ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ

FlagNΟEMΒΡΙΟΣ 2014
Και στην Ελλάδα αισθανθήκαμε για τα καλά το ξεκίνημα του χειμώνα, καθώς το κρύο έχει γίνει έντονο.
Πριν λίγες μέρες είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ τη Θεσσαλονίκη για να πραγματοποιήσω μία διάλεξη. Πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψη μου στην πόλη αυτή με την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα και τον πολιτισμό – ελαφρώς διαφορετικά από την Αθήνα – όπου, για μια ακόμα φορά, διαπίστωσα την ποικιλομορφία και τον πολιτισμικό πλούτο που διαθέτει αυτή η χώρα, η Ελλάδα.Επίσης με μεγάλη μου χαρά είδα τους φοιτητές που συμμετείχαν στη διάλεξη να είναι εξαιρετικά καλά ενημερωμένοι για την Ιαπωνία και να απευθύνουν πολλές ορθές ερωτήσεις.
Κι εγώ επίσης επιθυμώ να συνεχίσω τις προσπάθειες μου για να διευρύνω τις γνώσεις μου πάνω στην Ελλάδα και την Κύπρο, έτσι ώστε να μπορώ να αναλάβω τις ευθύνες μου ως γνώστης και καλός φίλος των δύο χωρών.
Διάλυση της Κάτω Βουλής και Εθνικές Εκλογές
Στις 21 Νοεμβρίου, κατά την πρωινή συνεδρίαση της κυβερνητικής ομάδας ο Ιάπωνας Πρωθυπουργός Shinzō Abe ανακοίνωσε τη διάλυση της Κάτω Βουλής και με έκτακτη συνεδρίαση που ακολούθησε αποφασίστηκε να γίνει δημόσια προκήρυξη εθνικών εκλογών στις 2 Δεκεμβρίου και ψηφοφορία στις 14 Δεκεμβρίου. Οι εκλογές για την Κάτω Βουλή γίνονται δύο χρόνια μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα το Δεκέμβριο του 2012.
Οι απόδημοι Ιάπωνες μπορούν να ψηφίσουν στην Πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Αθήνα από τις 3 έως τις 6 Δεκεμβρίου.
Συνομιλίες Κορυφής Ιαπωνίας-Ε.Ε. (16 Νοεμβρίου, G20, Brisbane)
©Cabinet Public Relations Office
Ο Ιάπωνας Πρωθυπουργός Shinzō Abe κατά την επίσκεψη του στο Brisbane της Αυστραλίας στα πλαίσια της Συνόδου Κορυφής G20, συνομίλησε με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Jean Claude Juncker. Πρόκειται για την πρώτη συνομιλία που πραγματοποιείται μετά την ανάληψη των καθηκόντων του κ. Juncker ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά την 1η Νοεμβρίου.
Ο Πρωθυπουργός Abe δήλωσε: «Εκφράζω τα εγκάρδια συγχαρητήριά μου για τον διορισμό του Προέδρου Juncker. Θέλω επίσης να εκφράσω την επιθυμία μου να συνεχιστεί η συνεργασία για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων Ιαπωνίας-Ε.Ε. στα πλαίσια της νέας κατάστασης στην Ευρώπη».
Ο κ. Juncker απαντώντας δήλωσε: «Οι σχέσεις Ιαπωνίας-Ε.Ε. είναι βαρύνουσας σημασίας. Μεταξύ μας συνδεόμαστε όχι μόνο με σχέσεις εμπορίου και οικονομίας, αλλά και με αξίες που ασπαζόμαστε από κοινού».
Όσον αφορά της σχέσεις Ιαπωνίας-Ε.Ε. ο Πρωθυπουργός Abe δήλωσε: «Με στόχο την επίτευξη συμφωνίας στις βασικές γραμμές του Συμφώνου Οικονομικής και Εταιρικής Συνεργασίας Ιαπωνίας-Ε.Ε. μέσα στο 2015, επιθυμούμε να επιταχύνουμε τις διαπραγματεύσεις, αναπτύσσοντας από κοινού τις ηγετικές μας ικανότητες». Απαντώντας ο κ. Juncker δήλωσε: «Ελπίζουμε στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων των δύο Συμφώνων, της Οικονομικής και Στρατηγικής Εταιρικής Συνεργασίας μέσα στο 2015 κι επιθυμούμε τη συνέχιση της συνεργασίας μας προς τον στόχο αυτό».
