Το αναλυτικό πρόγραμμα για τις «Ιωνικές Ημέρες Τέχνης & Πολιτισμού 2019» του Δήμου Νέας Ιωνίας

Το αναλυτικό πρόγραμμα για τις «Ιωνικές Ημέρες Τέχνης & Πολιτισμού 2019» του Δήμου Νέας Ιωνίας

Ο Δήμος Νέας Ιωνίας διοργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο του καθιερωμένου θεσμού «Ιωνικές Μέρες Τέχνης & Πολιτισμού» οι οποίες έχουν ξεκινήσει από 6 Οκτωβρίου και θα διαρκέσουν έως τις 19 του ίδιου μήνα.

Οι εκδηλώσεις αυτές που έχουν ενσωματωθεί στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης, έχουν σκοπό να αναδείξουν την πολιτιστική ταυτότητά της και την βαριά κληρονομιά της, αλλά συγχρόνως να προβάλλουν τον λαϊκό πολιτισμό, τα ήθη και έθιμα στη σύγχρονη πραγματικότητα.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, αθλητικές δράσεις, αφιερώματα κ.ά., που θα  ανασύρουν μνήμες για τους παλαιότερους, ενώ θα δώσουν την ευκαιρία στους νεότερους να έρθουν σε επαφή με την ιστορία των παλαιότερων γενεών.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Κυριακή 6 Οκτωβρίου με τον 5ο Αγώνα Δρόμου «Στις γειτονιές των Μικρασιατών προσφύγων» και ολοκληρώνονται 19 Οκτωβρίου με το παραδοσιακό γλέντι με τους συλλόγους του Δήμου μας στην πλατεία Παναιτωλίου. Όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε διάφορα σημεία και χώρους του Δήμου, με ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ.

Θα είναι μεγάλη χαρά μας, να μας τιμήσετε με την παρουσία σας!

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

 

Τετάρτη 9/10 & Παρασκευή 11/10

Δημοτικός Κινηματογράφος Ν. Ιωνίας «ΑΣΤΕΡΑΣ»

Ώρα: 21:00

Θέατρο ντοκουμέντο

«Οδός 19, αριθμός 15: Η προσφυγική Ελευθερούπολη και η περίπτωση Μουταλάσκη».

 

«…Έπρεπε να ζήσουμε! Να κεντώ ήξερα, να ράβω ήξερα, μα ταπητουργία δεν είχαμε εμείς, αργαλειό δε δουλεύαμε στα Βουρλά, εμείς είχαμε αμπέλια. Άνοιξαν όμως οι κλωστοϋφαντουργίες στους Ποδαράδες κι έγινα υφάντρα από τις λίγες. Σοβαρά. Δεν είναι εύκολη δουλειά, θέλει μάτι δυνατό και να σου κόβει…».

Πρόκειται για θέατρο-ντοκουμέντο για την εργατική προσφυγιά της Ελευθερούπολης σε παράλληλη πορεία με την κλωστοϋφαντουργία Μουταλάσκη σε κείμενο-σκηνοθεσία Παρασκευής Καλογεράκη. Ερμηνεύει η Νένα Μεντή.

Συνδιοργάνωση:

 • ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ Δήμου Ν. Ιωνίας

Σάββατο 12/10 & Κυριακή 13/10

Δημοτικό Θέατρο Ν. Ιωνίας «Γιάννης Δομνάκης»

Ώρα: 20:30

Θεατρική Παράσταση από την ομάδα θεάτρου του Δήμου Αγίας Παρασκευής

«Ο Γλάρος»

Αντον Τσέχωφ

Σε σκηνοθεσία Γ. Δεγαΐτη

Ο Αντον Τσέχωφ σε αυτό το θεατρικό έργο θίγει τις σχέσεις, τα κίνητρα, την ψυχολογία και τις διεκδικήσεις ανθρώπων που αγαπούν, υπηρετούν ή θέλουν να υπηρετήσουν την τέχνη, μέσω της συγγραφής και του θεάτρου. Γύρω τους περιστρέφονται οι άνθρωποι της καθημερινότητας που προσπαθούν να ξεπεράσουν τα αδιέξοδα της ζωής τους.

