Το “Αγαπημένο μου Ημερολόγιο” του Nanni Moretti στους κινηματογράφους

Αγαπημένο μου Ημερολόγιο

Caro Diario

4 ΙΟΥΛΙΟΥ στους Κινηματογράφους

Σύνοψη

Μια σπονδυλωτή ταινία που αποτελείται από τρία μέρη.

Κεφάλαιο 1: Στη Βέσπα Ο Moretti  εξοργισμένος από το κεντρικό μήνυμα μιας ταινίας που βλέπει στον κινημαγράφο για τη γενιά του, παίρνει τη βέσπα και τριγυρνά στη σχεδόν έρημη καλοκαιρινή Ρώμη.

Κεφάλαιο 2: Νησιά Αναζητώντας την ηρεμία για να γράψει το σενάριο της επόμενης ταινίας του, ο Moretti επισκέπτεται το συνεργάτη του Τζεράρντο, έναν καθηγητή φιλοσοφίας που έχει από καιρό μετακομίσει στο Λίπαρι, την πρωτεύουσα των απομονωμένων Αιολίδων Νήσων. Σε αντίθεση όμως με όσα προσδοκούσε, συναντά ένα Λίπαρι στους ρυθμούς της τουριστικής ανάπτυξης, πολύβουο και γεμάτο αυτοκίνητα.

Κεφάλαιο 3: Γιατροί Η ιστορία, στο ξεκίνημα της οποίας ο Moretti διευκρινίζει ότι είναι απολύτως αληθινή, ξεκινά με τον σκηνοθέτη να προσπαθεί να ανακαλύψει από τι πάσχει μέσα από μια περιπέτεια με επισκέψεις σε γιατρούς δοσμένη με χιούμορ και τρυφερότητα.

Για την ταινία

Ο Nanni Moretti στην κορυφαία και πιο αγαπημένη ταινία του στην Ελλάδα βολτάρει με βέσπα στη Ρώμη, επισκέπτεται τα νησιά της Σικελίας, αφηγείται τις περιπέτειές του με τους γιατρούς. Η ταινία απέσπασε Βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Καννών 1994, μάγεψε κοινό και κριτικούς και αποτέλεσε μία από τις αγαπημένες ταινίες του Roger Ebert.

“Αυτή είναι μια από τις παράξενες εκείνες ταινίες που σε αφήνουν άφωνο. Να την περιγράψεις θα την εκθειάσεις. Διασκέδασα όλη την ώρα που πέρασα σε αυτή την ξενάγηση με τον Moretti”

ROGER EBERT – CHICAGO SUN TIMES

Βραβεία / Συμμετοχές

Bραβείο Σκηνοθεσίας Φεστιβάλ Καννών 1994

 

 Στοιχεία ταινίας

Σενάριο : Nanni Moretti

Σκηνοθεσία : Nanni Moretti

Παίζουν : Nanni Moretti, Renato Carpentieri

Έτος : 1993

Διάρκεια : 100′

ΑΚΑ : Caro Diario

Χώρα : Ιταλία

Γλώσσα : Ιταλικά

You may also like...