Τμήματα καλλιτεχνικής παιδείας

Τμήματα καλλιτεχνικής παιδείας – συνεχής πολιτιστική δραστηριότητα: Η ανάγκη για επαφή με τη ζωγραφική, τη μουσική, το θέατρο δημιούργησε τα τμήματα καλλιτεχνικής παιδείας το 1999. Από τότε τα τμήματα άνθισαν, καρποφόρησαν εκατοντάδες μικρούς και μεγάλους εραστές της τέχνης και του ονείρου, αφού κατ’ έτος τα παρακολουθούν περίπου 600 άτομα. Σ΄ αναγνώριση της δουλειάς που πραγματοποιείται μέσα στα τμήματα καλλιτεχνικής παιδείας, το υπουργείο Πολιτισμού ενέταξε τα τμήματα Ζωγραφικής, Αγιογραφίας, Φωτωγραφίας,Κεραμικής) στο Δίκτυο των εικαστικών εργαστηρίων της επικράτειας Πολιτισμού. Άλλωστε τα εικαστικά εργαστήρια, με ένα σχετικά μικρό κόστος, παρέχουν εικαστική παιδεία, αλλά και αποτελούν μια σημαντική ευκαιρία για τη συνεργασία των τοπικών καλλιτεχνικών δυνάμεων με τη δραστηριότητα που υπάρχει στο χώρο.Στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται από τα τμήματα καλλιτεχνικής παιδείας έχουμε την ευκαιρία να δούμε την δουλειά που πραγματοποιείται στα τμήματα του εικαστικού εργαστηρίου, ενώ δόθηκε η ευκαιρία για ημερήσιες ανταλλαγές με εικαστικά εργαστήρια των όμορων περιοχών. Όλη αυτή η πολιτιστική δραστηριότητα μας έδωσε την ευκαιρία να συμμετάσχουμε ως διοργανωτές – συντονιστές σε διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα με θέμα την τέχνη και εταίρους από την Ιταλία, τη Βοσνία, την Κύπρο, την Κροατία και αλλού. Αποτέλεσμα ήταν η προβολή του Δήμου μας και εκτός συνόρων καθιστώντας το όνομα του Κιλκίς, γνωστό σε διάφορους καλλιτεχνικούς κύκλους της Ευρώπης.
Ο.ΠΟ.Ν.Γ.Α Δήμου Κιλκίς διοργανώνει από το. 1999 και από Οκτωβριο έως Ιουνιο εκδηλώσεις καλλιτεχνικής Παιδείας. Η ανάγκη για επαφή με τη ζωγραφική, τη μουσική, το θέατρο δημιούργησε τα τμήματα καλλιτεχνικής παιδείας το 1999. Από τότε τα τμήματα άνθισαν, καρποφόρησαν εκατοντάδες μικρούς και μεγάλους εραστές της τέχνης και του ονείρου, αφού κατ’ έτος τα παρακολουθούν περίπου 600 άτομα. Τα εικαστικά εργαστήρια, με ένα σχετικά μικρό κόστος, παρέχουν εικαστική παιδεία, αλλά και αποτελούν μια σημαντική ευκαιρία για τη συνεργασία των τοπικών καλλιτεχνικών δυνάμεων με τη δραστηριότητα που υπάρχει στο χώρο. Όλη αυτή η πολιτιστική δραστηριότητα μας έδωσε την ευκαιρία να συμμετάσχουμε ως διοργανωτές – συντονιστές σε διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα με θέμα την τέχνη και εταίρους από την Ιταλία, τη Βοσνία, την Κύπρο, την Κροατία και αλλού. Αποτέλεσμα ήταν η προβολή του Δήμου μας και εκτός συνόρων καθιστώντας το όνομα του Κιλκίς, γνωστό σε διάφορους καλλιτεχνικούς κύκλους της Ευρώπης.
Τα τμήματα που λειτουργούν ειναι: Τμήμα παιδικής ζωγραφικής και ενηλίκων,παιδικής κεραμικής, κεραμικής ενηλίκων,τμήμα κιθάρας και αρμονίου,τμήμα κατασκευής κούκλας, τμήμα κατασκευής κοσμήματος,τμήμα φωτογραφίας,θεατρική ομάδα εφήβων και ενηλίκων,θεατρικό παιχνίδι,τμήμα χορού Λάτιν,(στο παρελθόν λόγω ποικιλίας καλλιτεχνικών κλάδων λειτουργούσαν και τμήματα Ιστορίας τη τέχνης,κινησιολογίας,μουσικολογίας και εκμάθησης σκάκι) Κάποια από τα τμήματα χωρίζονται σε παιδικά και ενηλίκων.
Τα τμήματα κατασκευής κούκλας,κοσμήματος και φωτογραφίας απευθύνονται μόνο σε ενήλικες λόγω της ιδιαιτερότητας των υλικών που χρησιμοποιούνται γίνονται επίσης μαθήματα για Ζωγραφική,κεραμική, φωτογραφία,θέατρο,χορωδία, κόσμημα, χορός,μουσική,κατασκευή κούκλας.
Μέχρι το 2010 τα μαθήματα πραγματοποιούνταν σε 2 ενοικιαζόμενους χώρους στο κέντρο της πόλης. Από το Φθινόπωρο του 2011 λειτουργούν στο Δημοτικό κήπο, κτίριο ιδιοκτησίας του Δήμου Κιλκίς με απαλλαγή πλέον του ΟΠΟΝΓΑ από την υποχρέωση καταβολής μισθώματος.
Τα τμήματα λειτουργούν καθημερινά από τις 15:00μ.μ έως τις 8:30μ.μ
Στο τέλος της εκπαιδευτικής περιόδου στα πλαίσια των εκδηλώσεων με τίτλο “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” παρουσιάζεται η συνολική δουλειά κάθε τμήματος με εκθέσεις,παραστάσεις και συναυλίες.
Με τη λειτουργία των τμημάτων καλλιτεχνικής παιδείας στον ΟΠΟΝΓΑ δοθηκε η ευκαιρία στο δημότη να έρθει σε επαφή με ποικίλες μορφές τέχνης, να τις προσεγγίσει έχοντας ως καθοδηγητές επαϊοντες των αντίστοιχων χώρων και να απελευθερώσει τη δημιουργικότητα και φαντασία του. Μέσα από το θέατρο, τη μουσική, τα εικαστικά βρίσκει η ψυχή τους αναπαμούς της, θεμελιώνει τις ισορροπίες της και αξιοποιεί το χρόνο. Όσο υπάρχει ενδιαφέρον από τους δημότες τα τμήματα θα προσφέρουν τα φτερά στους εραστές της τέχνης.

Περισσότερες πληροφορίες:
Φεβρωνία
Τεβρετζίδου -2341352143,6937083085-Γραφεια Ο.ΠΟ.Ν.Γ.Α-Γ.καπέτα 17,61100
Κιλκίς-Κεσιδου
Σοφια : 2341352158- email : kesidsof@dhmoskilkis.gr
Παπαδοπούλου Δάφνη : 2341352160-e-mail : dafni.papadopoulou@dhmoskilkis

You may also like...