Τα εκπαιδευτικά της τετάρτης… κάθε Τρίτη και Παρασκευή – 4η ΕΦΟΡΕΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

«Εννέα αρχαιολογικά αινίγματα ζητούν λύση».
Θέμα του προγράμματος αποτελεί η περιήγηση των μαθητών στη μόνιμη έκθεση με τίτλο «Η Ρόδος από τα παλαιοχριστιανικά χρόνια μέχρι την κατάληψή της από τους Τούρκους (1522), που λειτουργεί στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, με βάση εννέα εκθέματα ξεχωριστού ενδιαφέροντος. Μια μαρμάρινη κεφαλή ρωμαϊκού αγάλματος εξαγνισμένη με το σημείο του σταυρού, ένα ενεπίγραφο κιονόκρανο-όριο δύο κτημάτων, ισπανικά πιθάρια με γραπτά σύμβολα, γυάλινα φιαλίδια ιατρικής φύσης με αποτετμημένα στόμια, ένα λίθινο παιχνίδι κυβείας, ένα οικόσημο με απεικόνιση μονόκερου, ένας ορειχάλκινος σταυρός με χριστόγραμμα, μια βυζαντινή εικόνα του αγίου Συμεών του Στυλίτη και μια αποτοιχισμένη τοιχογραφία αποτελούν το έναυσμα για την εξερεύνηση της έκθεσης και την επίλυση αρχαιολογικών αινιγμάτων.

Το πρόγραμμα έχει διάρκεια δύο περίπου ωρών και θα προσφέρεται σε μαθητές Δ΄, Ε΄και Στ΄Δημοτικού και όλων των τάξεων του Γυμνασίου και του Λυκείου, από την 1 Φεβρουαρίου 2013, κάθε Παρασκευή, 09.00-11.00.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2241365220, Κ. Κεφαλά.
Χώρος διεξαγωγής: Παλάτι Μεγάλου Μαγίστρου.
Ημερομηνία έναρξης: Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου.

«Στην πόλη των Ιπποτών…».
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στοχεύει στη γνωριμία των παιδιών με την ιστορία του τάγματος των Iωαννιτών ιπποτών και στην εξοικείωσή τους με την πολεοδομία, τη χωροταξική οργάνωση της ιπποτικής Pόδου και την κοινωνική διάρθρωση της πόλης στα χρόνια της Ιπποτοκρατίας. Την εμπέδωση των παρεχομένων πληροφοριών εξυπηρετεί η σύνθεση ενός παζλ που εικονίζει τον χάρτη της Μεσαιωνικής Πόλης, ενώ η βιωματική προσέγγιση του θέματος επιτυγχάνεται με αυτοσχέδια θεατρικά δρώμενα, στα οποία πρωταγωνιστούν τα παιδιά. Το πρόγραμμα έχει διάρκεια δύο ωρών, απευθύνεται σε μαθητές των τριών τελευταίων τάξεων του Δημοτικού και θα πραγματοποιείται κάθε Τρίτη, 09.00-11.00.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2241365215, Νατάσσα Ψαρολογάκη
Χώρος διεξαγωγής: Ξενώνας Αγίας Αικατερίνης.
Ημερομηνία έναρξης: Τρίτη 5 Φεβρουαρίου.

«Ρόδος. Η απόρθητη πόλη».
Θέμα του προγράμματος αποτελεί η συγκριτική παρουσίαση των δύο αποτυχημένων πολιορκιών της πόλης, του Δημητρίου του Πολιορκητή (305/4 π. X.) και του Mωάμεθ του B΄ του Πορθητή (1480 μ.X.) και η παράλληλη εξιστόρηση δύο σημαντικών γεγονότων που σημάδεψαν τη ζωή στο νησί. Με βάση μια διάρθρωση θεατρικού χαρακτήρα, το πρόγραμμα επεκτείνεται, όμως, και σε τομείς κατά πολύ ευρύτερους, όπως το ιστορικό πλαίσιο των δύο γεγονότων, τη φυσική και μνημειακή τοπογραφία της πόλης, τόσο κατά την ελληνιστική, όσο και κατά την ιπποτική περίοδο, την τεχνογνωσία και την ενδυματολογία των δύο εποχών, την ηθογραφία των ηρώων τους και τις πολιτειακές και οικονομικές παραμέτρους που διαμόρφωσαν την ιστορική εξέλιξη του τόπου. Για την αφομοίωση των πληροφοριών έχουν επινοηθεί πρωτότυπα παιχνίδια συναναστροφής με θέμα τις δύο πολιορκίες και θεατρικά δρώμενα.
Το πρόγραμμα διαρκεί τρεις περίπου ώρες και θα προσφέρεται σε μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου, κάθε Τρίτη, 09.00-12.00.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2241365215, Νατάσσα Ψαρολογάκη.
Χώρος διεξαγωγής: Ξενώνας Αγίας Αικατερίνης.
Ημερομηνία έναρξης: Τρίτη 5 Φεβρουαρίου.

You may also like...