“Το Γαλλικό Θέατρο à la Grecque”: 2η Παρασταση “Στο Χείλος”

Sto_Xeilos@O.Emirzas,Th. ArsenisΑπό τις 6 Μαΐου έως τις 3 Ιουνίου 2014, στις 21:00
Φεστιβάλ Σύγχρονου Θεάτρου
“Το Γαλλικό Θέατρο à la Grecque”
Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος – Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
http://www.youtube.com/watch?v=_JpRjWmpp8A
Δεύτερη Παράσταση
Σάββατο 10, Κυριακή 11, Τρίτη 13 & Τετάρτη 14 Μαΐου 2014
“Στο Χείλος”, Κλωντίν Γκαλεά
“Au Bord”, Claudine Galea
Κατάλληλο: από 18 χρονών
Μεγάλο Βραβείο Θεατρικού Έργου 2011, Γαλλία
Μετάφραση: Δημήτρης Δημητριάδης
Σκηνοθεσία: Θέμελης Γλυνάτσης
Σκηνικά και ήχος: Αδριανός Ζαχαριάς
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
Φωτογραφίες: Ορφέας Εμιρζάς, Θωμάς Αρσένης
Video: plays2place productions
Ερμηνεύουν:
Γυναίκα: Ασπασία Κράλλη
Ένα Σώμα: Νέστορας Κοψιδάς

Συνοπτικά
Με καταγωγή από τη Μάλτα η Κλωντίν Γκαλεά μεγάλωσε στη Μασσαλία και ζει στο Παρίσι. Σπούδασε φιλολογία και δούλεψε ως ηθοποιός και  στην Ελλάδα είναι γνωστή από παραστάσεις έργων της (“Έρχομαι από μακριά”, 2009  “Κοντορεβυθούλα… μια ιστορία του σήμερα” 2013) και τη συμμετοχή της σε Ανοικτή Συζήτηση με τίτλο “Απέναντι στο διαφορετικό”. Γράφει θεατρικά έργα, μυθιστορήματα, διηγήματα για ενήλικες, εφήβους και παιδιά. Στο Φεστιβάλ πρωτοπαρουσιάζεται το βραβευμένο με το Μεγάλο Βραβείο Θεατρικής Λογοτεχνίας  της Γαλλία, το 2011, έργο της  “Στο Χείλος”, το οποίο παρουσιάζεται αυτή τη στιγμή και στο Θέατρο MC93 Bobigny στο Παρίσι, σε σκηνοθεσία Jean-Michel Rabeux.
Με αφορμή μια από τις αποτρόπαιες φωτογραφίες από τις φυλακές του Άμπου Γκράιμπ που δημοσίευσε η Washington Post, το 2004, το  “Στο Χείλος” της Κλωντίν Γκαλεά  εξερευνεί με γλώσσα πυκνή, σύνθετη και σκληρά ειλικρινή, τη θέση μιας σύγχρονης Ευρωπαίας συγγραφέως απέναντι στη θηριωδία του πολέμου, την πολιτική, τον έρωτα, τη μνήμη και την εικόνα αναζητώντας κάποια πιθανότητα εξιλέωσης.

Σημειώνει η συγγραφέας
“Εδώ και μερικά χρόνια δουλεύω με εικόνες. Η εικόνα μπορεί να είναι δημόσια: Οι μαντόνες του Μπεντάλα το 1999, το Αμπού Γκράιμπ το 2005.
Η εικόνα μπορεί να είναι ιδιωτική, προσωπική, μύχια. Υπάρχει η εικόνα και το εικονιζόμενο. Εκεί όπου αυτά τα δύο συναντώνται, έρχεται η ανάγκη της γραφής.
Μου λένε συχνά ότι η σταθερά στη δουλειά μου, είναι το σώμα. Αλλά το να σκέφτεσαι, είναι υπόθεση του σώματος. Να σκέφτεσαι, να επιθυμείς, να ζεις και να γράφεις. Εκεί όπου υπάρχει η εικόνα, υπάρχει και το σώμα. Όταν διακυβεύεται το σώμα, αυτό σε κάνει να σκέφτεσαι. Αυτό σε κάνει να γράφεις.
Η εικόνα της αμερικανίδας στρατιωτίνας, που σέρνει με το λουρί έναν φυλακισμένο Άραβα άνδρα, είναι μία εικόνα χωρίς παρηγοριά. Ο έρωτας δεν έχει παρηγοριά. Η οδύνη. Η ομορφιά. Η ταπείνωση. Η απουσία. Η ντροπή.Η ηδονή. Η ξετσιπωσιά. Το τερατώδες. Εκεί, έχεις να γράψεις”.
Claudine Galea – remue.net, mars 2007
Με αφορμή μια από τις αποτρόπαιες φωτογραφίες από τις φυλακές του Αμπού Γκράιμπ, που δημοσίευσε η Washington Post το 2004, το “Στο Χείλος” της Κλωντίν Γκαλεά χαρτογραφεί τον τόπο αυτό της εμπειρίας όπου η προσωπική ανάμνηση συγκρούεται με τη φαντασίωση και τη βίαιη πολιτική πραγματικότητα. Ένα κείμενο σύντομο, αλλά με πρωτοφανή πυκνότητα, ο μονόλογος της Γκαλεά φέρνει το κοινό αντιμέτωπο με το έρεβος του βασανιστηρίου, του ερωτισμού και της ενδο-οικογενειακής βίας, με μια γλώσσα που άλλοτε φαντάζει σύνθετη, και άλλοτε σκληρά ειλικρινής. Ο πυρήνας του κειμένου είναι η εξερεύνηση της θέσης μιας σύγχρονης Ευρωπαίας συγγραφέως απέναντι στη θηριωδία του πολέμου, της πολιτικής, του έρωτα, της μνήμης, και της εικόνας αναζητώντας κάποια πιθανότητα εξιλέωσης.

