Στο Ηράκλειο της Κρήτης συνεχίζεται το πρόγραμμα
του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης
“Το Αρχαίο Δράμα στο Σχολείο του 21ου Αιώνα”
Παρασκευή 13 έως Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015
Διοργανώνεται δωρεάν Σεμινάριο/Εργαστήριο στο 6ο Γυμνάσιο Ηρακλείου
με τον Εμμανουήλ Κουτσουρέλη,
και αφορμή την παράσταση “Τη Σοφία Αγαπώ”
ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ / ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ
“Η Αφηγηματικότητα του Κειμένου μέσα από το Σώμα του Ηθοποιού”
ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ:
«Σχεδιασμός και παραγωγή παιδαγωγικών εργαλείων για την ανάδειξη της σημασίας του Θεάτρου στην αρχαιότητα και σήμερα», κωδικός ΟΠΣ 339817
ΥΠΟΕΡΓΟ 2: ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΔΡΑΜΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ
Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης υλοποιεί Σεμινάριο/Εργαστήριο με αφορμή την παράσταση “Τη Σοφία Αγαπώ” του 6ου Γυμνασίου Ηρακλείου με εισηγητή τον Σκηνοθέτη και Πρόεδρο του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου Εμμανουήλ Κουτσουρέλη σε μαθητές του σχολείου. Το Σεμινάριο υλοποιείται στο πλαίσιο της ΔΡΑΣΗΣ 3 : Επιμόρφωση – Σεμινάρια – Εργαστήρια του ως ανωτέρω Υποέργου και έχει ως στόχο να συμβάλει αποφασιστικά ώστε μαθητές / σπουδαστές και εκπαιδευτικοί να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τις εξελίξεις και ιδέες πάνω στην έρευνα και την καλλιτεχνική δημιουργία και πρακτική, ενώ παράλληλα θα επιμορφώνονται σε θέματα πρόσληψης και σύγχρονης παρουσίασης του Αρχαίου Δράματος. Τα σεμινάρια-εργαστήρια διοργανώνονται σε σχολεία των παραμεθόριων περιοχών και ιδίως των περιφερειών της Ηπείρου, της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, του Βορειοανατολικού Αιγαίου και της Κρήτης καθώς επίσης και στο Νομό Ηλείας όπου είναι και η έδρα του Φεστιβάλ «Πράξις Αρχαίου Δράματος: Διεθνές Προσκήνιο Σπουδαστών και Νέων».
Η συμμετοχή στο Σεμινάριο / Εργαστήριο είναι δωρεάν και θα λάβει χώρα σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, ως εξής:
Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015 και ώρες 17.00-21.00
Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015 και ώρες 10.00-14.00, 17.00-21.00
Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015 και ώρες 10.00- 14.00, 16.00-18.00
ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ / ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ
“Η Αφηγηματικότητα του Κειμένου μέσα από το Σώμα του Ηθοποιού”
Το σεμινάριο αφορά στο κινησιολογικό μέρος μιας παράστασης και συγκεκριμένα στη δομή της κίνησης που υπαγορεύει το θεατρικό κείμενο.
Σαν μια μουσική παρτιτούρα οι συμμετέχοντες μαθητές οργανώνουν το σκηνικό χώρο και τους χαρακτήρες/ρόλους του έργου, ακολουθώντας τεχνικές του Σωματικού Θεάτρου (Physical Theatre).
Καθώς το σεμινάριο γίνεται με αφορμή την παράσταση “Τη Σοφία Αγαπώ”, έργο εμπνευσμένο από το Αρχαίο Δράμα, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο κινησιολογικό σχεδιασμό, την ομαδοποίηση της κίνησης, το χορό (βασισμένο στις αρχές του Αρχαίου Δράματος) και τη σχηματική/κινησιολογική απόδοση των ρόλων.
Σκοπός αυτής της διερεύνησης είναι η κίνηση ως οπτικό αφήγημα να συμμετέχει ισότιμα σε σχέση με το λόγο, αποτυπώνοντας τη φόρμα, τα σχήματα και τις σχέσεις του περιεχομένου του έργου, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη συνολική αισθητική της παράστασης.
ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:
Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015
17.00-21.00
1η συνάντηση στο χώρο του σεμιναρίου με μαθητές και καθηγητές
Γνωριμία και 1η ανάγνωση κειμένου.
Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015
10.00-14.00 Ζέσταμα (χαιρετισμός στον Ήλιο)
Ανάγνωση κειμένου
Ρόλοι – Χαρακτήρες
Ομαδοποίηση μαθητών (χορός)
Συζήτηση – Ιδέες
14.00-17.00 Ελεύθερος χρόνος
17.00-21.00 Ζέσταμα φωνής (1 τραγούδι)
Ανάγνωση κειμένου
Χαρακτήρες/Ρόλοι – ομάδες (αναζήτηση κινησιολογικής φόρμας)
Συμβολισμοί (Χαρακτήρες/Ρόλοι – ομάδες και διαφορετική κινησιολογική φόρμα)
Συζήτηση – Ιδέες
Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015
10.00-14.00 Ζέσταμα (χαιρετισμός στον Ήλιο)
Ζέσταμα φωνής (1 τραγούδι)
Ρόλοι – Χορός – Κίνηση
14.00-16.00 Ελεύθερος χρόνος
16.00-18.00 Ζέσταμα φωνής (1 τραγούδι)
Πρόβα (με την παρουσία των καθηγητών)
Συζήτηση – Ιδέες
Αποχαιρετισμός
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΟΥΤΣΟΥΡΕΛΗ
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1958. Ξεκίνησε τις σπουδές του στη Δραματική Σχολή του Πέλου Κατσέλη το 1978. Συνέχισε στη Νέα Υόρκη, όπου παρακολούθησε μαθήματα Ιστορίας της Τέχνης στο Barough College και σκηνοθεσίας στο City University of New York Hunter College, χορού στο Dance Studio Merce Cunningam, εικαστικών παραστάσεων με τον Ping Chong και θεατρικών φωτισμών με τη Beverly Emons.
Παραμένει για αρκετά χρόνια στη Νέα Υόρκη και συνεργάζεται σαν performer και χορογράφος με το σκηνοθέτη Robert Wilson σε παραστάσεις στο Kennedy Center, Ουάσινγκτον D.C. & Aaron Davis Theater, Νέα Υόρκη 1984-85, καθώς και με το Θέατρο La mama, Νέα Υόρκη 1981-1983. Επίσης συνεργάστηκε σαν σκηνοθέτης με την ομάδα μεταμοντέρνου χορού, M.Tseng Dance Projects με παραστάσεις στο Theater of the Open Eye, Νέα Υόρκη, Riverside Studio & Bloomsberry theater, Λονδίνο και Θέατρο Λυκαβηττού, Αθήνα 1986-87.
Επιστρέφει στην Ελλάδα το 1990 και συνεργάζεται ως το 1997 με το Κέντρο Ερευνών για την Τέχνη και τις Επιστήμες – ΚΕΤΕ του γλύπτη Takis, ως γενικός γραμματέας του Δ.Σ. καθώς και υπεύθυνος για τις δημόσιες σχέσεις και τη διοργάνωση των εκδηλώσεων του ιδρύματος.
Κατόπιν σκηνοθετεί την ομάδα σύγχρονου χορού Sine Qua Non στο Ανοιχτό Θέατρο, Αθήνα 1997 και στο Μεγάρο Μουσικής, Αθήνα 1998.
Το 2000 σκηνοθετεί την παράσταση Δεν Πιστεύω Στα Μάτια Σου στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, Αθήνα, ενώ το 2004 αναλαμβάνει για τη Next Generation την καλλιτεχνική/σκηνοθετική επιμέλεια της έκθεσης Leonardo Da Vinci, η Μεγαλοφυΐα, Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, Αθήνα και Μουσείο Rahmi Koc, Κωνσταντινούπολη.
Το 2004 σκηνοθετεί το έργο του Σάμιουελ Μπέκετ, Πρώτος Έρωτας Playback, Θέατρο Χώρα, Αθήνα. Η παράσταση εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Cairo International Experimental Festival Theater, Κάιρο 2005, ενώ στο Sibiu International Οpen Market Festival Ρουμανία 2010, απέσπασε το 1ο Βραβείο.
Η παράσταση Πρώτος Έρωτας Playback εκπροσωπώντας και πάλι την Ελλάδα παρουσιάστηκε το 2010 στο ΕΚΟΝ Festival στο Λονδίνο και το 2011 στο International Theater Festival of Sibiu.
