Ταξιδεύοντας με το Αυγουστιάτικο φεγγάρι στη Μεσόγειο του Γκρέκο – Αρχαιολογικός χώρος ΛΑΤΩ Κριτσάς

taksideuontasΟ ΠΑΟΔΑΝ σε συνεργασία με την ΚΔ’ ΕΠΚΑ γιορτάζει την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο την Κυριακή 10 Αυγούστου στον αρχαιολογικό χώρο της Λατούς, με μουσική περιπλάνηση στους δρόμους που ακολούθησε ο Γκρέκο αλλά και τους δρόμους που ανοίγει διαρκώς στον κόσμο.
Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος που γεννήθηκε το 1541 στο Χάνδακα και πέθανε το 1614 στο Τολέδο της Ισπανίας, 400 χρόνια τώρα κατακτά την υφήλιο, με τους 115 πίνακες, τα 15 σκίτσα και τα 150 σχέδια, προσφέροντας το φως και το όραμα του σε ένα αέναο εικαστικό ταξίδι.
Σπονδή στους τόπους που πέρασε και σ’ αυτούς που φτάνει η τέχνη του αποτελεί το μουσικό σεργιάνι της Lamia Bedioui με την ιδιαίτερη ανατολίτικων αποχρώσεων και σπάνιας εκφραστικότητας φωνή της, που ζωντανεύει με μοναδικό τρόπο και αυθεντική εσωτερικότητα τη μουσική παράδοση των λαών της Μεσογείου.
Με τα παλιά όργανα του τόπου μας και της ευρύτερης λεκάνης της ανατολικής μεσογείου, τη λύρα, το κανονάκι, το ούτι, το λαούτο, τις φλογέρες, τα κρουστά ανακυκλώνεται ο χρόνος και διαιωνίζονται οι εποχές.
Τα τραγούδια που αποδίδονται σε ελεύθερη διασκευή προέρχονται (κατά κύριο λόγο), από το χώρο του ευρωπαϊκού νότου (Ελλάδα, Ιταλία, Νότιος Γαλλία, Ισπανία) και των αραβικών λαών (Μαρόκο, Αλγερία, Τυνησία, Αίγυπτος, Συρία, Λίβανο), καθώς και της σεφαραδίτικης διασποράς και της αραβοανδαλουσιανής παράδοσης και καλύπτουν μια χρονική περίοδο, από το μεσαίωνα μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα.
Συμμετέχουν οι μουσικοί:
Λουκία Κωνσταντάτου κανονάκι και φωνητικά
Δημήτρης Χιώτης κρητική λύρα, λαούτο, φωνητικά
Γιώργος Βουρνάς ούτι, κιθάρα, φλογέρες, φωνητικά
Γιάννης Ευσταθόπουλος κρουστά (bendir, darbuka, κύμβαλα, κρόταλα, κ.α.)
Στη μαγευτική αρχαία πόλη μαγικό ταξίδι στο χρόνο και τους λαούς της «Έσω θάλασσας».

You may also like...