Κυριακή 13/10

Περιήγηση στη βιομηχανική περιοχή της πόλης μας

Ώρα: 10:00 & 12:00

Αφετηρία Πλατεία Σημηριώτη

Περιήγηση μέσα στο Δήμο Νέας Ιωνίας σε κτίρια της τότε βιομηχανικής ζώνης που δημιουργήθηκε από τους πρόσφυγες και η οποία συνέβαλλε στην ανάπτυξη της πόλης και στη δημιουργία κουλτούρας στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας.

Συνδιοργάνωση:

 • Σύλλογος Σμυρναίων Νέας Ιωνίας

Κυριακή 13/10

Πεζόδρομος Π. Π. Γερμανού

Ώρα 17:00

Παιχνίδια με «χρώμα» Ιωνίας

 

Παιχνίδια καλαθοσφαίρισης (Basketball) και χειροσφαίρισης (Handball) με «χρώμα» Ιωνίας για αγόρια και κορίτσια ηλικίας μέχρι 13 ετών. Σε περίπτωση άσχημων καιρικών συνθηκών η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Κλειστό Γυμναστήριο «Πευκάκια» ώρα 16:00

Συνδιοργάνωση:

 • Οργανισμός Πολιτισμού Άθλησης και Νεολαίας (Ο.Π.Α.Ν.) Δήμου Νέας Ιωνίας
 • Ε.Σ.Κ.Δ. Νέας Ιωνίας
 • Ο.Φ. Νέας Ιωνίας
 • Α.Ο. Περισσού

 

Δευτέρα 14/10

Γήπεδο Αλσούπολης 5Χ5

Ώρα 17:00

Παιχνίδια με «χρώμα» Ιωνίας.

Παιχνίδια ποδοσφαίρουμε «χρώμα» Ιωνίας για αγόρια και κορίτσια ηλικίας μέχρι 15 ετών.

Σε περίπτωση άσχημων καιρικών συνθηκών η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την επόμενη μέρα στον ίδιο χώρο.

Συνδιοργάνωση:

 • Οργανισμός Πολιτισμού Άθλησης και Νεολαίας (Ο.Π.Α.Ν.) Δήμου Νέας Ιωνίας
 • ΠΑΟ Αλσούπολης

Τετάρτη 16/10

«Ελάτε να παίξουμε πάλι…»

Ώρα 18:30

Πλατεία Μακελαράκη

Στον Περισσό, πίσω από το 3ο Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας

Σήμερα, οι ρυθμοί και οι συνθήκες διαβίωσης έχουν περιορίσει πολύ το χρόνο, αλλά και τους χώρους. Δεν υπάρχουν οι χωματόδρομοι και οι αλάνες. Τα παιδιά δεν παίζουν σχεδόν ποτέ έξω από το σπίτι, έξω από το διαμέρισμα.

 

Ελάτε στις 16 Οκτωβρίου, μαζί με τα παιδιά σας και τα εγγόνια σας, να θυμηθούμε τα πατίνια με τα ρουλεμάν, τα τζιτζίλια, το ξυλίκι, το μαντήλι, τις σβούρες, τον κρυφτοντενεκέ, τα τσέρκια, τα φυσοκάλαμα, τις μπάλες από κουρέλια, τα βαρελάκια, το εφτάπετρο, το σχοινάκι, τον χαρταετό, τον καραγκιόζη, το μαντήλι, τα ξυλοπόδαρα, τα πεντόβολα, τις τσουβαλοδρομίες και πολλά ακόμη απλά στην κατασκευή τους και στο παίξιμό τους παιχνίδια.

Είναι βέβαιο ότι θα «ξυπνήσουν» οι ωραίες αναμνήσεις σας. Μπορείτε και πάλι να δοκιμάσετε τη δεξιοτεχνία σας και να παίξετε μαζί μας. Να δείξετε στα παιδιά σας και στα εγγόνια σας τα παιχνίδια που παίζατε εσείς στη γειτονιά σας.

