Το έργο του Γιάννη Ρίτσου «ΟΡΕΣΤΗΣ» στο Φουγάρο

omfalios-loros-afisaΤο ΦΟΥΓΑΡΟ, στις 7–8 & 13–14 Σεπτεμβρίου 2014, παρουσιάζει το έργο του Γιάννη Ρίτσου «ΟΡΕΣΤΗΣ» σε μια μουσικοθεατρική performance – εγκατάσταση.
Η παράσταση προσεγγίζει ψυχολογικά έναν ήρωα που αποτελεί κοινωνικό ιστορικό και πολιτικό σύμβολο, εστιάζοντας στον «απογαλακτισμό» του ανθρώπου από τη γενέτειρα μοίρα και στην ευθύνη του απέναντι στα κάθε είδους γεγονότα της εποχής του διαχρονικά.
Η ταυτότητα του ήρωα, που ταυτόχρονα προβάλλεται από τον ποιητή ως αντιήρωας, επικαιροποιεί την απόλυτη ανάγκη της συνειδητοποίησης του Νεοέλληνα – μέσω των αναπόφευκτων ταυτίσεων του με τον Ορέστη – στο συγκεκριμένο σύγχρονο κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι.
Ένα project δραματουργικά επεξεργασμένο με εμβόλιμα κείμενα των Χάινερ Μυλλερ, Ζαν Πωλ Σαρτρ, Γιώργου Σεφέρη που εμπλουτίζουν τον «Ορέστη» από την «Τέταρτη Διάσταση» του Γιάννη Ρίτσου.
Μια «πρόβα ζωής» από δύο νέους που μελετούν και σπουδάζουν τον Ορέστη και τον Πυλάδη αλλάζοντας τις συνθήκες και μπαίνοντας σε διαφορετικές ατμόσφαιρες για να υπηρετήσουν το σημερινό αίσθημα των ημερών μας. Η μουσική στο μεγαλύτερο μέρος της είναι από το “Ρεμπέτικο” του Σταύρου Ξαρχάκου, σε στίχους Νίκου Γκάτσου, παρουσιάζοντας το ιστορικό συλλογικό ασυνείδητο από τη Μικρασιατική Καταστροφή ως τις ημέρες μας, ενώ τη μουσική performance συμπληρώνει η διασκευή της Λίνας Νικολακοπούλου από το «Ανθρώπων Έργα».
Οι θεατρικές «παραβάσεις» ενσωματώνονται στις εγκαταστάσεις, αναδεικνύοντας έτσι την «πρόβα» του φόνου και της ελευθερίας που ακολουθεί από την ευθύνη και τη συναίσθηση που απαιτεί κάθε απογαλακτισμός.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία – καλλιτεχνική επιμέλεια: Γιάννης Σαρηγιάννης
Δραματουργική επεξεργασία: Καλλιόπη Καλποδήμου
Χορογραφία – κίνηση: Ειρήνη Αλεξίου
Εικαστική Εγκατάσταση – Ενδυματολογία: Πάνος Κοκκινόπουλος
Μουσική επιμέλεια: Γιάννης Σαρηγιάννης
Φωτιστικός Σχεδιασμός: Ανδρέας Κολύβάνης
Ηχητικός Σχεδιασμός: Άρης Ίσσαρης, Κώστας Καρμίρης, Χρήστος Νταλίπης
Ορχήστρα
Πιάνο, κρουστά, τραγούδι: Ράνια Κουτρούλη
Μπουζούκι, μαντολίνο, τραγούδι: Νίκος Πετσάκος
Ούτι, κιθάρα, τραγούδι: Γιώργος Καραμούντζος
Βιολί: Μιχάλης Τετώρος
Ακορντεόν: Βασιλική Μπουλμέτη
Τραγούδι: Ανδριανός Νόνης
Τραγούδι – Ηλέκτρα: Ελένη Νόνη
Στο ρόλο του Ορέστη ο Αιμίλιος Αλεξανδρής
Στο ρόλο του Πυλάδη ο Κωνσταντίνος Αμαραντίδης
Στην performance παίρνουν μέρος: Φαντασίωση Ορέστη: Άρτεμις Νέστορα, Ηλέκτρα 2: Αιμιλία Καραντζούλη, Ορέστης 2: Παντελής Γεωργόπουλος
Ώρα προσέλευσης κοινού 8:30μ.μ., Ώρα έναρξης παράστασης: 9:00μ.μ., Είσοδος: 5€

You may also like...