Δείτε εδώ αναλυτικότερα: http://www.mofa.go.jp/erp/ep/page18e_000116.html
Δείτε περισσότερες πληροφορίες για τις σχέσεις Ιαπωνίας-Ε.Ε.:
http://www.mofa.go.jp/region/europe/eu/index.html
1. Επίσκεψη του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας κ. Αντρέα Λοβέρδου και του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου κ. Κώστα Καδή στην Ιαπωνία
Η Ιαπωνία, σε συνεργασία με τον Εκπαιδευτικό, Επιστημονικό και Πολιτιστικό Οργανισμό του ΟΗΕ (UNESCO), οργάνωσε τη Γενική Διάσκεψη της UNESCO για την Αειφόρο Ανάπτυξη στην Εκπαίδευση (συνάντηση υπουργικού επιπέδου), στην πόλη Nagoya (Aichi), από τις 10 έως τις 12 Νοεμβρίου.
Στην Διάσκεψη συμμετείχαν μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης και των κυβερνήσεων 150 χωρών με κύριο θέμα την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της Αειφόρου Ανάπτυξης στην Εκπαίδευση κατά τα τελευταία 10 χρόνια (1994 – 2014) και την μετέπειτα πολιτική που θα πρέπει να εφαρμοστεί ώστε να συνεχίσει η ανάπτυξη και μετά το 2015. Αποτέλεσμα της Διάσκεψης ήταν μέσω της “Δήλωσης Aichi Nagoya”, να ανακοινωθεί το “Global Action Programme” που έχει ως στόχο τη δημιουργία και την κλιμάκωση ενεργειών σε όλα τα επίπεδα και τους τομείς της εκπαίδευσης και της μάθησης για να επιταχυνθεί η πρόοδος προς την αειφόρο ανάπτυξη.
Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ την Κύπρο ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Καδής. Ο κ. Λοβέρδος επισκέφθηκε το Πανεπιστήμιο Nagoya, καθώς και μερικά πανεπιστήμια και ένα γυμνάσιο στο Τόκιο όπου είχε επαφές με μαθητές. Ο Κύπριος Υπουργός κ. Καδής, αφού εξέθεσε τις απόψεις του στη Διάσκεψη, περιηγήθηκε εντός της πόλης της Nagoya.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Διάσκεψη μπορείτε να δείτε εδώ: www.mofa.go.jp/files/000057628.pdf
2. Βράβευση του καθηγητή Στέλιου Παπαλεξανδρόπουλου από τον Υπουργό Εξωτερικών της Ιαπωνίας (28 Νοεμβρίου)
Ο καθηγητής της Ιστορίας Θρησκευμάτων του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Στέλιος Παπαλεξανδρόπουλος τιμήθηκε με το Βραβείο του Υπουργού Εξωτερικών της Ιαπωνίας για το έτος 2014.
Στις 28 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης του βραβείου στην οικία του Πρέσβη, τιμώντας τη συνεισφορά του στην προώθηση της αλληλοκατανόησης Ελλάδας-Ιαπωνίας.
Δείτε εδώ αναλυτικά για το Βραβείο του ΥΠ.ΕΞ. Ιαπωνίας: http://www.mofa.go.jp/press/release/press4e_000374.html
3. Συμμετοχή Ομάδας Μαραθωνοδρόμων από την πόλη Nagano στον 32ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας
Δεκαμελής ομάδα μαραθωνοδρόμων από την πόλη Nagano με επικεφαλής τον Δήμαρχο κ. Hisao Katō, επισκέφθηκε την Αθήνα στις 9 Νοεμβρίου για να συμμετέχει στον 32ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας.
Από το 1998, το έτος έναρξης του Μαραθωνίου αγώνα που γίνεται στην πόλη Nagano, οι δύο αγώνες έχουν αδελφοποιηθεί κι έκτοτε οι δύο πόλεις βαθαίνουν τους δεσμούς τους.
Οι Ιάπωνες αθλητές σημείωσαν εξαιρετικές επιδόσεις, όπως η Yumiko Kinoshita που κατέκτησε την 5η θέση γυναικών και οι Shō Matsumoto και Koki Kawauchi που κατέκτησαν την 8η και την 19η θέση ανδρών αντίστοιχα. Διακρίθηκε επίσης, μεταξύ άλλων, η αθλήτρια Minori Hayakari, κάτοχος ρεκόρ στα 3000 μ. εμπόδια στην Ιαπωνία, που κατέκτησε την 9η θέση στη γενική κατάταξη γυναικών.
Την επόμενη μέρα των αγώνων, στις 10 Νοεμβρίου, η ομάδα επισκέφθηκε το 1ο Δημοτικό Σχολείο Μαραθώνα, καθώς και τα Εκπαιδευτήρια Κωστέα-Γείτονα, διευρύνοντας τις φιλικές σχέσεις των δύο χωρών με αφορμή τον Μαραθώνιο.
