Το «Κλειδί της Ευτυχίας» στο ΘΕΑΤΡΟ ΚΕΦΑΛΟΣ

afisaΤο «Κλειδί της Ευτυχίας» είναι μία ταινία που γυρίστηκε το 1953, εξ ολοκλήρου στην Κεφαλονιά. Βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της Παυλίνας Πετροβάτου αποτελεί μία καλογυρισμένη ηθογραφία της προσεισμικής Κεφαλονιάς στην οποία συμμετέχουν σημαντικοί καλλιτέχνες όπως ο Τίτος Βανδής (πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση) , ο Γιώργος Καμπανέλης, ο Νότης Περγιάλης (πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση), ο Δήμος Σταρένιος ενώ τη μουσική έχει γράψει ο σημαντικότατος Αργύρης Κουνάδης.
Στην ταινία ακούγεται επίσης η Φιλαρμονική Αργοστολίου.
H σκηνοθεσία είναι του Θανάση Μεριτζή ενώ οπερατέρ ήταν ο θρυλικός Κώστας Θεοδωρίδης, ο κινηματογραφιστής του «Δράκου» του Νίκου Κούνδουρου, της «Στέλλας» του Μιχάλη Κακογιάννη, της «Μαγικής Πόλης», της «Κάλπικης Λίρας» κ.α.
Η ταινία αποτελεί ένα μοναδικό ντοκουμέντο που καταγράφει στοιχεία της ιστορίας της Κεφαλονιάς όπως καντάδες και τραγούδια, τοπία (Καταβόθρες, Αργοστόλι, Πόρος, Λειβαθώς κ.λπ.), την κεφαλονίτικη ντοπιολαλιά κ.α.

Ταυτόχρονα, η ρομαντική ιστορία της Παυλίνας Πετροβάτου δραματοποιείται με ποιητικό τρόπο από τον Θανάση Μεριτζή ενώ σημαντική είναι η παρουσία της Έφης Πόλης, η οποία εκτός από αυτή την ταινία και μία κωμωδία με τον Μίμη Φωτόπουλο, δεν εμφανίστηκε ξανά στον κινηματογράφο.

You may also like...