«Της ΚΑΡΔΙΑΣ και του ΝΟΥ»                                                   

ΝΕΝΑ ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΥ – ΤΙΝΑ ΜΑΛΙΚΟΥΤΗ – ΜΑΝΩΛΗΣ ΙΩΝΑΣ

Πολυχώρος του Συλλόγου ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2023 ώρα 20:00

Η ΝΕΝΑ ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΥ με την κλασική πιανίστα ΤΙΝΑ ΜΑΛΙΚΟΥΤΗ και τον ηθοποιό ΜΑΝΩΛΗ ΙΩΝΑ παρουσιάζουν τον Μανώλη Καλομοίρη, θεμελιωτή της Ελληνικής Μουσικής, σε μία μοναδική και εξαιρετικού ενδιαφέροντος παράσταση στον Πολυχώρο του Συλλόγου οι Φίλοι της Μουσικής, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 11 Φεβρουαρίου 2023 στις 20:00. Η παράσταση έχει τη μορφή μουσικο-θεατρικού αναλογίου και εντάσσεται στο πλαίσιο του συμποσίου Μανώλης Καλομοίρης: 60 χρόνια μετά, που διοργανώνει η Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του ΣΜΦ μαζί με το Σύλλογο «Μανώλης Καλομοίρης» στις 10 & 11 Φεβρουαρίου, ως μέρος σειράς αφιερωματικών εκδηλώσεων, τιμώντας την επέτειο των 60 χρόνων από τον θάνατο του Μικρασιάτη συνθέτη.

Στο πρώτο μέρος η Νένα Βενετσάνου επιλέγει αποσπάσματα από την αυτοβιογραφία του Καλομοίρη για να αφηγηθεί την περιπέτεια της ζωής του, από τη Σμύρνη στην Πόλη, στην Ευρώπη και τελικά στην Ελλάδα, μέχρι τη συνάντησή του με τον Κωστή Παλαμά, με τον οποίο διατηρεί έκτοτε μια βαθιά φιλία. Στο δεύτερο μέρος ο Μανώλης Ιωνάς απαγγέλει αποσπάσματα από τον πολυσήμαντο Δωδεκάλογο του Γύφτου του Μεγάλου Ποιητή, συνομιλώντας με τα Πέντε πρελούδια για πιάνο του συνθέτη.

Με αυτή τη ζεύξη της Μουσικής και της Ποίησης τιμώνται δύο κορυφαίοι δημιουργοί, που άνοιξαν «την Καρδιά και τον Νου» της Νεο-Ελληνικής Ψυχής πετώντας με τα φτερά τα μεγάλα της Τέχνης σε δυσθεώρητα καλλιτεχνικά ύψη και οι οποίοι, σε πολυτάραχους καιρούς, έγιναν οι Αθάνατοι και οι Ωραίοι του Γένους.

Στο πιάνο, η Τίνα Μαλικούτη ερμηνεύει στο πρώτο μέρος τη «Σμύρνη» από το έργο Από τη  ζωή και τους καημούς του Καπετάν Λύρα, αποσπάσματα από τις σειρές Για τα ελληνόπουλα, από τα έργα Πατινάδα, Ανατολική ζωγραφιά και Νυχτιάτικο. Ο κύκλος Πέντε πρελούδια και η 2η Μπαλάντα ακούγονται στο δεύτερο μέρος.

Η παράσταση συνοδεύεται από οπτικο-ακουστικό υλικό, το οποίο έχει επιμεληθεί η Τίνα Μαλικούτη με την υποστήριξη της Μυρτώς Οικονομίδου.

Διάρκεια παράστασης: 70’ λεπτά.

You may also like...