1. Διάλεξη του Ιάπωνα Καθηγητή Yorizumi Watanabe στο Πανεπιστήμιο
Πειραιώς (31 Οκτωβρίου)
Ο Καθηγητής Yorizumi Watanabe του τμήματος Διαχείρισης της Πολιτικής του Πανεπιστήμιου Keio, Ιαπωνίας, έδωσε διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Πειραιά με θέμα «Mega-FTAs in Asia-Pacific and the Japan-EU Economic Partnership -With a view to strengthening further Japan-Greece Bilateral Relations-», στις 31 Οκτωβρίου, σε εκδήλωση που οργάνωσε το Πανεπιστήμιο Πειραιώς σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ιαπωνίας.
Ο Ιάπωνας Καθηγητής, με απλό και κατανοητό τρόπο, εξέθεσε την πρόοδο των διαπραγματεύσεων μεταξύ των 12 ασιατικών χωρών του Ειρηνικού για την συμφωνία TPP, τις διαπραγματεύσεις για την συμφωνία EPA μεταξύ της Ιαπωνίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ Ιαπωνίας, Ασίας και Ελλάδας. Την διάλεξη παρακολούθησαν 140 άτομα από τα οποία οι περισσότεροι ήταν φοιτητές και στο τέλος ακολούθησαν ερωταποκρίσεις.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις διαπραγματεύσεις της συμφωνίας EPA μπορείτε να δείτε εδώ: http://www.mofa.go.jp/policy/economy/page6e_000013.html
2. Διάλεξη του Πρέσβη κ. Masuo Nishibayashi στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (26 Νοεμβρίου)
Στις 26 Νοεμβρίου ο Πρέσβης τη Ιαπωνίας στην Ελλάδα και την Κύπρο κ. Nishibayashi πραγματοποίησε διάλεξη με θέμα «Η Ιαπωνία του 21ου Αιώνα – Οικονομία και Πολιτική», στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
Η διάλεξη, που είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν καθήμενοι πάνω από εκατό φοιτητές και πολλοί ακροατές όρθιοι. ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία.
Στις ερωτήσεις που ακολούθησαν, εκφράστηκαν πολυάριθμες απορίες κυρίως πάνω στις σχέσεις Ιαπωνίας-Ελλάδας, καθώς και την ιαπωνική οικονομία.
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ του ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ & ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
1. Ιαπωνικό Gagaku στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Το συγκροτήμα Ono Gagaku-kai από την Ιαπωνία πρόκειται να παρουσιάσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μία μοναδική παράσταση ιαπωνικής κλασσικής μουσικής και χορού Gagaku στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Πρόκειται για μουσική και χορούς της αρχαίας αυτοκρατορικής αυλής της Ιαπωνίας που έχουν μια λαμπρή ιστορία 1400 ετών. Το μοναδικό στυλ της μουσικής και τα χορευτικά κοστούμια διατηρούν απαράλλακτες έως σήμερα την παράδοση και τη γοητεία των μακρινών ιστορικών χρόνων. Το 2009, το Gagaku καταχωρήθηκε στη λίστα της «Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας» της UNESCO.
Από το 1887, έτος ίδρυσής του, έως και σήμερα, το συγκρότημα Ono Gagaku-kai συνεχίζει για 130 σχεδόν έτη να δίνει παραστάσεις σε όλο τον κόσμο με σκοπό τη διάδοση της παράδοσης του Gagaku τόσο στην Ιαπωνία όσο και εξωτερικό.
Μη χάσετε την ευκαιρία να ταξιδέψετε στο μοναδικό αυτό μουσικό θέαμα με την ένδοξη ιστορία και παράδοση.
Ημ/νία: Κυριακή 14 Δεκεμβρίου και ώρα 20:30
Χώρος: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα)
Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
*Προπώληση εισιτηρίων από 24 Νοεμβρίου 2014
Τιμές Εισιτηρίων: Φοιτητές, Νέοι, Άνεργοι, ΑΜΕΑ 7€ / Πολύτεκνοι, 65+ 12€ / Ζώνη Β 19€ / Ζώνη Α 30€
Πληροφορίες:
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών www.megaron.gr/default.asp?pid=5&la=1&evID=2263
Tηλ. 210 728 2333
2. Japan Cinema Wednesdays
Ο κύκλος προβολών συνεχίζεται με μια ακόμα ταινία κινουμένων σχεδίων του σκηνοθέτη Makoto Shinkai με τίτλο: «5 Centimeters per Second (Byōsoku Go Senchimētoru)» (63’ / 2007).
