Τολμώντας να θυμηθούμε το 1915. Αποσιωπημένες μνήμες και επίσημη ιστορία στην Τουρκία

Nikola_MihovΠαρασκευή 26 Ιουνίου 2015,19:30
Goethe-Institut Athen
Ομήρου 14-16,
Τηλ. 210 36 61 000
Στο πλαίσιο των δύο προγραμμάτων του Ινστιτούτου Γκαίτε σχετικά με τη μνήμη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη με τίτλο «Το τόλμημα της μνήμης» και «Καταγεγραμμένη μνήμη», διοργανώνεται συζήτηση με τον συγγραφέα Πέτρο Μάρκαρη και τον Τούρκο καθηγητή κοινωνιολογίας Ayhan Aktar, με συντονίστρια την καθηγήτρια ιστορίας Χριστίνα Κουλούρη.
Θέμα της συζήτησης είναι η ατομική, οικογενειακή, κοινωνική και κρατική μνήμη στην Τουρκία σε σχέση με τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και την αρμενική γενοκτονία. Εκατό χρόνια μετά τον λεγόμενο «Μεγάλο Πόλεμο», τη μάχη της Καλλίπολης, τις σφαγές και τους εκτοπισμούς, επιχειρείται ένας αναστοχασμός γύρω από τη λειτουργία της τραυματικής μνήμης. Με κύριο αίτημα το «τόλμημα» και το «χρέος» της μνήμης, λογοκριμένες και αυτολογοκριμένες αναμνήσεις θα αναδυθούν μέσα από την προσωπική μαρτυρία και την επιστημονική ανάλυση.
Η συζήτηση θα αναδείξει την αποσιώπηση της μνήμης μειονοτικών πληθυσμών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, η οποία συνδέεται με τη δημιουργία «ομοιογενών» εθνών-κρατών μέσω δραματικών γεγονότων που σφράγισαν τις συλλογικές μνήμες και ταυτότητες.
Στη συζήτηση συμμετέχουν οι:
Πέτρος Μάρκαρης, συγγραφέας
Ayhan Aktar, Καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Bilgi της Κωνσταντινούπολης
Συντονισμός: Χριστίνα Κουλούρη, Καθηγήτρια Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου
Ελληνικά/Γερμανικά/Τουρκικά με ταυτόχρονη μετάφραση
Είσοδος ελεύθερη

You may also like...