Το 2008 σε συνεργασία με το μουσικό σχήμα drog_A_tek, σκηνοθετεί το έργο indust_Real Evol_ution, παραγγελία του Φεστιβάλ Αθηνών, Θέατρο Σχολείο, ενώ το 2009 για το ίδιο φεστιβάλ ήταν ο εμπνευστής και διευθυντής παραγωγής του τριήμερου αφιερώματος στη νέα ηλεκτρονική μουσική Οπτικοακουστικός Κύκλος, με τη συμμετοχή των drog_A_tek, The Erasers, Coti K και Νίκου Βελιώτη.
Το 2010, σε συνεργασία με το Αιγυπτιακό Μορφωτικό Κέντρο, συντόνισε εξ ολοκλήρου, στην Αιγυπτιακή Πρεσβεία στην Αθήνα, εκδήλωση στη μνήμη του Κωστή Μοσκώφ, με ομιλητές τον πρώην Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο, τον Διονύση Σαββόπουλο, τον Κωστή Ζουράρη, τον Ιωάννη Μπουτάρη και μέλη της οικογένειας Μοσκώφ.
Το 2012 σκηνοθετεί το θεατρικό έργο του Δημήτρη Δημητριάδη, Insenso. Η παράσταση ανέβηκε το Μάιο στο Screening Room του Bar Nixon, ενώ το Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς το Ιnsenso παρουσιάστηκε στο Black Box του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης.
Στο Ραδιόφωνο συνεργάστηκε ως παραγωγός ειδήσεων με τον Rock FM τo 1991-93. Aπό το 2003 έως σήμερα είναι ραδιοφωνικός παραγωγός στο Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ/ΝΕΡΙΤ όπου παρουσίαζει τις εκπομπές του “Διπλή Φαντασία”, “Μίνιμαλ” και “Η Αληθινή Πραγματικότητα”. Η τελευταία μέσω της ΕΡΤ εκπροσώπησε την Ελλάδα το 2009, ’10 και ’11 στο Διεθνές Φεστιβάλ Τηλεόρασης, Ραδιοφώνου και Νέων Τεχνολογιών, Prix Europa στο Βερολίνο, καθώς και στο μετακινούμενο Διεθνές Φεστιβάλ Ραδιοφώνου της Unesco, URTI .
Επίσης συμμετείχε ως παραγωγός στην τηλεοπτική παραγωγή της ΕΡΤ1 “Hotel Τρίτων” με την εκπομπή “Room Service”.
Από το 2010 ως το 2014 ήταν εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου Ηπατομεταμοσχευθέντων Ελλάδος, για το οποίο επιμελήθηκε τις δημόσιες σχέσεις και τη διοργάνωση των εκδηλώσεων, ενώ τον Απρίλιο του 2013, πρότεινε, διοργάνωσε και συντόνισε τη Ραδιοτηλεοπτική Καμπάνια “Ένα ναι επτά ζωές” για τη διάδοση της ιδέας της Δωρεάς Οργάνων για λογαριασμό της ΕΡΤ σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων – ΕΟΜ.
Είναι ιδρυτικό μέλος της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας Art Syndicate, η οποία δημιουργήθηκε το 1986 και δραστηριοποιείται στο χώρο των σύγχρονων τεχνών.
Από το 2012 (δυο περίοδοι, 2012-14 & 2014-16) είναι εκλεγμένος Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, ΕΚΔΙΘ/ΙTI- Unesco, οργανισμού που αφορά στην προώθηση και εξωστρέφεια των ελληνικών παραστατικών τεχνών.
Επίσης είναι μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για το νέο Φεστιβάλ “Το Αρχαίο Δράμα στην Εκπαίδευση”, που θα πραγματοποιηθεί στην Αρχαία Ολυμπία, την Άνοιξη του 2015.
Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα 177 78, τηλ. 210 3418 550, φαξ. 210 3418 570
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο : info@mcf.gr Ιστοσελίδα: www.mcf.gr
Υποστηρικτές Ιδρύματος Μ. Κακογιάννης
MS ACCOUNTING SERVICES S.A. SINCE 1963 IN GREECE
Dogkas Wines
Konstantinos
Playground Productions
Χορηγοί Επικοινωνίας Ιδρύματος Μ. Κακογιάννης
ΤΑ ΝΕΑ METROPOLIS Το Ποντίκι
Αθήνα 9,84 BHMA FM 99.5 Ως 3
LiFE.gr, Ελculture.gr Clickatlife.gr
Culturenow.gr The TOC.gr Monopoli.gr
Mediasoup.gr In2life.gr Camera Stylo online