Η τριλογία ταινιών μικρού μήκους – «Cherry Blossom Episode (Οukashō)», «Cosmonaut» και «5 Centimeters per Second» – αφηγείται την ιστορία ενός αγοριού που ενηλικιώνεται. Πρόκειται για ταινίες με ενδιαφέρουσα πλοκή και εντυπωσιακές εικόνες τοπίων.
Είσοδος ελεύθερη
Σας περιμένουμε με την οικογένεια και τους φίλους σας.
Ημ/νία: Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015 και ώρα 18:30
Χώρος: Αίθουσα Εκδηλώσεων Πρεσβείας (Εθνικής Αντιστάσεως 46, Χαλάνδρι,)
※ Η ταινία προβάλλεται στην ιαπωνική γλώσσα με αγγλικούς υπότιτλους.
※ Απαραίτητη η κράτηση θέσεων (τηλ: 210 670 9901/ 919, e-mail: cultural@at.mofa.go.jp)
※ Για λόγους ασφάλειας, παρακαλούμε να έχετε μαζί σας την αστυν. ταυτότητα για την είσοδο στον χώρο.
Συνέντευξη του καθηγητή του Πανεπιστήμιου Keio κ. Yorizumi Watanabe
Πήραμε συνέντευξη από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Keio, κ. Yorizumi Watanabe, ο οποίος ήρθε για να δώσει μια διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Ο κ. Καθηγητής, πέρα από τις ακαδημαϊκές του δραστηριότητες, έχει συνεργαστεί με το Υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας πάνω στη συμφωνία Ιαπωνίας – Μεξικού EPA, καθώς και στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για την ένταξή της στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (WTO).
– Εντυπώσεις από την επίσκεψη στην Ελλάδα
Αυτή είναι η 3η φορά που επισκέπτομαι την Ελλάδα. Εκτός από την Αθήνα έχω επισκεφθεί με την οικογένεια μου και την Μύκονο. Αυτή τη φορά μου έκανε μεγάλη εντύπωση ότι την ημέρα επιστροφής μου στην Ιαπωνία (1η Νοεμβρίου), αναγκάστηκα να διασχίσω με την βαλίτσα μου μια μεγάλη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ πάνω στην πλατεία Συντάγματος όπου βρισκόταν το ξενοδοχείο που έμενα.
– Η πολιτική λιτότητας στην Ελλάδα και ο δρόμος για την μετέπειτα οικονομική ανάπτυξη
Θεωρώ ότι η δημοσιονομική και οικονομική αποκατάσταση συνοδεύονται από δυσκολίες οι οποίες, παρόλο που έχουν αρχίσει να φαίνονται τα επιτυχημένα αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων και της πολιτικής λιτότητας, θα πρέπει να συνεχιστούν και στο μέλλον. Το Δημόσιο Χρέος της Ελλάδας και της Ιαπωνίας (σε σχέση με το ΑΕΠ) είναι υψηλό αλλά ταυτόχρονα διαφέρει και ως προς το είδος, με αποτέλεσμα εμείς στην Ιαπωνία να ασχολούμαστε κυρίως με την εξάλειψη του αποπληθωρισμού, με την προώθηση των λεγόμενων «Abenomics», καθώς και την προώθηση των διαπραγματεύσεων για την συμφωνία Εταιρικής Σχέσης του Ειρηνικού (TPP).
Εάν αρχίσει να ισχύει η συμφωνία Οικονομικής Εταιρικής σχέσης Ιαπωνίας – Ε.Ε. η Ελλάδα θα μπορέσει να αξιοποιήσει αυτήν την οικονομική σχέση μεταξύ πολλαπλών χωρών και θα μπορέσει να μπει και αυτή στην αγορά της παγκόσμιας αλυσίδας αξιών (Global Value Chain), αυξάνοντας πιθανότατα τις εξαγωγές γεωργικών και βιομηχανικών προϊόντων, ενώ κατά συνέπεια θα μειώσει την εξάρτηση της από τους τομείς του Τουρισμού και της Ναυτιλίας .
Εάν δεν επιθυμείτε να λαμβάνετε το παρόν δελτίο της Πρεσβείας, σας παρακαλούμε να μας ενημερώσετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: cultural@at.mofa.go.jp
ΠΡΕΣΒΕΙΣ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
email : cultural@at.mofa.go.jp
http://www.gr.emb-japan.go.jp

You may also like...