι μια απλή στην υλοποίησή της εφαρμογή, της πολύπλοκης σκέψης στο ζήτημα της αρχής και του τέλους, της αέναης κίνησης του ήλιου και της σελήνης αλλά και της συνέχειας της τέχνης από την εποχή του Μινωικού και του Μυκηναϊκού Πολιτισμού, στον 21ο αιώνα.
Η βραδιά των εγκαινίων θα συνοδευτεί μουσικά με μία μικρή συναυλία που φέρει τον τίτλο “Αγάπη … κραταιά ως θάνατος” και περιλαμβάνει τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκη για πιάνο και φωνητικό σχήμα τριών τραγουδιστών.
Συμμετέχουν: Γιάννης Κιαγιαδάκης πιάνο – φωνή, Άννα Παντελιδάκη – φωνή και Γιώργος Κριτσωτάκης – φωνή.
Πληροφορίες:
ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Ρεθύμνης (Κ.Ε.ΔΗ.Ρ.)
Μεσολογγίου 32, 74 100 Ρέθυμνο
Τ: +30 28310 52530, F: +30 28310 52689
E-mail: info@cca.gr • http\\:www.cca.gr

You may also like...