Τιμητική εκδήλωση για τον «Παπαχολέβα»

PapaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaΤιμητική εκδήλωση για τον «Παπαχολέβα» στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Νίκαιας Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και καθηγητή επί σειρά ετών, στην Νίκαιας, πρωτοπροσβύτερο Δημήτριο Κ. Χολέβα  γνωστό ως «ΠΑΠΑΧΟΛΕΒΑΣ» διοργανώνει το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Νίκαιας και η Πνευματική Εστία Νίκαιας την Κυριακή 6 Νοεμβρίου και ώρα 11.30 π.μ. στο χώρο του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Νίκαιας (Π. Τσαλδάρη 185). Ο Δημήτριος Κ. Χολέβας υπήρξε ιερέας, φιλόλογος, ιστορικός, αρχαιολόγος και μέλος του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (ΕΛΑΣ), με το ψευδόνυμο «Παπαφλέσσας». Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι: Γιώργης Μασσαβέτας, Βαγγέλης Μητσοτάκης, Αλέξανδρος Στεφανίδης.

Λίγα λόγια για τον «ΠΑΠΑΧΟΛΕΒΑ»

Ο πρωτοπρεσβύτερος  Δημήτριος Κ. Χολέβας (26 Ιανουαρίου 1907 – 16 Ιουλίου 2001), πιο γνωστός ως  Παπαχολέβας, ήταν ιερέας, φιλόλογος, ιστορικός, αρχαιολόγος και μέλος του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (ΕΛΑΣ), με το ψευδώνυμο «Παπαφλέσσας», κατά την διάρκεια της Εθνικής Αντίστασης.

Γεννήθηκε την 26 Ιανουαρίου 1907 στο χωριό Τσούκα της Φθιώτιδας και μεγάλωσε στην Μακρακώμη. Σπούδασε φιλολογία και αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το 1938 χειροτονήθηκε ιερέας στην Λαμία.

Οργανώθηκε στο Ε.Α.Μ. το 1942 και πολέμησε τους Γερμανούς κατακτητές από τις γραμμές του ΕΛΑΣ με το ψευδώνυμο «Παπαφλέσσας». Έγινε στρατιωτικός ιερέας της 13ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ  και αργότερα εθνοσύμβουλος της ΠΕΕΑ. Το 1943 οργάνωσε συνέδριο ιερέων στην Σπερχειάδα Φθιώτιδος. Συγκρότησε την Παγκληρική Ένωση Ορθοδόξου κλήρου με 4.000 μέλη και εξελέγη Γενικός Γραμματέας της. Μετά το τέλος του πολέμου, το 1945, το Συνοδικό Δικαστήριο τον καταδικάζει σε τριετή αργία. Το 1947 εξορίζεται στην Ικαρία για μικρό διάστημα. Το 1948 διορίσθηκε καθηγητής στο Λαύριο και εν συνεχεία μετετέθη στη Λέρο, Αρχάγγελο Ρόδου και στο Νυχτερινό Γυμνάσιο Νίκαιας Πειραιώς από όπου συνταξιοδοτήθηκε το 1973, διωγμένος από το καθεστώς της χούντας.

Εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος Αγίων Αναργύρων. Το 2001 του απονεμήθηκε από την Ιερά Σύνοδο ο Χρυσός Σταυρός του Αποστόλου Παύλου. Υπήρξε μέλος των οργανώσεων Πανελλήνια Πολιτιστική Κίνηση, Κίνηση για την Ειρήνη και Εθνική Ανεξαρτησία, Εθνικό Συμβούλιο Ειρήνης, μέλος του Δ.Σ της ΠΕΑΕΑ (Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης), στο Πνευματικό Κέντρου Αγίων Αναργύρων και άλλων οργανώσεων.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ 6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Ώρα έναρξης: 11.30 π.μ

Π. ΤΣΑΛΔΑΡΗ 185

Τηλ.210 4934838

 

You may also like...