ΤΕΛΕΤΗ ΟΝΟΜΑΤΟΔΟΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΜΑΝΟΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗ

AnagnostakisPlateiaΗ τελετή ονοματοδοσίας του τριγώνου που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Φιλίππου, Αμύντα και Πλάτωνος σε Πλατεία Μανόλη Αναγνωστάκη, πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη 6 Μαΐου 2015, παρουσία του Δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη, δημοτικών συμβούλων και πλήθους κόσμου.
Στην ομιλία του ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο του Μανόλη Αναγνωστάκη, αλλά και στη ζωή και το ήθος του. «Ο Αναγνωστάκης ανέπτυξε και πολιτική δράση βασισμένη σε αρχές και όχι στον καιροσκοπισμό. Η πολιτική και προσωπική ηθική του δοκιμάστηκε ποικιλότροπα, αλλά δεν κάμφθηκε όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με την καταδίκη σε θάνατο στον εμφύλιο, ούτε εξαργυρώθηκε αργότερα με πολιτικά ή θεσμικά αξιώματα. Μέχρι το τέλος της ζωής του παρέμεινε σεμνός και συνεπής στις βαθιά δημοκρατικές πεποιθήσεις του, που διαπλάστηκαν ήδη από τα νεανικά του χρόνια», είπε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά την επιλογή της πλατείας, στην οποία δόθηκε το όνομα του ποιητή, επισήμανε ότι βρίσκεται στο μέσο της καθημερινής διαδρομής που έκανε από το σπίτι του στη Μητροπολίτου Γενναδίου έως στο Πειραματικό σχολείο, όπου φοίτησε. Τέλος, ο Δήμαρχος ευχαρίστησε την οργανωτική επιτροπή, που έχει την ευθύνη για τις εκδηλώσεις μνήμης για τον Μανόλη Αναγνωστάκη και ιδιαίτερα τον Μίλτο Πολυβίου, προσωπικό φίλο του ποιητή, ο οποίος είχε την ιδέα για την ονοματοδοσία της συγκεκριμένης πλατείας.
Την εκδήλωση πλαισίωσε η Φιλαρμονική του Δήμου Θεσσαλονίκης, η οποία παρουσίασε το ποίημα του Μανόλη Αναγνωστάκη «Κι ήθελε ακόμη…», σε μουσική Θάνου Μικρούτσικου και ενορχήστρωση Κλεάνθη Ζαρίμπα.
Η ονοματοδοσία της πλατείας εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που έχει προγραμματίσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης για το 2015, το οποίο έχει ανακηρυχθεί έτος Μανόλη Αναγνωστάκη, με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων από τη γέννηση και 10 χρόνων από το θάνατο του μεγάλου Έλληνα ποιητή. Το υπόλοιπο πρόγραμμα εκδηλώσεων έχει ως εξής:23 Ιουνίου 2015 – Αίθριο Δήμου Θεσσαλονίκης: Εκδήλωση λόγου και μουσικής με τη συμμετοχή του μουσικού Λευτέρη Καραγιάννη και ομιλητές την ομότιμη καθηγήτρια ΑΠΘ, Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου και το μηχανικό Μίλτο Πολυβίου. Ποιήματα του Αναγνωστάκη θα διαβάσουν ο ηθοποιός και καθηγητής του ΑΠΘ, Δημήτρης Ναζίρης και η φιλόλογος, Βικτωρία Καπλάνη 15 Οκτωβρίου έως 15 Δεκεμβρίου 2015 – Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού: Έκθεση τεκμηρίων και μαρτυριών με τίτλο «μιλώ…». Επιμελήτρια της έκθεσης θα είναι η Κοινωνική Ανθρωπολόγος και Λαογράφος, Ελεονώρα Σκουτέρη-Διδασκάλου. Ομιλητής: Γιώργος Ζεβελάκης

You may also like...