Θέμελης Γλυνάτσης

Με καταγωγή από τη Μάλτα η Claudine Galea μεγάλωσε στη Μασσαλία και ζει στο Παρίσι. Σπούδασε φιλολογία και δούλεψε ως ηθοποιός. Στην Ελλάδα είναι γνωστή από παραστάσεις έργων της (“Έρχομαι από μακριά”, 2009  “Κοντορεβυθούλα… μια ιστορία του σήμερα” 2013) και τη συμμετοχή της σε Ανοιχτή Συζήτηση με τίτλο “Απέναντι στο διαφορετικό”. Γράφει θεατρικά έργα, μυθιστορήματα, διηγήματα για ενήλικες, εφήβους και παιδιά.  Μετέφρασε στα γαλλικά με τη Δήμητρα Κονδυλάκη, τον «Κυκλισμό του Τετραγώνου» του Δημήτρη Δημητριάδη, που ανέβηκε το 2011 στο Θέατρο του Οντεόν σε σκηνοθεσία του Giorgio Barberio Corsetti (εκδόσεις Solitaires Intempestifs). Έχει γράψει, επίσης, έργα για ραδιοφωνικές εκπομπές των σταθμών France Culture και France Inter. Πραγματοποιεί δημόσιες αναγνώσεις των κειμένων της, μόνη ή συνοδεία μουσικών. Το έργο “Στο Χείλος”, βραβευμένο με το Μεγάλο Βραβείο Θεατρικoύ Έργου της Γαλλίας το 2011, παρουσιάζεται αυτή τη στιγμή στο Θέατρο MC93 Bobigny στο Παρίσι, σε σκηνοθεσία Jean-Michel Rabeux.

Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος –  Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Στο πλαίσιο του Προγράμματος Ελλάς Γαλλία Συμμαχία 2014
Σάββατο 10, Κυριακή 11, Τρίτη 13 & Τετάρτη 14 Μαΐου 2014
“Στο Χείλος”, Κλωντίν Γκαλεά //”Au Bord”, Claudine Galea
Κατάλληλο: από 18 χρονών
Στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Αίθουσα: Ειδικά διαμορφωμένος υπόγειος χώρος
Ώρα έναρξης όλων των παραστάσεων: 21:00
Τιμή εισιτηρίων: Γενική είσοδος 10€ ανά παράσταση
Εισιτήρια προπωλούνται στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος)
Δευ-Παρ 11:00 – 14:00 και τα απογεύματα μία ώρα πριν την παράσταση
Αγορά με πιστωτική κάρτα: 210 3418579, Δευ-Παρ 11:00 – 14:00 και στην Ιστοσελίδα του Ιδρύματος www.mcf.gr
Εισιτήρια προπωλούνται και σε όλα τα καταστήματα Public στην Αττική
Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδoς
Σίνα 31, 10680 Αθήνα, τηλ. +30 210 3398 600, φαξ. +30 210 3646 873
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:  ifa@ifa.gr Ιστοσελίδα: www.ifa.gr
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα 177 78,  τηλ. 210 3418 550,  φαξ.  210 3418 570
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο : info@mcf.gr Ιστοσελίδα:  www.mcf.gr

Στάθμευση στο εμπορικό κέντρο athensheart
Οι  θεατές των παραστάσεων του ΙΜΚ δικαιούνται δωρεάν στάθμευση στο Parking του εμπορικού κέντρου Athens Heart από Δευτέρα έως Σάββατο από τις  08:00 – 22:00.  Από τις 22:00 έως τη 01:00 η χρέωση είναι 2,5€ και 1€ για κάθε επιπλέον ώρα στάθμευσης μετά από τη 01:01. Τις Κυριακές οι θεατές των παραστάσεων του ΙΜΚ θα επιβαρύνονται  με 2,5€ για χρήση του parking από τις 10:00  έως 01:00. Από τις 01:01πμ  θα επιβαρύνεται με κόστος 1€ για κάθε επιπλέον ώρα.

 

 

You may also like...