Συνδιοργάνωση:

 • Ιωνικός Σύνδεσμος
 • Πολιτιστική Ένωση Μικρασιατών «Η Καππαδοκία»
 • Αθλητικός Σύλλογος ΑΝΑΤΟΛΗ Νέας Ιωνίας
 • Ένωση Παλαιών Προσκόπων Νέας Ιωνίας

Πέμπτη 17/10 & Παρασκευή 18/10

Έκθεση παλαιών παραδοσιακών παιχνιδιών

Είσοδος κτιρίου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Δήμου Νέας Ιωνίας, Λ. Ηρακλείου 264

Ώρα: 17:00-20:00

Έκθεση παραδοσιακών παιχνιδιών σε συγκεκριμένο χώρο με σκοπό το «ξύπνημα» των παιδικών αναμνήσεων.

Συνδιοργάνωση:

 • Ιωνικός Σύνδεσμος
 • Πολιτιστική Ένωση Μικρασιατών «Η Καππαδοκία»
 • Αθλητικός Σύλλογος ΑΝΑΤΟΛΗ Νέας Ιωνίας
 • Ένωση Παλαιών Προσκόπων Νέας Ιωνίας

 

Παρασκευή 18/10

«Στης Εκκλησιάς την πόρτα, στις θημωνιές της μνήμης»

Πλατεία Αγίας Αναστασίας Περισσός

Ώρα 20:30

Σε περίπτωση άσχημων καιρικών συνθηκών η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του 5ου Λυκείου – 7ου Γυμνασίου (Εμμ. Παππά 6)

Πολιτιστική βραδιά με θεματικό προσανατολισμό στη σύζευξη της μνήμης των αλησμόνητων πατρίδων της Μικράς Ασίας, του Πόντου και του εν γένει Ελληνισμού. Η βραδιά θα περιλαμβάνει μουσική και χορευτική έκφραση λόγο και ήχο με την ευθύνη καταξιωμένων επιστημόνων και θα αναδείξει την πηγαία έκφραση της πόλης μας, την ιστορική της παρακαταθήκη αλλά και το σύγχρονο δυναμισμό της.

Συνδιοργάνωση:

 • Ένωση Ρουμελιωτών Νέας Ιωνίας

Σάββατο 19/10

Παραδοσιακό Γλέντι

Πλατεία Παναιτωλείου

Ώρα 20:00

Σε περίπτωση άσχημων καιρικών συνθηκών η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του 5ου Λυκείου – 7ου Γυμνασίου (Εμμ. Παππά 6)

Παραδοσιακό γλέντι με τους συλλόγους του Δήμου μας πλούσιο σε μελωδίες και χορούς από όλο τον Ελλαδικό χώρο.

Συνδιοργάνωση:

Ο.Π.Α.Ν., ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ, Ένωση Ρουμελιωτών Νέας Ιωνίας, Σύλλογος Κρητών Νέας Ιωνίας, Εκπολιτιστικός Σύλλογος Θεσσαλών Νέας Ιωνίας, Σύλλογος Ποντίων «ΣΙΝΩΠΗ», Λύκειο Ελληνίδων Π.Τ.Χ. Νέας Ιωνίας, Ιωνικός Σύνδεσμος, Σωματείο ΙνεπολιτώνΚασταμονιτών, Πολιτιστική Ένωση Μικρασιατών Νέας Ιωνίας «Η ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ», Σύλλογος Φίλων Στέλιου Καζαντζίδη Νέας Ιωνίας και Ηρακλείου «Ο ΖΕΦΥΡΟΣ», Σύλλογος Ηπειρωτών Νέας Ιωνίας «ΑΠΕΙΡΟΣ ΓΑΙΑ», Σωματείο Μελέτης Προστασίας και Διάδοσης της Ελληνικής Λαογραφίας, Σύνδεσμος Αλαγιωτών, Πανλεσβιακή Ένωση Νέας Ιωνίας και Ηρακλείου, Χορευτικό Εργαστήρι Νέας Ιωνίας, Καλλιτεχνικός Σύλλογος Γυναικών «Η Δημιουργία», Διαδημοτική Πολιτιστική Ένωση, Ένωση Σπάρτης Μικράς Ασίας, Σύλλογος Σμυρναίων, Ο.Φ. Νέας Ιωνίας, Ε.Σ.Κ.Δ Νέας Ιωνίας, ΑΓΣ Ανατολή, ΑΟ Περισσού, Φ.Ε. Νέας Ιωνίας, Φυσιολατρικός Όμιλος Νέας Ιωνίας

You may also like...