Τα «Φωτεινά Ξυστά» των Beforelight απέσπασαν το Βραβείο Gold και Platinum Project στα Lighting Awards 2022

Για το έργο «Φωτεινά Ξυστά», που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της 2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, η ομάδα Beforelight απέσπασε Βραβείο Gold και Platinum Project στον Πυλώνα 3 Καλλιτεχνική Δημιουργία (Art & Entertainment), στα Lighting Awards 2022. Η πρωτότυπη φωτιστική εγκατάσταση φιλοξενείται στην πλατεία της Αγίας Μαρκέλλας, το κέντρο της Χιώτικης Κοινότητας της Άνω Ελευσίνας.

Τα Lighting Awards 2022 επιβραβεύουν την έμπνευση, τη δημιουργικότητα και την καινοτομία των Ελλήνων Lighting Designers. Τις υποψηφιότητες αξιολόγησε Κριτική Επιτροπή αποτελούμενη από καταξιωμένους Έλληνες αρχιτέκτονες και επαγγελματίες από το χώρο του φωτισμού, ακαδημαϊκούς από τα κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας και ανθρώπους με υψηλή εξειδίκευση.

Λίγα λόγια για το έργο

Το έργο είναι αποτέλεσμα συμμετοχικού σχεδιασμού μέσα από εργαστήρια με κατοίκους της Ελευσίνας και αντλεί έμπνευση από την ανθρωπολογική και λαογραφική παράδοση της Χίου, και συγκεκριμένα από τη μεσαιωνική τεχνοτροπία των Χιωτών, τα λεγόμενα “Ξυστά”. Συγκεκριμένα, η παραδοσιακή τεχνοτροπία των ξυστών προσόψεων στο Πυργί της Χίου, αποτελεί την πηγή έμπνευσης της ομάδας, η οποία μετατρέπεται σε μία σύγχρονη κατασκευή.  Τα “ξυστά” την ημέρα, αλληλεπιδρούν με το φως του ήλιου και δημιουργούν σκιές στην τυφλή όψη που βρίσκεται στο πίσω μέρος της εγκατάστασης.  Τη νύχτα, τα ίδια “ξυστά” φωτίζονται και λειτουργούν ως σκοτεινές σιλουέτες, σε αντίθεση με τα φωτεινά περιγράμματα κατά το μήκος της κατασκευής. Στο σύνολο της η φωτιστική εγκατάσταση δημιουργεί νέες γεωμετρίες και φωτιστικά παιχνίδια.

Η ιστορία του έργου

To έργο εξελίχθηκε σταδιακά από τον Σεπτέμβριο του 2019 μέσα από ένα σύνθετο συμμετοχικό εργαστήριο το οποίο πραγματοποιήθηκε σε οκτώ φάσεις, με συμμετέχοντες 15 κατοίκους της Ελευσίνας. Υπό την καθοδήγηση των Beforelight, και τη συνομιλία με επιστήμονες, καλλιτέχνες και σχεδιαστές φωτός, η ομάδα κατοίκων εξοικειώθηκε με τις έννοιες και τις χρήσεις του φωτός σε διαφορετικά πλαίσια, με τις πολλαπλές δυνατότητες του φωτός ως εκφραστικό μέσο, αλλά και ως εργαλείο δημιουργικών παρεμβάσεων στον δημόσιο χώρο της γειτονιάς και της πόλης. Το αποτέλεσμα αυτού του εργαστηρίου αποτυπώνεται στη φωτιστική εγκατάσταση της Άνω Ελευσίνας.

Διαβάστε περισσότερα: https://bit.ly/3cSypwC

You may also like...